Mandžo osjetio što znači biti svjetski prvak: Bayern u Maroku uzeo peti trofej ove godine!

Foto: Guliver Image/Getty Images

BAYERN je sa 2:0 porazio Raja Casablancu u finalu klupskog Svjetskog prvenstva u Marrakeshu i okrunio se titulom prvaka svijeta. Bayern po treći puta postao svjetski klupski prvak (1976, 2001, 2013). Bavarci su ove sezone osvojili Bundesligu, njemački kup, Ligu prvaka, UEFA Superkup i FIFA klupsko SP.

> Apsolutna dominacija Bayerna: Prisjetite se najboljih trenutaka u Ligi prvaka 2013. godine

Drugi Hrvat koji je imao čast ponijeti prestižnu titulu je Mario Mandžukić, koji je igrao posljednjih petnaest minuta utakmice. Prije njega naslovom se okrunio Dario Šimić 2007. kao dio Milanove momčadi, no on u finalu nije igrao.

Mandžukić je, doduše, bio strijelac u polufinalnoj pobjedi 3:0 protiv kineskog Guangzhoua, a svojim pogotkom u finalu Lige prvaka protiv Borussije Dortmund pogurao je Bavarce do europske titule i prilike za europski naslov.

Protiv Rajo Casablance hrvatski je napadač počeo na klupi. Već u 7. minuti Dante je nakon kornera s 4-5 metara doveo Bavarce u vodstvo. Müller je triput zaprijetio u prvih 20. minuta, a onda je Manuel Neuer prvi put morao ozbiljnije reagirati. U 22. minuti Alaba je probio lijevi bok, ušao u šesnasterac i vratio loptu Thiagu Alcantari, koji je sa 15 metara pogodio posred gola za 2:0!

 

U 38. minuti na trenutak je i Guardiolu uhvatila panika, Manuel Neuer istrčao je s gola prema rubu šesnasterca, loše ispucao, a Chtibi iz daljine pucao na prazan gol, no lopta je otišla tik uz stativu. I Marokanci su prijetili nekoliko puta, ali sve udarci išli su u Neuera ili izvan okvira gola, a Bavarci nisu uspjeli povećati prednost niti nakon izmjena.

U 62. minuti Shaqiri je upisao nevjerojatan promašaj. Probio je Bayern desnu stranu, Lahmov centaršut iz prve je opalio švicarski Albanac ali sa pet metara pogodio je gredu. U završnici su se probudili domaći igrači. Šest minuta prije kraja utakmice Mabide je probio desnu stranu, pucao sa desetak metara, Neuer obranio, a Moutouali je odbijanac poslao preko gola.

Spektakl su uveličali i brojni navijači Bayerna koji su potegnuli iz Njemačke do ruba Sahare i pred očima Seppa Blattera i Michela Platinija priredili bakljadu na tribinama.

Nogometaši brazilskog Atletico Mineira osvojili su treće mjesto, pobijedivši kineski Guangzhou Evergrande sa 3:2. Brazilci su utakmicu okončali s igračem manje jer je legendarni Ronaldinho u 87. minuti isključen zbog udaranja igrača koji ga je faulirao. > Pogledajte ovdje!


Bayern - Raja Casablanca 2:0

Bayern Munchen: Neuer, Boateng, Dante, Alaba, Rafinha, Lahm - Shaquiri, Alcantara, Ribéry, Kroos - Müller

Raja Casablanca: Askri - Hachimi, Kerrouchi, Oulhaj, Benlamaalem - Chitibi, Guehi - Erraki, Moutouali, Hafidi - Iajour

Pročitajte više