Kovač o problemima u hrvatskom nogometu: Igrači su fizički nepripremljeni, liga nam je preslaba

Foto: Screenshot; Fifa.com

HRVATSKA U-20 reprezentacija plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva koje se održava u Turskoj, a mlade hrvatske reprezentativce budno prati aktualni izbornik U-21 reprezentacije Niko Kovač, koji je ujedno i član stručnog stožera Dinka Jeličića.

> Čileanci najavili proboj u četvrtfinale SP-a: Idemo pobijediti Hrvatsku!

"Hrvatska je mala zemlja i mi nemamo mnogo prilika da često nastupamo na ovakvim natjecanjima. Igračima je ovo šansa da skautima pokažu koliko su dobri kako bi prešli u neku drugu ligu. Nadam se da će dečki izboriti četvrtfinale. To je njihova velika prilika", rekao je Kovač, a zatim se osvrnuo na površne probleme koji muče Hrvatsku nogometnu ligu.

"Moramo kompletno restrukturirati omladinski pogon u Hrvatskoj"

"Hrvatska liga je mala, nema novaca niti mjesta za napredovanje. Naš Savez i budućnost hrvatskog nogometa ovisi o igračima koji odu u inozemstvo", rekao je Kovač.

"Naš najveći problem je fizička pripremljenost! Bez toga ne možete ništa napraviti na terenu, zaboravite na taktiku. Hrvatska U-20 reprezentacija igra u sustavu 4-1-4-1, nešto poput Barce, ali mi nemamo takve igrače. Hrvatska ima talente, ali bez prave tjelesne spremnosti na terenu ne možete ništa", smatra Kovač.


"Evo, protiv Uzbekistana, nakon prvih 45 minuta bili smo gotovi. Doduše, mislim da se s tim problemom bore mnogi izbornici na ovom prvenstvu i da se na tome mora poraditi. Tehnički, Hrvatska može osvojiti ovo prvenstvo, ali ne ako ćemo igrati samo 45 do 60 minuta po utakmici. To nije dovoljno dobro. Najveće se utakmice odlučuju u posljednjim minutama. Mi treneri moramo kompletno restrukturirati omladinski pogon u Hrvatskoj. Ako to napravimo, bit ćemo još uspješniji!", rekao je Kovač za Fifinu službenu stranicu.

"Igrači su sebični"

Osim fizičke nepripremljenosti, Kovač je izdvojio još jedan problem.

"Sebičnost na terenu", rekao je. "Previše igrača gleda samo jednosmjerno i takav egoizam nije dobar za razvoj mladog igrača".

Pročitajte više