Kosovo podijelilo Fifu i Uefu, Blatter poručio: "Pustite ih da igraju!"

VIJEST kako je Fifa dopustila Kosovu odigravanje međunarodnih prijateljskih utakmica brzo je podigla prašinu u krovnoj europskoj nogometnoj federaciji Uefi. Fudbalski savez Srbije oštro je reagirao i odmah dogovorio sastanak s Seppom Blatterom i Michelom Platinijem za srijedu u Budimpešti.

> FIFA dozvolila Kosovu prijateljske utakmice: Srbi u srijedu na hitnom sastanku s Platinijem!

Fifa je dopustila Kosovu igranje prijateljskih utakmica sa zemljama koje to žele, a Srbija smatra kako se radi o izravnom kršenju Fifinog statuta koji u tu organizaciju dopušta ulazak samo savezima zemalja koje su i članice UN-a te koje su barem dvije godine bile uvjetni članovi Uefe. Kosovo još nije službeno priznato niti od većine članica Ujedinjenih naroda.

Zanimljivo, Uefa se usprotivila ovakvoj odluci Fifinog Izvršnog odbora, svih osam Uefinih članova IO-a (od 24 ukupno) glasovalo je protiv Blatterovog prijedloga.

Predsjednik Fife nakon svega je reagirao preko svog Twittera poručivši: "Odluka da se Kosovu dopuste prijateljske utakmice je veliki korak naprijed. Naglašava solidarnost u nogometu. Pustite ih da igraju!".

"Sve zemlje Balkana, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija imaju nezavisnost i igraju ravnopravno kao članice Fife i Uefe. Kosovo ima svoj savez, i tamo se igra nogomet. Ova odluka Fife je logična i solidarna i ubrzat će članstvo Kosova u Fifi", poručio je Blatter.

Pročitajte više