Mali Slaven pokazao velikim hrvatskim klubovima kako se igra u Europi

DOBRO da je Krunoslav Jurčić bio u Koprivnici na uzvratnoj utakmici 3. pretkola Europa lige između Slaven Belupa i Athletic Bilbaa. Dobro iz tog razloga jer je novopečeni član stručnog stožera hrvatske reprezentacije mogao uživo vidjeti kako to izgleda kada jedna momčad zaboravi na "rombove" i "kontrolirani nogomet" te se odluči ostaviti srce na terenu.

> Bielsa: Slaven nas je razbio. Ferenčina: Ovo je jedna od najvećih pobjeda u hrvatskom nogometu

Dominacija protiv Athletic Bilbaa

Ono što je Slaven Belupo prikazao protiv španjolskog prvoligaša i prošlogodišnjeg finalista Europa lige Athletic Bilbaa spada u najljepše trenutke hrvatskog nogometa. Niti jedna Dinamova ovosezonska utakmica u pretkolima Lige prvaka ne može se staviti u istu rečenicu s herojima iz Koprivnice.

Ostat će zapamćeno u analima hrvatskog nogometa da je Slaven Belupo, momčad čija se vrijednost procjenjuje na 8.7 milijuna eura, dominirala protiv ekipe koja je prošle sezone našamarala Manchester United na Old Traffordu.

Roy Ferenčina govorio je uoči utakmice kako će njegova momčad napasti goste od prve minute utakmice - i to se dogodilo. Agresivnim nastupom i čvrstom igrom igrači Belupa pokazali su gostima kako nema govora o predaji.

Već u 8. minuti Bubnjić je iz slobodnjaka pogodio mrežu Bilbaa, ali s vanjske mreže. Tri minute nakon tog pokušaja gledateljima je ponovno zastao dah kada je Nikola Rak pretrčao dvojicu obrambenih igrača te poslužio Delića koji je promašio gol gostiju.

Te dvije prilike bile su samo uvod u 28. minutu kada je Belupo dobio slobodni udarac na 15 metara od gola. Kapetan Alen Maras uzeo je loptu, naciljao desni kut vratara Iraizoze te bacio Koprivnicu u deliriji. Gosti nisu znali što ih je snašlo, a već je u 42. minuti Purićeva lopta pogodila gredu. Od prve do posljednje minute prvog poluvremena Athletic Bilbao je izgledao kao sparing partner za nabrijane Koprivničance.

Bielsa poveo u Koprivnicu Llorentea i Muniaina koji ga na kraju nisu spasili

Mudri Argentinac na klupi Bilbaa, Marcelo Bielsa, poveo je sa sobom Fernanda Llorentea i Ikera Muniaina u slučaju da situacija krene po zlu za Baske. U 47. minuti navedeni igrači su iskoristili malu pogrešku Belupove obrane. Iraola je sa svoje polovice uposlio dubinskom loptom Llorentea koji je zaobišao Rodića i pred praznim golom poslužio Muniaina.

Primivši gol Belupo se nije raspao. Dapače, krenuli su još agresivnije i bez imalo respekta prema protivniku. Ta sportska drskost isplatila se u 68. minuti prilikom opsade Bilbaova gola. Vugrinec i Rak dugo su pleli mrežu na vrhu šesnaesterca, a lopta je na kraju dospjela do mladog Gregurine koji je snažnim udarcem matirao Iraizozu.

Nedosuđeni jedanaesterac...

Pri vodstvu od 2:1 Farmaceuti nisu ni pomišljali na povlačenje ili čuvanje rezultata. Dapače, krenuli su po gol koji bi im osigurao produžetke. Do tog cilja spriječio ih je previd glavnog suca Nizozemca Jeroena Sandersa, koji je propustio dosuditi jedanaesterac za domaću momčad. Naime, jedan od braniča Bilbaa dirao je loptu rukom u svom kaznenom prostoru.

Bez obzira na taj sudački previd, igrači Slaven Belupa pokazali su što znači borba za svoj klub, za čast i ponos, a nakon dugo vremena možemo reći kako smo ponosni na hrvatske klubove. Hajduk i Belupo sinoć su pokazali što znači ostaviti muda na terenu.

SLAVEN BELUPO - ATHLETIC BILBAO 2:1 (Maras 28', Gregurina 68'/ Muniain 47')

Sastavi:

Slaven Belupo: Rodić, Kokalović, Bubnjić, Glavica, Čanađija, Delić, Purić, Rak, Maraš, Batarelo, Bušić

Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Ekiza, Iturraspe, De Marcos, Inigo Perez, Gurpegi, Toquero, Ibai Gomez, Susaeta, Ismael Lopez

Pročitajte više