Kosovo protiv Haitija debitira na svjetskoj sceni, Srbi prihvatili poraz: "Ovo je završena priča"

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRVI protivnik nogometnoj reprezentaciji Kosova bit će selekcija Haitija, prenose kosovski mediji navodeći službenu potvrdu jednog od čelnika tamošnjeg nogometnog saveza Agim Ademi.


"Imam čast i zadovoljstvo najaviti kako će Kosovo prvu međunarodnu utakmicu igrati 4. ožujka na Kosovu", rekao je.

Navodi se kako će utakmica s Haitijem najvjerojatnije biti odigrana na stadionu u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon što je FIFA na zahtjev Srbije zabranila Kosovu igranje utakmica s momčadima s prostora bivše SFR Jugoslavije, čelnici Saveza odmetnute srpske pokrajine umjesto Hrvatske i BiH, okrenuli su se manje atraktivnim protivnicima. Jamajkanci su ih odbili zbog straha za sigurnost, a Haićani su navodno prihvatili ponudu.

Brojni nogometaši kosovskog porijekla već igraju za selekcije Srbije, Albanije, Švicarske i drugih zemalja, a nagađa se kako bi neka od poznaih imena mogla promijeniti boje i zaigrati za najnoviju europsku reprezentaciju. Među njima su i Bayernov Xherdan Shaquiri, Lorik Cana iz Lazija, Napolijev Valon Behrami, pa i Dinamov Crnogorac Fatos Beqiraj.

"Da, utakmica je dogovorena za 4. ožujka. To je dobro za razvoj nogometa na Kosovu", rekao je Fadil Vokri za B92 dodavši kako mišljenje FSS-a više nije bitno.

"Ne zanima nas FS Srbije, zanima nas Kosovo. Dobili smo odobrenje od FIFA-e i možemo igrati prijateljske utakmice. Postoje pisani dokumenti sastanka iz siječnja", dodao je.

O potencijalnim reprezentativcima kaže: "Zvijezde Švicarske i Albanije trenutno igraju kvalifikacije, sportska etika nam ne dopušta da ih pozovemo. Imamo dosta drugih talentiranih igrača koji mogu igrati za Kosovo. Kad budemo ravnopravan član FIFA-e, onda će igrači odlučiti za koga će igrati".

Predsjednik srpskog saveza Tomislav Karadžić rekao je: "Odluka je FIFA-e i u skladu s preporukama naše vlade, to je završena priča. Niti će me zvati, niti ću ići tamo i da me pozovu. To nema smisla. Zna se kako doživljavamo takozvani FS Kosova", rekao je Karadžić.
 

Pročitajte više