Kup seli na Kantridu: Rijeka s devetoricom šokirala Dinamo na Maksimiru

Foto: Index; Hina; HNK Rijeka
Video: Dario Dalmacija/Index

RIJEKA je sa 0:1 porazila Dinamo na Maksimiru u prvoj utakmici finala Hrvatskog kupa. Jedini gol zabio je bivši "dinamovac" Ivan Tomečak, a Rječani su susret završili s čak dva isključenja. Uzvrat je na Kantridi 13. svibnja.

> Kek stišava euforiju, Mamić ne odustaje od Kupa: "Dinamo je tek sad opasan"

Sudar dvije najjače hrvatske nogometne momčadi na Maksimir je privukao tek nešto više od 5000 gledatelja, od čega je gostujućih bilo više od polovice. Još jutros su riječki navijači u velikom broju stizali u Zagreb automobilima, autobusima i vlakom, zajedno su uz pjesmu stigli na stadion i napustili ga u slavljeničkom raspoloženju.

Na terenu su ljubitelji dobrog nogometa ostali zakinuti, jer osim Tomečakovog gola, malo su pravih prilika stvorile ekipe u prvoj utakmici. I Zoran Mamić i Matjaž Kek postavili su opreznu igru, s gušćim veznim redom te Dujom Čopom i Ivanom Krstanovićem kao isturenim špicama.
 
Gosti su bolje ušli u utakmicu, pritisnuli "modre", no Ježina je na golu Dinama spriječio rani šok nakon greške Joea Šimunića u 8. i pokušaja Krstanovića u 16. minuti. Novi stari prvaci HNL-a zaprijetili su tek nakon 20. minute, akciju Čopa i Brozovića prekinula je obrana Rijeke, a u 22. je Soudani sjajno pucao sa 25 metara malo preko gola. U 24. minuti Krstanović je bio blizu spektakularnog pogotka, primio je loptu na centru i odmah opalio prema golu, no istrčali Ježina uspio je u zadnji tren izbiti loptu u korner.

Pet minuta prije odmora Rijeka je povela. Tomečak je primio kratko dodavanje Jugovića na ulasku u šesnaesterac i sa desetak metara pucao pored Ježine nisko u suprotni kut za 0:1.

Dinamo je nešto bolje krenuo u drugo poluvrijeme, Soudanijev dalekometni udarac obranio je Vragić, a već u 56. su treneri krenuli s izmjenama. Mamić je ostao na Šimunoviću i mladom Capanu u sredini obrane, no zahvaljujući neopreznim prekršajima gostiju, uspio je sačuvati minimalni zaostatak do kraja protiv Kekove devetorice. U 85. je Zlomislić isključen zbog uklizavanja s leđa Pavičiću, a zbog prigovora s klupe je "crveni" dobio i pomoćnik direktora Rijeke. U sudačkoj nadoknadi isključen je i riječki branič Leovac zbog dva žuta kartona.

Ni ovaj put nisu izostali povici s tribina: "HNS pederi, nogomet ste sjebali" kao ni uvredljive pjesmice posvećene Zdravku Mamiću. Malobrojne BBB-a na Istoku opkolili su redari i policija, a veći problemi nisu zabilježeni.

Dinamo je Kup osvojio 13 puta, Rijeka samo dvaput od četiri odigrana finala. Uzvrat je na Kantridi 13. svibnja.

Dinamo - Rijeka 0:1

Dinamo: Ježina - Pinto, Šimunić, Šimunović, Pivarić -  Ademi, Antolić - Halilović, Brozović, Soudani - Čop

Rijeka: Vargić - Tomečak, Lešković, Mitrović, Leovac - Močinić, Brezovec - Kvržić, Moises, Jugović - Krstanović

Glavni sudac je Zlatko Šimčić, pomažu mu Borut Križarić i Dražen Fejer, četvrti sudac je Jerko Crnčić, a dodatni pomoćni suci su Igor Križarić i Mario Zebec. Kontrolor je Miroslav Vidak, a delegat Mladen Žugec.


 
 

Pročitajte više