Lete li Orlovi iz međunarodnih natjecanja? Reprezentacija Srbije godinama je zatočenik vlastitih navijača

Foto: Guliver Image/Getty Images

"MI I NEMAMO neku posebnu podršku navijača", požalio se prije nekoliko dana branič nogometne reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov.

Ako se gleda sinoćnja utakmica protiv Albanije, te desetine drugih u posljednjih deset godina nogometaš Manchester Cityja je u pravu. Navijači Srbije dosad su napravili puno štete svojoj reprezentaciji.

Još dok su bili u zajednici s Crnom Gorom 2005. godine su dimnim bombama, bakljama, stolicama i topovskim udarima napali navijače Bosne i Hercegovine na Marakani, a Nogometni savez Srbije kažnjen je jednom utakmicom bez gledatelja.

Tri godine kasnije u Beču su protiv Austrije prekinuli utakmicu velikom bakljadom, a ovaj put je Savez kažnjen sa 100 tisuća švicarskih franaka.

Godinu kasnije potukli su se s rumunjskom policijom, a 2010. su na prijateljskoj utakmici nekoliko puta ulijetali na travnjak i prekidali susret s Poljskom.

Slovence su na Marakani napali u rujnu 2010. godine, a mjesec dana kasnije žestoko su izvrijeđani predsjednik Nogometnog saveza Srbije Tomislav Karadžić i Vladimir Stojković, bivši vratar Zvezde koji je tada branio za Partizan.

Bila je to samo uvertira za velike nerede u Genovi gdje su srpski navijači, predvođeni vođom navijača Crvene Zvezde Ivanom Bogdanovom, napali Stojkovića, a divljanjem, bakljama i dimnim bombama su odgodili utakmicu koju je na kraju Srbija izgubila službenim rezultatom 0:3.

"U ovom "slučaju Genova" ne smije biti niti malo tolerancije. Samo tako možemo riješiti takve divljačke istupe. Čekamo rezultate istrage, no kada sam vidio snimke s utakmice zgrozio sam se. To je strašno. Takve stvari se ne smiju događati. Mogu samo reći strašno i užas", komentirao je tada predsjednik UEFA-e Michel Platini i tako zaprijetio Srbiji.

Srbiji prijeti izbacivanje iz europskih natjecanja

A nakon velikih nereda i okršaja srpskih navijača s albanskim nogometašima Srbija može očekivati veliku kaznu. Možda čak i izbacivanje iz europskih natjecanja na nekoliko godina. 

Bila bi to katastrofa za sjajnu generaciju talentiranih srpskih nogometaša predvođenih iskusnim Ivanovićem, ali i za mladu reprezentaciju koja je jučer senzacionalno izbacila branitelja naslova Španjolsku i izborila Europsko prvenstvo.

Pročitajte više