Kroničar El Paisa tvrdi: Hrvatska je imala najveće šanse za pobijediti Španjolsku



O DOJMOVIMA nakon novog veličanstvenog podviga španjolske reprezentacije razgovarali smo s dugogodišnjim novinarom španjolskog El Paisa Diegom Torresom koji je priznao kako je najviše muke Furiji na Euru zadala Bilićeva Hrvatska. Također se zahvalio i Johanu Cruyffu, bez koga ne bi postojala Španjolska kakvu danas poznajemo.

"Sve možemo zahvaliti Johanu Cruyffu"

"Ovo je sigurno najvažniji trenutak u povijesti španjolskog nogometa, a sve je počelo kada je Johan Cruyff došao u Barcelonu prije više od dvadeset godina. Potaknuo je kulturu nogometne akademije u Barceloni, a kasnije i Španjolskoj; osmislio je jednu posebnu nogometnu filozofiju koja je stvorila sve ove igrače koje danas gledamo. Posebno se to odnosi na Xavija Hernandeza - ultimativnog predstavnika ove škole i najutjecajnijeg igrača španjolske reprezentacije u povijesti", rekao je u uvodu Torres.

"Iniesta, Ramos, Pique, Fabregas pa i Jordi Alba, sve su to potomci ove škole i nedvojbeno sjajni igrači, međutim nije stvar samo kvalitete pojedinaca, već stila, kombinatorike u veznom redu, pass igre koja se tako fino njeguje na Nou Campu. Ovo Europsko prvenstvo još jednom je pomoglo Španjolcima izraziti nevjerojatan talent koji raste u akademijama Barcelone, Villarreala, Valencije, Seville i Madrida", dodao je.

"4-6-0 nije nikakva novotarija, kada imaš veliki broj sjajnih i polivalentnih veznjaka ne trebaš devetku"


Hrvatski nogometni stručnjaci poput Krunoslava Jurčića, vjerojatno ga ne znate, već najavljuju kako je Del Bosqueova formacija 4-6-0 budućnost nogometa...

"Za početak to nije nešto novo niti je Del Bosqueovo otkriće. I Barcelona i Ajax još davno igrali su varijantu te taktike. Praktički kada se malo bolje sagleda, sve najbolje momčadi u povijesti nogometa nisu igrale s klasičnom devetkom. Johan Cruyff nije bio klasični centarfor već ofenzivni veznjak, Puškaš u onoj strašnoj mađarskoj konjici također nije bilo prava devetka, a ni Brazil iz 70-tih nije imao pravog centarfora već su igrali s pet desetki", prokomentirao je Torres.

"To je stara priča u nogometu, kada imaš veliki broj sjajnih veznjaka ne trebaš devetku. Devetka je specijalist, a ako imaš igrače koje mogu igrati puno različitih uloga poput Iniesta, Silve i Fabregasa onda je bolje koristit takve igrače nego one koji mogu igrati samo jednu ulogu, jednu poziciju. Španjolska ima sreću što ima sve te sjajne nogometaše", dodao je.

"Cristiano Ronaldo igra za Zlatnu loptu, Iniesta, Xavi i ekipa jer obožavaju nogomet"

Španjolska je osvojila dva europska i jedan svjetski naslov u četiri godine, međutim ono što posebno impresionira jest činjenica što nije ovo samo rezultat jedne generacije koja će skoro otići. Furija obiluje igračima poput Javija Martineza, Mate, Albe pa i drugih mladih prvotimaca koji mogu biti u svjetskom vrhu još dugo vremena i ponovno igrati glavnu ulogu u Brazilu.


"Moguće je to što kažete, ova španjolska reprezentacija ima zaista puno sjajnih mladih igrača i što je najvažnije -  prvotimaca. Pique, Ramos, Alba, Busquets su igrači koji mogu još najmanje šest godina pružati vrhunske predstave. Međutim, teško je reći hoće li Furija nastaviti pobjeđivati, jer ne odlučuje sva kvaliteta, važan je i motiv, glad za pobjedom, a pitanje je koliko se još može motivirati ove igrače koji su praktički u prvoj trećini karijere osvojili sve što se može osvojiti", napomenuo je španjolski novinar.

"S druge strane, valja reći kako su igrači poput Casillasa, Xavija, Iniesta zaista pravi sportaši, zdravi natjecatelji i prije svega jednostavni ljudi. Oni nisu bogomdani i nemaju ego velikih zvijezda. Iniesta primjerice ne igra da osvojio Zlatnu loptu, već zato što uživa u nogometu, obožava ga. Upravo ovo je razlog što ova španjolska momčad toliko traje. Cristiano Ronaldo igra da osvoji Zlatnu loptu, a oni igraju jer guštaju", dodao je.

"Del Bosque je uvođenjem Negreda umalo prodao finale Portugalcima"

Kada smo pričali prije 15-tak dana u Warki rekao si da će momčad koja oduzme posjed lopte Španjolcima uništiti ovu premorenu ekipu, međutim ispostavilo se da je obrana reagirala perfektno i bila pravi adut Vincentea Del Bosquea.


"Istina je i priznajem da sam pogriješio. Mislio da neće imati snage braniti se i da će to sve puno lošije izgledati protiv Italije, a pogotovo protiv Portugala. Uistinu sam bio iznenađen načinom na koji je funkcionirala španjolska obrana. Bila je perfektna, nevjerojatno sinkronizirana i uistinu je jedan od glavnih razloga što je Furija obranila naslov prvaka Europe", rekao je.

"Na trenutke je kako kažete izgledalo da igraju baš koliko moraju. Potpuno su kontrolirali situaciju u gotovo svakoj utakmici. Najteža je bila ona protiv Portugala kada je presudila i sreća, međutim moj dojam je kako je tu utakmicu zeznuo Del Bosque jer je odustao od formacije bez napadača. zaigrao je Negredo kao čisti špic i odmah su imali velikih problema u igri", dodao je.

"Tko zna kako bi se sve završilo da je Rakitić sproveo u mrežu onaj ubačaj Luke Modrića"

Iako su prije početka prvenstva svi skupinu B poentirali kao "skupinu smrti", ispostavilo se kako je skupina C bila daleko najteža...

"Da, zaista je tako. Hrvatska nije imala sreće u ždrijebu, Italija je odigrala strašan turnir i pokazala koliko potencijala krije, nažalost Pirlo već ima previše godina da igra sam u sredini, a svi znamo snagu Španjolske", spremno će.

"Ako ćete iskreno, mislim da je Hrvatska imala najveće šanse za pobijediti Španjolsku od svih momčadi s kojima se susrela. Ni Italija i Portugal nisu bili toliko direktni u svojim prilikama, iako su nešto bolje držali loptu. Tko zna kako bi se sve završilo da je Rakitić sproveo u mrežu onaj ubačaj Luke Modrića", za kraj će Diego Torres.

Pročitajte više