"Kraljevski" protiv "papinog" kluba u borbi za svjetsku krunu

Foto: Getty Images/Guliver Image

REAL MADRID, najbogatiji klub svijeta, od 20:30 će u Marakešu igrati za naslov svjetskog prvaka, titulu koju još nisu osvojili. Protivnik "kraljevskog kluba" je "papin klub", argentinski San Lorenzo.

Desetu europsku titulu osvojio je Real prije pola godine, nešto ranije i Kup kralja, a na oproštaju od povijesne godine, žele uzeti i nešto što još nikada prije nisu. S 21 uzastopnom pobjedom na korak su do još jednog rekorda (nedostaju im još tri), i Ancelottijev madridski stroj od prve će minute jurnuti po pobjedu i novi pokal, 80. u bogatoj klupskoj povijesti.

Ancelotti: Ronaldo je sretan

"Zaslužujemo trofej za kraj fantastične godine. Pripremili smo se za utakmicu koja mora biti savršena i odigrana na maksimumu. Igračima nije trebala dodatna motivacija, ovo je finale. Svi su spremni, nešto će se lijepo dogoditi", rekao je uoči utakmice trener Reala Carlo Ancelotti.

Talijan je otkrio kako Ramos ima manjih problema, svi su u ekipi zdravi, a odbacio je i nagađanja o nezadovoljstvu Cristiana Ronalda: "Sretan je i zadovoljan. Atmosfera je dobra i nadam se da će zabiti gol".

Cristiano nestrpljivo čeka utakmicu željan pogotka nakon što je Cruz Azul postao jedini klub osim zagrebačkog Dinama kojemu nije uspio zabiti gol.

Iker Casillas, koji je prije dva dana u polufinalu obranio penal, upisat će 700. utakmicu za Real: "Nemam što kome dokazivati, moja karijera govori dovoljno. Nadam se da ću s nastupima vratiti samopouzdanje kakvo sam imao. Uzbuđen sam".

Bauza se vratio izbrisati sjećanje na Rooneyja

San Lorenzo je, nakon 15. naslova prvaka Argentine, prvi put u 106 godina dugoj povijesti kluba u svibnju osvojio Copa Libertadores pobjedom s ukupnih 2:1 u dvije utakmice protiv paragvajskog Nacionala.

"Vjerujem 100 posto u našu šansu. Moramo sanjati pobjedu. Oduševljeni smo zbog plasmana u finale. Učinit ćemo sve da pobijedimo. Pokušat ćemo odigrati najbolje što možemo, iako je protivnik jedna od najboljih ekipa na svijetu", rekao je trener Argentinaca Edgardo Bauza.

Iskusni Bauza, nekadašnji branič Rosarija, prije šest godina je s kolumbijskim Quitom osvojio Copu Libertadores i također stigao do finala klupskog SP-a, a tada mu je u dvoboju s Fergusonovim Manchester Unitedom presudio Wayne Rooney (1:0). Nakon tog poraza dao je ostavku.

"Moramo se boriti za svaku loptu kao da nam je zadnja. Ako ćemo ih previše respektirati, bit će nemoguće", kaže pred finale 33-godišnji veznjak Romagnoli. "Moramo igrati s nožem među zubima", citirao je legendarnog kapetana Argentine, danas trenera madridskog Atletica, Diega Simeonea.

Argentinci inzistirali na promjeni suca

Utakmicu sudi Walter Lopet Castellanos iz Gvatemale, pošto sudac finala ne smije biti s kontinenta s kojeg dolaze klubovi. Prethodno je čast dodijeljena Portugalcu Pedru Proenci, no San Lorenzo je inzistirao na poštivanju pravila.

"Ne zanima nas tko sudi. Ako se oni osjećaju ugodnije, nek im bude. Nogomet treba biti iznad takvih priča. Vidjet ćemo na terenu tko bolje igra", rekao je Sergio Ramos.

Realov prvi put, Argentinci imaju loša iskustva

FIFA klupsko SP prvi put se igralo 2000. godine, kada je titulu u brazilskom finalu u Brazilu odnio Vasco da Gama na penale protiv Corinthiansa. Od 2005. natjecanje je ujedinjeno sa Intercontinental Cupom kojeg su od 1960. igrali prvaci Europe i Južne Amerike. Do sada se završnica šest puta igrala u Japanu, dvaput u UAE, a drugi put zaredom se održava u Maroku.


Real Madrid u tom vremenu nije osvajao europske krune pa nije niti nastupio na SP-u, dok je najveći rival Barcelona igrala u tri finala u posljednjih osam godina i dvaput osvojila naslov.

