Lalićevo šamaranje: "Vrbanović se bori protiv nasilja na stadionima?! On je taj koji uzrokuje nasilje!"

Foto: Hina

 UJEDINJENJE BBB-a i Torcide, ali i drugih navijačkih skupina, u borbi protiv "vaučerizacije" urodilo je plodom. Osim što su glavna tema svih medija, svojim su potezom pokrenuli raspravu o ukidanju mjera koja je donio Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja na stadionima.

Navijači i stanje u hrvatskom nogometu bila je tema emisije Fokus na HTV-u, na kojoj je gostovao i prvi čovjek HNS-a za sigurnost Zoran Cvrk. On smatra kako temeljna prava navijača nisu ugrožena novim mjerama MUP-a, HNS-a i MZOS-a kojima su uvedeni nepopularni "vaučeri" za gostujuće navijače.

"Ove mjere su sastavni dio europske konvencije donešene nakon tragedije na Heyselu. Ne treba biti kritičan prema vladi koja je donijela rigidan zakon, iz kojega proizlazi dobar dio mjera. To nije jedino što treba činiti, to je pokazatelj da postoji problem. O tome se treba pričati, kao i o tome što se dogodilo u periodu od `98. naovamo. Zna se da smo tada bili proglašenni najboljom navijačkom skupinom, a sada smo najkažnjavanija reprezentacija UEFA-e", rekao je Cvrk navodeći koliko su kazni poplaćali hrvatski klubovi i HNS proteklih godina.

"HNS, Dinamo ili Hajduk ne mogu biti krivi za probleme na tribinama", dodao je.

Zoran Stevanović iz UMKI-a, udruge koja surađuje s FARE-om i koja je više puta prozvana zbog prijava UEFA-i incidenata na hrvatskim stadionima, nije dopustio Cvrku da širi HNS-ovu demagogiju.

"Zna se tko je kriv. Kriv je organizator utakmice. Gospodine Cvrk, ako ste vi organizator, a ne možete osigurati utakmicu, nemojte se baviti tim poslom", rekao je Stevanović.

Cvrk je otkrio i koliko košta osiguranje nogometne utakmice poput jučerašnjeg derbija Dinama i Hajduka. "Troškovi idu na račun organizatora. Neposredni trošak je 150-250 tisuća kuna. Ako je potrebno dodatno osiguranje policije, troškove snosi klub, a penju se do više stotina tisuća kuna. To je zakonska obaveza organizatora", kazao je HNS-ov predstavnik. Njegov nadređeni Damir Vrbanović, nije mogao doći.

"Treba osnovati Nacionalni odbor za borbu protiv Vrbanovića"

Sociolog Dražen Lalić imao je najviše toga za reći, a bio je i najizravniji. Počeo je s problemom onih koji se bore protiv navijačkog nasilja.

"Zašto tamo nije Stevanović u Nacionalnom odboru? Zašto nije Ben Perasović? Zašto nema nogometaša? To je neadekvatno tijelo koje je donijelo neadekvatnu odluku. Tamo su samo državni službenici. Treba pozvati Vladu RH da upućene ljude uključi u to suzbijanje, kao i mlade navijače, bez njih se to ne može suzbiti", rekao je, a onda se dotakao čelnika HNS-a.

"Je li problemima hrvatskog nogometa veći doprinos dala ekipa iz HNS-a ili mladi navijači? Navijačko nasilje nije ni peti ni deseti problem hrvatskog nogometa. Problemi su nogometna mafija, kladioničarska mafija, niska posjeta, infrastruktura, financiranje klubova poput Dinama iz javnih sredstava. Vrbanović sjedi i nacionalnom odboru za suzbijanje nasilja!? Pa treba osnovati nacionalni odbor protiv Vrbanovića i sličnih. Oni u savezu su veći problem hrvatskog nogometa od navijača. I onda će se Vrbanović boriti protiv nasilja u sportu? On ga uzrokuje! Zašto on nije došao ovdje?", nastavio je.

"Prijašnja vlast je dobivala novac od Mamića, kao i Bandić, ali zašto SDP ne reagira? Jesu li kukavice ili nesposobni?"

Naveo je i koji su problemi hrvatskog nogometa veći od navijača.

"Dinamo je od transfera igrača dobio 140 milijuna eura u 12 godina, uz to i 360 milijuna kuna javnog novca, Dinamo ne plaća porez na dobit, a mi sufinanciramo Dinamo. Dolazi Jovanović koji će isušiti močvaru, a u dvije godine ništa nisu napravili. Nemaju snage protiv Mamića i Vrbanovića, pa se okomljuju na navijače".

"Neka donesu novi zakon o sportu i izjednače status klubova. Jedan je d.d., drugi udruga, a tko financira Lokomotivu? Neka Mamić kupi Dinamo pa nek radi što želi sa svojim novcem. Najveći problem su bivša i sadašnja vlast koje nisu uredile situaciju u nogometu. Zašto nisu promijenili Zakon o sportu? Većinu problema bi riješili. Jasno mi je za prijašnju vlast, koja je dobivala novac od Mamića, kao i Bandić. Ali zašto SDP neće to raditi? Jesu li kukavice ili nesposobni? Zašto oni vladaju? Družijaniću, dajte da kažem, ne smijem li ništa reći protiv premijera?", rekao je Lalić prije nego je prekinut.

Rasprava se razbuktala, bilo je i povišenih tonova, otvoreno je mnogo tema, a zaključaka je, kao i obično kada se o tome govori, bilo malo.

Pročitajte više