Maracana nije spremna za utakmicu Brazila i Engleske: Sud ipak ukinuo suspenziju!

Foto: www.markobarcan.com; Indexov čitatelj snimio je prije dva tjedna radove oko stadiona Maracana > Pogledajte galeriju!

BRAZIL kasni s pripremama infrastrukture za Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Ništa neobično kada je u pitanju priprema velikog nogometnog natjecanja. Ali zatvaranje jednog od najpoznatijih stadiona na svijetu u četvrtak ugrozilo je odigravanje prijateljske utakmice Brazila i Engleske.

Dvije reprezentacije u nedjelju 2. lipnja igrat će na Maracani, potvrdila je savezna vlada Rio de Janeira u petak, dan nakon što je odlukom suda stadion suspendiran zbog sigurnosnih razloga. Sudac je nešto kasnije opozvao suspenziju na zahtjev Vlade koja je prezentirala izvješće o sigurnosti na stadionu. Izvješće je kasnilo zbog birokratskih prepreka, tvrdi Vlada u priopćenju.

Novinarima zabranjeno snimanje propusta na stadionu, politika utjecala na odluku suda!

Stadion prima 78 tisuća gledatelja, a svečano je otvoren u travnju nakon trogodišnje obnove uoči SP-a 2014. godine, no iako je dovršen sa četiri mjeseca zakašnjenja, još uvijek je puno propusta i nedostataka koje treba srediti. Dok je FIFA bila u službenoj inspekciji, radovi oko stadiona još su se odvijali. Sjedalice su tek nedavno instalirane, voda je navrla kroz pukotine u betonu i poplavila VIP područje, pokvarilo se dizalo, a neki novinari onemogućeni su u fotografiranju onoga što bi moglo predstavljati opasnost za cijelu zajednicu.

U obnovu stadiona uloženo je 450 milijuna eura.

"Stadion još nije dovoljno siguran da ga se napuni navijačima", piše BBC-jev izvjestitelj iz Rija. Englezi pišu kako je veliki politički pritisak izvršen na sud kako bi opozvao suspenziju stadiona za utakmicu. Sud je dobio prijave zbog radova koji se i dalje obavljaju na i oko stadiona, gdje radnici rade 20 sati dnevno, a pješaci se kreću po razrovanim prilazima, pored građevinskih strojeva i opasnih materijala, no u kasnijoj odluci sudac je potvrdio kako postoje minimalni uvjeti za odigravanje utakmice.

"Najuspješnija momčad svijeta prokleta je najgorom korupcijom i birokracijom"

Guardian piše kako se "domaćin spasio sramote... Tisuće novinara i navijača već su na putu nakon što su potrošili tisuće funti kako bi došli do Rija biti dio povijesne epizode na legendarnom stadionu... Odgađanje utakmice još bi više pogodio domaće navijače čiju bi frustraciju dijelili i porezni obveznici" koji će veći dio SP-a i financirati. Osnovni budžet premašen je za 48 posto, od zakonom dopuštenih 50 posto, zbog čega je javnost bijesna te optužuje građevinski lobi da je do kraja izmuzao javni novac. Najuspješnija momčad svijeta prokleta je najgorom korupcijom i birokracijom, dodaje isti list.

Nedjeljni dvoboj Engleske i Brazila željno se iščekuje, a momčad Royja Hodgsona već je stigla u Rio. Prvi put će igrati na Maracani od 1984. godine.

Organizatorima sljedećeg Svjetskog prvenstva Maracana nije jedini problematičan stadion. Stručnjaci upozoravaju kako će nekima trebati nova obnova već za Olimpijske igre 2016.

> Brazilci u velikim problemima: Kiša urušila krov stadiona u Salvadoru

Pročitajte više