Kraj ABA lige? HKS neće dozvoliti hrvatskim klubovima nastupanje u ligi koju FIBA ne priznaje

Foto: Hina

HRVATSKI košarkaški savez održao je sjednicu Upravnog odbora na kojoj je odlučeno kako HKS neće podržati igranje hrvatskih klubova u ABA ligi.

> Drakšić nakon sastanka sa Cedevitom, Zadrom i Cibonom: Svi se slažu da je ABA liga neophodna

U utorak su se sastali čelnici HKS-a i predstavnici Cedevite, Cibone i Zadra, hrvatskih klubova koji su izborili mjesto u regionalnoj ABA ligi sljedeće godine, kako bi pronašli način za sudjelovanje u tom natjecanju, unatoč prijetećim porukama iz FIBA-e. Naime, europski ogranak FIBA-e (Fiba Europe) ne priznaje ABA ligu, zbog njezine sporne vlasničke strukture u kojoj glavnu riječ ne vode klubovi i nacionalni savezi koji u njoj sudjeluju, a glavni tajnik krovne košarkaške organizacije Patrick Baumann nedavno je poslao pismo na adrese saveza, u kojem se prijeti suspenzijom i izbacivanjem iz FIBA-inh natjecanja.

"Regionalna liga postoji već 15, 16 sezona i polučila je odlične rezultate. Svi klubovi koji su u njoj participirali slažu se da je neophodna na ovim prostorima, da je dobra za razvoj košarke te zbog toga i mi želimo produžiti tu priču", izjavio je glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić.

Sve odluke sa sjednice UO HKS-a:

- Donesena je odluka o održavanju Izborne sjednice Sabora HKS-a koja će se održati 28. lipnja 2015. u Zagrebu.

- Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza u potpunosti podržava akte FIBA-e te neće dozvoliti hrvatskim klubovima nastupanje u ligi koja nije priznata od strane FIBA-e. O toj odluci HKS će, pismenim putem obavijestiti FIBA-u kao i klubove.

Istovremeno, u daljnjim razgovorima s FIBA-om i nacionalnim savezima u regiji, HKS će podržati svaki prijedlog za dobrobit hrvatske reprezentativne i klupske košarke.

- Utvrđen je Završni račun Hrvatskog košarkaškog saveza za 2013. koji će se dostaviti kao prijedlog za usvajanje na sjednici Sabora Hrvatskog košarkaškog saveza.

- Usvojen je Financijski plan HKS-a za 2015. godinu.

- Usvojene su Izmjene i dopune Statuta HKS-a, usklađene s odredbama Zakona o udrugama (NN 74/14), koje će se dostaviti kao prijedlog za usvajanje na sjednicu Sabora HKS-a.

- Usvojene su Izmjene i dopune Poslovnika o radu Sabora HKS-a, usklađene s Izmjenama i dopunama Statuta HKS-a, koje će se dostaviti kao prijedlog za usvajanje na sjednicu Sabora HKS-a.

- Darko KUNCE je imenovan za trenera Muške juniorske reprezentacije - U18 (Slaven Rimac iz osobnih razloga nije u mogućnosti obavljati tu funkciju).

- Tomislav PERKOVIĆ je imenovan za trenera Ženske kadetske reprezentacije - U16 (Damir Rajković iz osobnih razloga nije u mogućnosti obavljati tu funkciju).

Pročitajte više