Kostelići na Olimpu: Ivičin srebrni poker za titulu najuspješnije skijaške obitelji u povijesti Zimskih igara

Foto: Guliver Image/Getty Images, Index

OBITELJ Kostelić osvojila je desetu olimpijsku medalju! Ivica Kostelić je u superkombinaciji u 35. godini osvojio svoju četvrtu medalju na Olimpijskim igrama i četvrto srebro.

Kostelići su tako postali najuspješnija skijaška obitelj u povijesti Zimskih igara. Imaju isti broj medalja kao talijanska obitelj Di Centa. Obje obitelji imaju po četiri zlata, razlika je što Kostelići imaju šest srebrnih medalja, a talijanski skijaši-trkači tri srebra i tri bronce.

Na Olimpijskim igrama je bio četiri puta blizu medalje, osvojio je tri srebra, a 2002. u Salt Lake Cityju je pao u slalomu kada je nakon prve vožnje bio četvrti.

U Torinu je bio drugi u kombinaciji iza Ligetyja, u Vancouveru je u istoj disciplini slavio Miller. Do prve medalje u slalomu Ivica je stigao u Vancouveru kada je bio drugi sa 16 stotinki zaostatka za pobjednikom Giulianom Razzolijem.

Prvu značajniju medalju Ivica je osvojio još 1997. godine kada je na Svjetskom juniorskom prvenstvu kao 17-godišnjak bio treći u kombinaciji u Schladmingu.

Godinu kasnije je debitirao u Svjetskom kupu, a zatim je zbog ozljede propustio Olimpijske igre u Naganu. Na prve bodove je čekao do 2000. godine i Sestrierea, a prva pobjeda je stigla 2001. godine u Aspenu. Do legendarnog trijumfa je Kostelić stigao sa startnim brojem 64, nitko nikada nije uspio slaviti s tako visokim startnim brojem!

Iste sezone je debitirao na Igrama u Salt Lake Cityju, te osvojio kristalni Globus u slalomu u dramatičnoj završnici ispred Bodea Millera, američkog skijaša koji je u Sočiju branio naslov olimpijskog pobjednika u kombinaciji.

Najveći uspjeh u karijeri Ivici je svjetsko zlato u slalomu iz St. Moritza 2003. godine. Bila je to prva od tri Ivičine medalje sa svjetskih prvenstava, kasnije je osvojio srebro u kombinaciji (Schladming 2013.), te iznenađujuće broncu u superveleslalomu (Garmisch 2011.).

Kostelić i Ljubek s najviše medalja

Ivica se novom medaljom izjednačio na listi najuspješnijih hrvatskih muških olimpijaca. Četiri medalje s Igara (dva zlata, srebro i bronca) ima i legendarni kanuist Matija Ljubek. Jednu manje ima vaterpolist Perica Bukić, vlasnik dva zlata i jednog srebra.

"Želim osvojiti olimpijsko zlato i veliki Globus", otkrio je jednom Ivica svoje dječačke snove.

Veliki Globus je osvojio 2011. godine, a olimpijsko zlato...

Pročitajte više