Kralj i Iveković osvojili svjetske bronce: Ministre, je li ovo sportska izvrsnost?

Foto: Cropix

DARKO KRALJ osvojio je brončanu medalju u bacanju kugle na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom! Zlatni hrvatski paraolimpijac u Lyonu je bacio kuglu 13,20 metara.

U kategoriji F42, atletičari s nadkoljeničnom amputacijom, Kralj je bacio kuglu na  13,20 metra i osvojio broncu.

Naslov svjetskog prvaka je osvojio Britanac Aled Davies koji je postavio novi svjetski rekord sa 14,71 metrom. Srebro je pripalo Njemcu Franku Tinnemeieru s 13,93 metra.

"Na ovom natjecanju želja mi je bila da provjerim koliko veteran vrijedi među ovim mladcima koji neumitno nadolaze. Nakon što sam prije dvije godine osvojio srebro na Novom Zelandu, jedino mi ostaje žal što ću svoju karijeru očito završiti bez zlata sa svjetskih IPC atletskih prvenstava. No, posebice bih se zahvalio dr. Borisu Kirinu i svom fizioterapeutu Anti Ariću koji su me doslovno osposobili da nastupim i dođem do bronce", rekao je Kralj.

Iveković brončana u disku: "Ako moji rezultati nisu dovoljno promovirali Republiku Hrvatsku, što je onda sportska izvrsnost"

U prijepodnevnom natjecanju Marija Iveković u disku, za slijepe i slabovidne,  osvojila je broncu i tako došla do svog četvrtog odličja na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima. Ivekovićeva je sada vlasnica tri zlata, bronce i dva svjetska rekorda.

“Presretna sam svojom četvrtom IPC svjetskom medaljom. Nakon tri zlata i dva svjetska rekorda ova bronca će mi dati motiva da još više radim i da se pripremim za paraolimpijske igre u Riju", rekla je Iveković, a onda otvoreno progovorila o nepravdi koju doživljava u svojoj domovini pod čijom zastavom je osvojila medalje.

"Žalosna sam i razočarana izmjenama i dopunama Zakona o sportu glede trajnih naknada za sportsku izvrsnost. Ako moji dosadašnji rezultati nisu dovoljno promovirali Republiku Hrvatsku u svijetu, a za što se dodjeljuju trajne naknade, pitam danas sebe i sve vas što je onda sportska izvrsnost”, izjavila je Marija.

U Lyonu se nadmeće preko tisuću atletičara iz 90 zemalja, a hrvatske boje brane četiri atletičarke i deset atletičara.

Pročitajte više