Kovač: Dudu je u Brazilu bio negativno nastrojen, a Vukojević nije igrao kod nikoga! A sada sam ja kriv?

Foto: Hina

NIKO KOVAČ iznio je svoju stranu priče, dva tjedna nakon teškog poraza od Meksika i povratka Hrvatske sa Svjetskog prvenstva. Sjajnu generaciju s igračima iz najboljih europskih klubova nije uspio dovesti do drugog kruga, kritike su pljuštale zbog odabira igrača i taktike, a izbornik je definitivno predugo šutio nakon debkla u Recifeu. Iako izbornik kaže da je odradio press konnferenciju nakon utakmice, to je bilo u okviru dogovora, a rezultat susreta u Recifeu, kao i događanja nakon njega - nisu, stoga se čekalo opširnije izvješće i uklanjanje upitnika.

Prije nego što je stigao u Hrvatsku, Kovač je novinarima poručio: Ne tražite me, nećete me naći. Otišao je "odmoriti dušu u Salzburg". 

> Kovač priznao pogrešku i poručio: Blate me oni koji su mi se nudili da ih vodim u Brazil

Izbornik se konačno oglasio u intervjuu koji je za SN dogovorio još prije turnira. Priznao je svoju odgovornost za neuspjeh, pogrešku u drugom poluvremenu s Meksikom, ali i dalje tvrdi da je Hrvatska bila dobra u prve dvije utakmice.

"Nismo zaslužili takvo blaćenje. Razočaran sam destrukcijom. Blati me Poklepović, a osobno me molio da ga vodim kao savjetnika u Brazil", kaže Kovač i nastavlja obračun s kritičarima, kojih je bilo mnogo. Odrekli su ga se i neki igrači. Ognjen Vukojević se oprostio, isto planira i Dudu. 

"Vukojević me nije uvjerio da može odraditi ono što od njega očekujem. To je moja ocjena. Ognjen nije bio standardan ni kod Bilića ni kod Štimca, a ni u klubu. Nije ovo sve do mene valjda", kaže Kovač za Sportske novosti i objašnjava kako je zlonamjerno je reći da nam Brazil ne bi zabio dva gola da je Vukojevića poslao u igru.

Prvi je gol pao jer su se tri naša veznjaka sudarila, pustila odbijanac Oscaru da proslijedi Neymaru. Treći je gol posljedica prekršaja nad Rakitićem. Mogao bih ja onda reći, da je sudac isključio Neymara kad je udario laktom Modrića, ne bi nam zabio dva gola..."

Kovač je znakovito dodao da ga u budućnosti prilikom odabira popisa neće zanimati za koji klub pojedinac nastupa, već samo ono što može dati reprezentaciji. 

Istaknuo je i da je odavanje internih razgovora izbornika i igrača medijima je nešto najgore jer donosi velike štete.

"To je izdaja reprezentacije", smatra izbornik i bivši kapetan reprezentacije, aludirajući na izvještaj koji je novinarima dao Vukojević.

Sad već bivši veznjak reprezentacije uvredljivom je smatrao Kovačevu rečenicu da Hrvatska nema igrača kakav je Luiz Gustavo. 

Eduardo da SIlva također je nezadovoljan napustio Brazil, no Kovaču je savjest čista.

"Po njegovom stavu naslućivalo se da je negativno nastrojen, to nije dobro za homogenost grupe. Što sam mogao, umjesto Mandže je igrao robusni Jelavić da se hrva sa stoperima, a kada smo hvatali zaostatak ušao je brži i prodorniji Rebić", objašnjava Kovać zašto Eduardo nije dobio ni minute na SP-u. 

Pročitajte više