Krvavi obračun huligana u Varšavi: Poljaci se potukli s Rusima, policija upotrijebila gumene metke

MIMOHOD ruskih navijača, koji su danas proslavili Dan Rusije, završio je u krvavom obračunu između poljskih i ruskih huligana. Poljska policija javlja kako je više od stotinu osoba uhićeno, dok je deset osoba teže stradalo u sukobima. Oko 19 sati pojavila se informacija kako je jedna osoba smrtno stradala, međutim još uvijek nema službene vijesti o tome.

Policija je javila kako je jedan policajac teško stradao u sukobu s huliganima.

Poljski mediji javljaju kako je jedna grupa huligana pokušala ući u fan zonu gdje se nalaze ruski navijači,ali u tom naumu ih je zaustavila policija. Huligani su se zatim obračunali s policijom, koja je ponovno koristila gumene metke, suzavac i vodeni top.

Savjetnik Vladimira Putina, Mikhail Fedotov, stigao je u Varšavu kako bi preispitao kako je došlo do sukoba.

"Zabrinuti smo zbog današnjeg sukoba između navijača Rusije i Poljske. Policija mora zaustaviti nasilje i zaštititi naše navijače", rekao je Fedotov.

Poljska policija upravo je javila kako je "deset osoba teško stradalo u sukobima poljskih i ruskih navijača. Među ozlijeđenima su dvojica Rusa, jedan Nijemac i sedmero Poljaka".

"Stotine ruskih i poljskih huligana pokušalo se sukobiti na ulicama Varšave. Policija je to spriječila. 56 osoba je uhićeno", stoji u kratkom priopćenju poljske policije.

RT.com javlja kako rusko veleposlanstvo provjerava navode da je jedan navijač ubijen.

Policija se ponovno sukobila s poljskim huliganima, a da bi ih odbila upotrijebila je suzavac i vodeni top. U Varšavi je doslovno kaos. Prvi napadi poljskih huligana započeli su oko 15 sati, kada je napadnuta manja grupica Rusa. S vremenom, kako se mimohod približavao huligani su napali Ruse u jednom restoranu, a Rusi su odbili njihov napad. Međutim, do eskalacije nasilja nije trebalo dugo čekati. Poljaci su se bacali boce i stolice na Ruse te su ih napadali na putu do stadiona. Svjedoci javljaju kako je tamo ratno stanje. 

Indexovi reporteri iz Varšave javljaju kako je jedan navijač teško ozlijeđen, dok ruski i poljski mediji javljaju da je poginuo u napadu poljskih huligana. Navodno je riječ o ruskom navijaču.

"Nažalost, došlo je do velikih sukoba na mimohodu ruskih navijača. Navijači su se tukli po cijelom gradu, ali policija je ipak uspjela zaustaviti daljnje nasilje", piše poljski fakt.pl,koji se pribojava onoga što će biti nakon utakmice.

"Ono najgore tek treba uslijediti nakon utakmice kad će navijači biti još više pod utjecajem alkohola, a uz to očekuje se oko 10 tisuća Rusa", stoji u tekstu.

Prema pisanju RT.coma, tri su osobe ozbiljno ozlijeđene u napadima poljskih huligana. Također, javlja Interfax, poljska policija je u nekoliko navrata ispalila gumene metke prema poljskim huliganima. Inače,

Došlo je do novih sukoba između navijača ispred stadiona. Poljaci su okružili Ruse i pokušavaju doći do njih, međutim u tome ih sprječava policija, koja je bila prisiljena ispaliti suzavac.

Ruski mediji javljaju kako je došlo do novog napada na ruske navijače u centru Varšave.

"Pedesetak poljskih huligana upalo je u jedan restoran gdje su ruski navijači večerali. Bacili su dimnu bombu i nekoliko stolica, ali to nije prestrašilo ruske navijače koji su napali Poljake, i tako ih otjerali", piše Sport Express, koji javlja kako je jedan Rus u teškom stanju: "Jedan naš navijač zadobio je teške ozljede glave i odveden je u bolnicu".

Poljaci se formiraju u grupe i napadaju malobrojne Ruse


Ruski mediji javljaju kako je skupina od 20 huligana napala dvoje ruskih navijača. Kako tvrdi agencija ITAR-TASS, žrtvama je pružena liječnička pomoć.

"20 huligana nam je prišlo i pitali su nas nešto na poljskom jeziku. Mi smo im odgovorili da ih ne razumijemo, a oni su nas odmah počeli tuči. Nakon što su nas istukli počeli su se iživljavati na našem automobilu", rekao je jedan anonimni navijač koji je stradao u divljanju poljskih huligana.

Poljska policija potvrdila je događaj.

"Odmah smo se pojavili na mjestu događaja i trenutno obrađujemo mjesto zločina. Na svu sreću nije bilo težih posljedica za Ruse. Pretučeni su, ali su dobro", javlja poljska policija.

Podsjećamo, ruski navijači su najavili veliki mimohod prije utakmice protiv Poljske, koji bi trebao započeti od 17:30 sati. Povod tom mimohodu je velika proslava Dana Rusije, odnosno pada komunizma. Policija je najavila kako će u slučaju bilo kakve provokacije prekinuti mimohod, a pod provokaciju su naveli i isticanje komunističkih obilježja.

Tusk: Pokažimo svijetu da je Poljska odličan domaćin

Budući da su poljski i ruski huligani (uz hrvatske) u najboljoj "formi" na Euru, očekuju se veći i krvaviji obračuni.

"Večeras će se 40 milijuna ljudi ujediniti i fokusirati na događanja u Varšavi, ali isključivo iz nogometnih razloga. Poljska policija je spremna reagirati na sve pokušaje incidenata i provokacije. Molim sve Poljake da pokažu kako smo odlični domaćini. I za kraj, poruka našim igračima - u borbu za Poljsku!", rekao je poljski premijer Donald Tusk. 

Pročitajte više