Lakrdija u Kranjčevićevoj: Soudani pokazao bezobraznoj filijali gdje joj je mjesto

Foto: Hina

BLAGO rečeno čudnu i nevjerojatnu utakmicu su večeras u Kranjčevićevoj u sklopu 2. kola HNL-a odigrali nogometaši Lokomotive i Dinama. Nikad u svojoj povijesti filijala nije pobijedila maticu iz Maksimira, a ovo im je bio čak 14- susret. Najveći uspjeh im je lanjski remi protiv ''starijeg brata''.
 
>Dinamovci nakon "senzacionalnog preokreta": Da, Budimir je sigurno namjerno promašio zicer 
 
Međutim, kao nikad prije, večeras je Lokomotiva bila na pragu osvajanja sva tri boda, jer je samo 10 minuta prije kraja, zahvaljujući hat-tricku sjajnog Ante Budimira imala senzacionalnih 3:1. Što se tada dogodilo, vjerojatno nama smrtnicima nikada neće biti poznato, a sve što nam preostaje je nagađati i spekulirati. Kao i u Vilniusu protiv Žalgirisa, i večeras je s klupe ušao daleko najbolji igrač Modrih Soudani i s dva gola i asistencijom Pjaci donio sva tri boda Dinamu.

 
Nikad veće prilike Lokosima da dignu skalp velikom bratu, ali...
 
Dinamo je u utakmicu ušao s idejom ''lako ćemo''. Krenuo je u meč bez Pinta, Šimunića, Ademija, Soudanija, Čopa i Machada, a od prve minute je debitirao Wilson, najnoviji napadački adut Zorana Mamića. A ako je suditi nakon prve utakmice još jedan mačak u vreći. Zajedno s Radonjićem. I taj, nazovimo ga, opušteni pristup Modrih Lokosi su brutalno iskažnjavali u prvih 45 minuta. Već u 14. minuti je Budimir prošao očajnog Sigalija kao da ga nema po lijevom boku te se sjurio  u kazneni prostor Dinama i fantastičnim udarcem rasparao mrežu Eduarda. To je bio samo početak šoua Ante Budimira. 
 
Dinamo je izjednačio autogolom Čalušića, nakon ubačaja najagilnijeg Dinamovog igrača u prvom poluvremenu Ibaneza, koji je također iz slobodnog udarca zatresao i vratnicu Zelenikinog gola.
 
Hat-trickom Ante Budimir izjednačio rekord Siniše Odorjana star 20 godina
 
Ipak, remi nije dugo trajao. Bartolec je ubacio s lijeve strane, a nakon katastrofalne reakcije golmana Eduarda, Budimir glavom zabija za 2:1. Odmah nakon tog gola, još jedan šok za Modre. Musa probija i ubacuje, opet smušenost obrane Dinama i Budimir još jednom glavom za hat-trick. S ta tri gola, Budimir je postao tek drugi igrač u povijesti HNL-a kojem je uspjelo zabiti Dinamu tri gola na jednoj utakmici. Prvi kome je to pošlo za rukom bio je Siniša Odorjan u dresu Dubrave prije točno 20 godina.
 
U nastavku je odmah Mamić izvadio tragične Wilsona i Goncalvesa i uveo Soudanija i Ademija. Dinamo je stiskao, imao više od igre, no osim sjajnog udarca glavom Soudanija i još bolje obrane Zelenike većih prilika nije bilo. 
 
80 minuta Lokomotiva je igrala sjajno, ali onda je morala stati
 
I onda tih zadnjih 10 minuta. Do tada čvrsta, odgovorna i disciplinirana obrana Lokomotive je prestala postojati i bilo je samo pitanje trenutka kada će Dinamo postići gol ili dva. Igra Lokomotive se potpuno raspala i bilo je zapravo jako tužno gledati igrače jedne momčadi koja se srčano i hrabro borila punih 80 minuta kako praktički dopušta suparniku da im zabija golove. Jer je valjda došao naputak s vrha.  Dinamo nije zabio samo jedan gol, pa čak ni dva. Dinamo je zabio tri gola i odnio pobjedu u pomalo bizarnoj utakmici (četvrti gol Dinama u 94. minuti podsjeća na golove koji su se zabijali u onom čuvenom ''Šajberovom kolu'' 1986.).
 
Jer ona zapravo nije bila bizarna ni neobična, nimalo, ona je  bila  sramotna. No. na koncu, poučeni iskustvom HNL-a, na ovakve i slične stvari smo već i navikli i zapravo je i čudno čemu se mi tu uopće i čudimo.
 
Ništa nova u HNL-u
 
Hrvatska nogometna liga je jedno zaista začudno mjesto. Stanište u kojem obitavaju zaista neobični likovi i na travnjacima domaćem nam nogometa, u ovih desetak, petnaest godina vidjeli smo zaista svašta. Što na zelenim terenima, što za zelenim stolovima. Lakrdija do lakrdije, sprdačina do sprdačine. I kad pomislimo, naivno naravno, da besramnosti gazde hrvatskog nogometa ipak jednom mora doći kraj, da i on i njegovi poltroni ipak moraju, barem prividnosti radi, i barem privremeno zaustaviti dotok sramote, pa i kriminala na koncu u taj naš domaći nogomet, dogodi se jedna ovakva utakmica.
 
I svi mi naivni još jednom dobijemo šamarčinu i prezrivi smiješak  koji kao da kaže: ''Pa dobro, zar vi stvarno mislite da mi nešto možete?'' Ovo što se događa nama pred očima, ovo više nije ni onaj skrivećki, prikriveni kriminal, kriminal s dozom dostojanstva. Ovo je čista demonstracija moći i obijesti seljobera, koji su do jučer sjedili na čučavcima u svojim vukojebinama, a danas s osmijehom i zlatnim zubom u žvalama izruguju se sa svima. Jer mogu i može im biti.
 
A ova večerašnja blamaža, ovaj montipajtonovski skeč, koji su izveli nogometaši Dinama i Lokomotive samo je posljedica sveg onog čemera i jada u kojoj naš puk živi i politike koja dignutih ruku gleda i izvlači korist. Očito uživamo kad nas prave pizdama. I zaslužili smo to, šutnjom apatijom i bezvlađem. Pa onda, ako nam svima tako paše, neka bude tako. Uživajmo!
 

Pročitajte više