Legenda Celtica sjeća se Croatije: "Imali su Viduku i Prosinečkog, Dinamo nije na takvoj razini"

Foto: Getty Images/Guliver Image

DOK se Dinamo priprema za pakleno gostovanje u Glasgowu kod starog znanca Celtica, klupske legende na obje strane prisjećaju se okršaja od prije šesnaest godina.

U kolovozu 1998. susreli su se u pretkolu Lige prvaka, no umjesto Dinama u Glasgow je stigla Croatia. Čekala ih je talentirana momčad za koju su igrali Henrik Larsson i Jackie McNamara, dok su "modre" predvodili Mark Viduka i Robert Prosinečki. U Škotskoj je Dinamo poražen golom Darrena Jacksona 1:0, dok je u uzvratu Dinamo ostvario jednu od svojih najvećih europskih pobjeda svladavši Celtic sa 3:0.

Nekadašnji kapetan Celtica i Škotske Tom Boyd igrao je obje utakmice i u razgovoru za Evening Times prisjetio se tih dana.

"Sjećam se da je prva utakmica bila neizvjesna. Imali smo gol razlike ali znali smo da će u Zagrebu biti teško ostvariti rezultat. Bilo je to ružno buđenje za nas, oni su bili predobri. Imali su vrhunske igrače poput Viduke i Prosinečkog, odigrali su sjajno i pobijedili 3:0, a moglo je biti i puno više uz sve šanse koje su promašili", sjeća se Boyd.



"Bili posvuda, nabili su tempo i potpuno nas nadigrali, mislim da nismo dali sve od sebe u Zagrebu, ali nismo se mogli nositi s njima".

Manje je poznato da su Celticovi igrači tada bili u napetim odnosima s vodstvom kluba zbog svađe oko bonusa za utakmicu s Dinamom, no Boyd tvrdi kako to nije utjecalo na rezultat.


"Bilo je nesporazuma oko bonusa, ali nije to utjecalo na utakmicu. Zagreb je jednostavno bio izvanredan. Na kraju nije sve to bilo ni važno kada nismo pobijedili. Bilo je to veliko iskustvo".

Šesnaest godina kasnije Dinamo je drugačija momčad, drugačiji klub, iako dijeli mnogo sličnosti s Croatijom kada govorimo o statusu u hrvatskom nogometu. Škoti znaju nešto o braći Mamić i njihovoj okupaciji Dinama, a znaju i da na terenu više nema Viduke i Prosinečkog, već je ovaj "europski Dinamo" nešto skromnijih mogućnosti.

"Mislim da Zagreb nije trenutno na takvoj razini. Tada su bili puni međunarodnih zvijezda i vrhunskih igrača. Nije ni Celtic na razini kao nekada. Bit će teško u četvrtak. Pobjeda s jednim golom bila bi zadovoljavajuća, a važno je da ne primimo gol. Vjerujem da će Celtic pobijediti. Dinamo je bio impresivan protiv Astre, ali uz naše navijače bit će im drugačija perspektiva", dodao je Boyd i poentirao:

"Darren je `98. zabio jedan gol, bilo smo sretni, ali bolje bi bilo da je zabio još koji. Mislili smo da je to dobar rezultat jer smo sačuvali mrežu, to nam je dalo nadu. Sada je drugačije jer se ne igra na dvije utakmice. Drugačiji je pristup".

Pročitajte više