Za usporedbu, u prošlom prijelaznom roku Real je potrošio preko 120 milijuna eura na pojačanja, a momčad je procijenjena na 690 milijuna. San Lorenzo vrijedi 37 milijuna, a na pojačanja je ove sezone potrošio tek 3 milijuna eura, koliko je platio za svog najskupljeg igrača, veznjaka Barrientosa iz Catanije. Real je samo Jamesa Rorigueza, koji je spreman za nastup, platio 80 milijuna.

Najveće ime u svlačionici južnoameričkog prvaka je 38-godišnji Mario Yepes, nekadašnji branič PSG-a i Milana. Najbolji strijelac im je Nestor Ortigoza, po vokaciji veznjak, sa 6 golova u 16 nastupa. Gol manje zabio je 32-godišnji Argentinac Mauro Matos, a prvi asistenti su Mas i Kalinski.

Ovo su vjerojatni sastavi

Real Madrid:
Casillas - Marcelo, Pepe, Ramos, Carvajal - Kroos - Isco, Illarramendi - Ronaldo, Benzema, Bale

San Lorenzo: Torrico - Buffarini, Mario Yepes, Kannemann, Emmanuel Mas - Nestor Ortigoza, Juan Mercier, Enzo Kalinski, Romagnoli, Barrientos - Cauteruccio

Luka na tribinama stadiona na kojem je Mandžo postao prvak svijeta  



Titulu najboljeg kluba svijeta pobjednik će naslijediti od Bayerna. Prošle godine na stadionu Marakeš Bavarci su s 3:0 slavili protiv marokanskog prvaka Raje Casablance, a Mandžukić je postao drugi Hrvat nakon Darija Šimića s Milanom, koji se okitio naslovom prvaka svijeta. Razlika je što Šimić nije zaigrao u finalu, a Mandžo je igrao i zabio u polufinalu.

Luka Modrić će Real, kojeg je asistencijom u finalu Lige prvaka pogurao do "decime", u Marakešu pratiti s tribina. Stigao je dan prije utakmice zajedno s predsjednikom kluba Florentinom Perezom.

Real ostao bez kraljeve podrške, papa Franjo uz "Svece"

Sudar "kraljevskog" i "papinog" kluba za svjetsko zlato daje finalu novu dimenziju.

Iako novi španjolski kralj Felipe VI navija za Atletico, Real je oduvijek bio miljenik kraljevske obitelji zbog čega je dobio pravo na prvi dio imena i krunu na grbu. Felipeov otac, bivši kralj Juan Carlos veliki je fan Reala. Zanimljivo je da je Juana Carlosa krstio papa Pio XII, a upoznao je i sve njegove nasljednike, no zbog nogometa će prvi put stajati na suprotnoj strani od "Svete stolice".

Papa Franjo, prvi papa iz Južne Amerike, vatreni je navijač San Lorenza, čiji igrači nose nadimak "Sveci". Klub je osnovan 1908. kada je lokalni svećenik Lorenzo Massa želio spasiti djecu s ulica Buenos Airesa koje su zbog prometa postajale sve opasnije za igru s loptom. Massa je vidio kako je tramvaj zamalo udario jednog dječaka, a nakon toga djecu pozvao da igraju nogomet u crkvenom dvorištu.


U San Lorenzu i Buenos Airesu ozbiljno računaju na papinu podršku i božju pomoć jer za rušenje Reala trebat će im čudo.

Očekuje se spektakularna atmosfera, Španjolci tvrde da se zbog podrške navijača osjećaju kao kod kuće, a Argentinci najavljuju podršku na tribinama od čak 5000 svojih navijača.

Marokanski kralj suspendirao ministra sporta zbog loše trave

Maroko je ove zime trebao biti centar nogometnog svijeta, no umjesto smotre najboljih afričkih reprezentacija, ugostili su samo FIFA-ino svjetsko klupsko prvenstvo. Zbog straha od ebole tražili su odgodu, AFC je Kup nacija prebacio u Ekvatorijalnu Gvineju, a Marokanci su izbačeni s turnira. 

FIFA-in turnir izazvao je veliki skandal u zemlji uoči finala. Real Madrid je polufinalnu utakmicu s Cruz Azulom trebao odigrati u Rabatu, no ona je zbog lošeg stanja travnjaka nakon kiše prebačena u 320 kilometara udaljeni Marakeš. Čak 11 tisuća ulaznica za polufinale je vraćeno. Kralj Maroka Muhammed VI za sve je okrivio ministra sporta Mohammeda Ouzzinea te je zatražio njegovu suspenziju do završetka istrage. Ministar se, unatoč najavljenom dolasku, zbog toga neće smjeti pojaviti niti na finalnoj utakmici Reala i San Lorenza. On je za loš teren okrivio španjolsku tvrtku koja je nedavno postavljala novi travnjak, a obećala mu je teren "kao na madridskom Bernabeuu". Ministar Ouzzine je prošlog mjeseca podržao odluku o odgodi Afričkog kupa nacija rekavši kako država ima pravo štiti svoje građane.

Pročitajte više