Mamić pojačan Tofkom Dedićem i njegovim ocem objasnio povijest "ciganizma": Udbaškim metodama gura se Hrvat na Hrvata i navijače na njihov klub!

Foto: Cropix / D. Pogrančić

ŠOU u Maksimiru! Utakmica sa Sheriffom je centralni dio dana, kaže Zdravko Mamić , a onda pred novinarima uporabi Tofka Dedića, koji je valjda trebao objasniti kako se gazda osjeća dok mu viču "Mamiću cigane". Bio je tu i Tofkov otac, pa smo slušali o "ciganskoj" burnoj povijesti i njihovom stradavanju u drugom svjetskom ratu. Lajt-motiv novog izvanrednog obraćanja ipak je prijava Uefi zbog rasizma, homofobije i mržnje na Dinamovim tribinama. Kao što smo sinoć najavili, Mamić je okrivio udrugu Korak ispred iz Rijeke, uz seciranje njihove veze s programom Fare i podršci ministra Željka Jovanovića. Fare skautira utakmice Dinama i reprezentacije, te izvještaje s tribina šalje Uefi. Na našim stranicama pročitajte i njihovu reakciju...

"Podlo je i nisko, kada pred vas izađe predsjednik svetog kluba a onda neki među vama kažu da je Mamić izmislio kaznu. Takvi se ne zaslužuju nazivati ljudskim bićima. Dinamo se služi samo istinom. 24. srpnja dobili smo prijavu Uefe, ujutro nakon utakmice s Folom. Očitovanje smo poslali 26. srpnja, do kada su nam i postavili rok. Unajmili smo jednog od najcjenjenijih odvjetnika sportskog prava Montenerija. On je već uvidom u dokumentaciju bio iznenađen. Rekao nam je sinoć da tu nešto nije jasno, da nešto stoji iza toga. On kaže, u Europi svaki birokrata zna da se subotom i nedjeljom ne komunicira. Naime, nakon što smo poslali  očitovanje, Uefa nam je u petak iza 17 sati odgovorila  da je rok žalbe danas do 11 sati.. Skratili su nam rok. Odvjetnici kažu da to nikada nisu vidjeli. Da Zoki nije bio u klubu i rješavao golmana Poljaka, ne bismo ni vidjeli dopis.

"Već smo pripremili žalbu, ali tražili smo naših 48 sati, i Monteneri je to usmeno ishodovao. Uefa je vidjela da baš nismo jazavci"

"Nadalje, u disciplinskoj prijavi službeni delegat je rekao svoje, sve je označio izvrsnim rubriku "gostujući" i "domaći" navijači.  Onda ide dodatak Farea. Izvijestili su o nacionalizmu, rasizmu i homofobiji među navijačima, posebno skupini BBB. Fare ima dva partnera u Hrvatskoj - Udrugu Roma te Udrugu mladih Korak iz Rijeke.

"FARE je dogovorio prisutnost promatrača na utakmici Dinama i Fole i shodno tomu slijedi izvještaj o navijačkim pjesmama i banerima na utakmicama Dinama Zagreba. Stoji i da je FARE-ov promatrač osoba kojoj je hrvatski materinji jezik te time potvrđuju da razumiju navijačke pjesme i imaju široko znanje o socijalnim problemima. Tvrde i da je on neutralna osoba i nema simpatije prema nijednom klubu"

"Poznato je, da je u svibnju 2012. godine ministar Jovanović potpisao s predstavnikom Farea sporazum o suradnji u prostorijama Ministarstva, odnosno povelju protiv takvih i sličnih situacija što mi pozdravljamo"

Nakon svakog križa - uskrsnuće

"Mi u Dinamu nikada ne lažemo. Svi znate da u Zagrebu ne postoji nacionalizam i šovinizam. Vi to znate. Gura se Hrvat na Hrvata, navijače na Dinamo, nas na navijače. Mi nećemo nikada ići na naše navijače. Laž je da su naši navijači rasisti, to je manipulacija. Ovo me podsjeća na slučaj Robina Bokšića. Nitko nema pravo prijavljivati rasizam u Hrvatskoj, toga nema! Fare, radite vi svoj posao, ali nemojte nas okretati jedne protiv drugih. Nadam se da nakon svakog križa dolazi uskrsnuće", rekao je Mamić i predao riječ Tofku Dediću.

"Ovo je povijesna prilika da napravim nešto za svoje cigane. To sve viču djeca koja ne znaju što su cigani prošli u životu. Rade to zbog miljea ili cirkusa, možda žele nasmijati malo Mamića. Njemu to ne smeta, on zna da ta djeca nisu obrazovana. Dinamo je naša svetinja, ovdje nema šovinizma. Dinamo je najplemenitiji klub, Dinamo pomaže svima. Mi smo ovdje starosjedioci i želimo ujediniti navijače. Mi smo punopravni članovi Farea, ali u toj udruzi ima varalica"

"Nema potrebe da plaćamo kazne. Meni ne smeta kada mi skandiraju Cigane, jer to znači da ja postojim u ovoj državi. Apeliram na udrugu iz Rijeke koji su doušnici Uefe i FARE-a. Nedavno su se sastali s Uefom, a mene nisu pozvali. Zašto mi cigani ne bi bili na tribini pa ćemo sami sebi skandirati cigani? Ne treba nas nitko predstavljati. Barosso, Platini, Merkel, najveće institucije podržavaju našu organizaciju, a u Hrvatskoj ne mogu doći na sastanak s ministrom, kaže Tofko i dodaje da je Mamić najveći prijatelj manjina u Hrvatskoj.

Vrijeđajte moju obitelj, samo ne činite štetu Dinamu

Na presici je bio i Tofkov otac, koji je govorio o križnom put, "cigana" u drugom svjetskom ratu.

Mamić je najavio da sutra u Nyonu ima prijem kod Infantina, glavnog tajnika Uefe. S njim će nam put Davor Šuker te Damir Vrbanović.

"Kada god reprezentacija ili Dinamo žele nešto napraviti u Europi, pojavljuju se ovakve podvale. Pozivam navijače da ako moraju vrijeđati, neka nađu druge načine, još gore, ali neka vrijeđaju mene i moju obitelj, ali neka ne čine štetu Dinamu. Naš zajednički neprijatelj udbaškim metodama gura naše navijače na njihov klub i naš klub na vlastite navijače. To je završna misao", rekao je Mamić.

Pročitajte više