Lovren im otkinuo i dio povijesti: Liverpool u Europi nikada prije nije izgubio "na penale"

Foto: Getty Images / Guliver image 

U SVIBNJU 2005. godine na stadionu Ataturk Liverpool je osvojio Ligu prvaka u jednom od najboljih finala u povijesti natjecanja. Milan je nakon prvog poluvremena vodio 3:0, no Redsi su se u nevjerojatnoj utakmici vratili golovima Gerrarda, Šmicera i Alonsa te preko jedanaesteraca došli do svog posljednjeg velikog trofeja.

>>> Rodgers: Žao mi je Lovrena, s veseljem je preuzeo odgovornost 

Istanbul je za svakog navijača Redsa bio sveto mjesto i mitska utvrda, iako su već 2006. tu izgubili nebitnu utakmicu skupine protiv Galatasarayja. Sinoć su olimpijski stadion napustili duboko potreseni, iako ulog nije bio ni blizu velik kao prije deset godina. 

Bez imalo respekta na put im je stao Bešiktaš i izbacio ih iz Europa lige prije osmine finala. Dejan Lovren promašio je odlučujući jedanaesterac nakon 120 minuta igre koju su Turci mogli i izbjeći jer su u drugom dijelu pokazali puno više želje i snage te uostalom, pogodili i gredu u produžetku.

"Neustrašivi igrači Bešiktaša zabili su iz svih pet pokušaja, a nakon ukupno devet pogodaka, promašio je samo Dejan Lovren. Fotografija će najbolje posvjedočiti o raspletu događaja na Ataturk stadionu: slomljena srca igrača Liverpoola i ekstazu domaćih nogometaša", stoji u izvještaju Uefe nakon susreta.

Dugo vremena trebalo je igračima Bešiktaša da uhvate ritam publike, na koju ove sezone na Ataturk stadionu i nisu naviknuli. To nije njihov dom niti kvart, već privremena lokacija na koju su preselili dok ne završi izgradnja nove Vodafone Arene u neposrednoj blizini trga Taksim.

Sinoć su konačno imali podršku 63 tisuće gledatelja koji su zviždali na svaki potez Liverpoolovih zvijezda. Onome tko nije doživio taj fenomen i zaglušujuću buku najglasnijih navijača Europe, riječima je teško dočarati. Kakva li je samo buka u glavi Dejana Lovrena... Taman je uhvatio mali predah od silnih kritika, a njegovo je ime ponovo na naslovnicama svih engleskih medija.

Situacija je dodatno nezgodna za Lovrena jer Liverpool ne gubi "na penale", barem ne u Europi, no on im je otkinuo, ne samo 20 milijuna, već i taj dio povijesti. Tri puta u europskim kupovima pucali su jedanaesterce (jednom za finale, a dva puta za naslov LP), i sva tri puta pobijedili. Od 15 raspucavanja s bijele točke u svim natjecanjima samo tri puta nisu izborili pobjedu.

1984. godine u finalu ondašnjeg Kupa prvaka u finalu su nakon jedanaesteraca svladali Romu, izbacili su Chelsea iz polufinala Lige prvaka 2007. godine, a već smo spomenuli savršeno finale u Istanbulu. Na domaćem terenu, u Engleskoj, Liverpool su izvođenjem penala slomili samo Wimbledon 1993. godine i Northampton 2010. 

Menadžer Redsa nakon susreta zaštitio je Lovrena, koji je "s veseljem i samopouzdanjem prihvatio odgovornost izvođača u petoj seriji". 

Sve do odlučujućeg penala, Lovrenova izvedba bila je sasvim solidna. Kad već nema sreće, barem ima samopouzdanja i bogat račun. 

 

Pročitajte više