Krvavi obračun BBB-a i Torcide nasred autoputa: 17 ozlijeđenih i 50 privedenih! Je li se mogao spriječiti?

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NA AUTOCESTI A1 kod Otočca dogodila se velika tučnjava Bad Blue Boysa i Torcide! Bilanca je 50-ak privedenih i 17 ozlijeđenih. U tučnjavi je sudjelovalo stotinjak pripadnika Torcide i manji broj Boysa. Nagađa se da je riječ o osveti Torcide za nedavnu sačekušu protivničkih navijača na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Navijačko primirje i lijepe slike udruženih Boysa i Torcide za vrijeme trajanja vaučerizacije, baš kao i vaučeri - stvar su prošlosti. 

Fotografije sukoba navijača nam možete poslati na desk@index.hr

Iz ureda načelnika postaje u Otočcu Indexu je potvrđeno da je "došlo do međusobnog tjelesnog sukoba pripadnika navijačkih skupina BBB i Torcida na autocesti A1 kod čvora Otočac. Kriminalističko istraživanje je u tijeku kako bi se utvrdile okolnosti i činjenično stanje.

17 ozlijeđenih i 50 privedenih!

U policiji potvrđuju kako je 12 ozlijeđenih navijača prevezeno u gospićku Opću bolnicu, a petorica u riječki KBC, među kojima je i navijač pogođen kamenom u glavu.
 
Ravnateljice bolnice u Gospiću Sandre Čubelić izjavila je da nitko od navijača dovezenih u tu ustanovu, nije životno ugrožen, te da vjerojatno nema ni teže ozljeđenih. "Svi su zaprimljeni pacijenti muškarci s krvnim podljevima, uglavnom po licu i rukama", kazala je doktorica Čubelić.
 
Glasnogovornica ličko-senjske Policijske uprave Maja Brozičević govori da se tučnjava dogodila oko 14 sati na autocesti kod Otočca, te da se dio navijača razbježao nakon incidenta. Ali, policija je jednu grupu uhvatila u Senju te se i oni dovoze u Otočac u policijsku postaju gdje traje policijska obrada.
 
"Tek treba utvrditi tko je izgred izazvao, koji su motivi, a da bi se događaj mogao okvalificirani kao remećenje javnog reda i mira ili kao kazneno djelo. To će ovisiti i o posljedicama, odnosno o težini ozljeda i visini materijalne štete", objasnila je Brozičević.
 
Policija je potvrdila Indexu i da je privedeno najmanje 50 navijača, te da je očevid u tijeku.
 
Ono što smo doznali je da je do žestokog sukoba došlo ne na odmorištu ili benzinskoj crpki, kako je to do sada bio slučaj, nego na zaustavnom traku auto ceste, pa su posljedice mogle biti neusporedivo teže da je neko od kamenja ili baklji korištenih u sukobu, pogodilo vozila u prolazu autocestom. Demolirana su zato četiri kombija u kojima su do mjesta sukoba došli navijači i koji su ostali u spomenutom zaustavnom traku.
 
Prema izvorima s lica mjesta, pripadnika Torcide, koji su se na mjestu obračuna zatekli u desetak kombija, bilo je puno više od Boysa u tek par auta, pa su daleko malobrojniji BBB u krvavom okršaju izvukli deblji kraj. Navodno su zagrebački navijači ostali i bez dva transparenta.
 
Je li sukob mogao biti spriječen?
 
Tučnjava se dogodilo jer su se na autocesti susreli Boysi, koji su putovali na utakmicu u Split protiv Splita (19 sati), i Torcida koja putuje u Zagreb gdje Hajduk igra s Hrvatskim dragovoljcem (17 sati).

Postavlja se pitanje i zašto se utakmice velikih rivala igraju na isti dan i to samo s dva sata razlike, pa se Boysima i Torcidi omogućilo da imaju cijeli dan za moguću organizaciju tučnjave na autocesti! Zašto jedna od utakmica nije pomjerena dan ranije i zašto se tako nije spriječio mogući i očekivani sukob?!

BBB i Torcida imaju dugu povijest obračuna na hrvatskim cestama. Pamtimo njihov sukob iz 2007. godine na tzv. Ličkoj magistrali, kao i dvije godine kasnije kada su se potukli na autocesti kod Brinja.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je na svojim službenim stranicama kako se "zbog masovne tučnjave navijača kod čvora Otočac na autocesti A1 u smjeru Dubrovnika vozi usporeno preticajnim trakom uz ograničenje brzine na 40 km/h".

Pročitajte više