Mandžukić i Jelavić su izgledali kao Šuker i Bokšić, ali Šifo nije za ovaj nivo

HRVATSKA je na startu Eura uvjerljivo pobijedila i potpuno nadigrala najlošiju reprezentaciju skupine. Mandžukić je iz dva udarca na gol nesigurnog Givena (kod njegovog prvog gola se poskliznuo, a drugi je autogol irskog vratara) postigao jednako toliko pogodaka, a ogroman trud Nikice Jelavića zasluženo je nagrađen golom.

Schildenfeld je jedini stajao između Hrvatske i pobjede: Skrivio gol i nedosuđeni penal

Hrvatska je bila za klasu bolja od predvidljive Irske, u napadu ograničene isključivo na pokušaje preko krila i koja ne bi dala ni taj jedan gol da nije bilo nesmotrenosti hrvatskih centralnih braniča, ponajprije Gordona Schildenfelda, koji nije na razini ovog natjecanja. Nakon što je Mandžukić, poput Modrića četiri godine ranije u Beču, Hrvatskoj na Euru omogućio početak iz snova i vodstvo prije isteka pete minute igre, Šifo je letom u prazno omogućio Ircima izjednačujući gol u 19. minuti.

U 63. minuti Schildenfeld radi drugu veliku pogrešku - metar unutar kaznenog prostora je "punom nogom" opalio Robbieja Keanea dok je uspješno gradio loptu i srušio ga. Kuipers nije vidio prekršaj. Srećom, između ova dva njegova kiksa, smjestio se po još jedan Mandžukićev i Jelavićev gol.

Mandžukić je donio pobjedu, Jelaviću gol kao nagrada

Pred sam kraj prvog dijela, užasna reakcija irske obrane i upornost Nikice Jelavića donose Hrvatskoj novo vodstvo. Nakon kornera lopta dolazi do napadača Evertona, kojeg nekoliko irskih braniča gleda kako poentira. Odmah potom, na početku poluvremena, Srnin centaršut u peterac Mandžukić sjajno šalje prema golu, u koji lopta ulazi nakon što se od stative odbila u Givenovu glavu!

Irci se nisu raspali, ali im je zakazalo najjače oružje

Bilićeva momčad dominirala je posjedom i prilikama, Modrić je, iako oporavljenik, konačno odigrao za Hrvatsku onako kako to radi za Tottenham, a Whelan mu nije mogao ništa. Ircima je potpuno zakazalo njihovo opjevano oružje - obrana. Curilo im je na svim stranama, a posebno po lijevoj. McGeady tamo nije pomagao beku Wardu, dok je u napadu "pridonio" toliko da ga je Trapattoni zamijenio nakon deset minuta drugog poluvremena.

Nedopustivo povlačenje u posljednjih 15 minuta

Međutim, od 75. minute dolazi do onog na što smo upozoravali u podsjećanju na prvu utakmicu prošlog Eura, protiv također lošijeg suparnika: Hrvatska se potpuno povukla. Ključni čovjek irske renesanse bio je Keith Andrews. Veznjak West Bromwicha zaigrao je "centarfora" i potpuno gospodario pred našim golom. Naravno, kako ipak nije napadač, realizacija je izostala, ali ne i upozorenje Biliću i njegovoj obrani. U samo deset minuta, Andrews je čak tri puta ostavljen sam na udarcu oko peterca, ali je Pletikosa obranio, a Kranjčar je morao žutim kartonom spašavati kontru koju je poveo. Također, u to vrijeme se konačno razigrao i Damien Duff, nakon što je popustio Strinićev zagrljaj.

Pročitajte više