Martinovka očekuje novi spektakl: Alumnus se uzdaje u domaći teren i pomoć navijača

Foto: Vedran Tolić

NAKON infarktne završnice u prvoj polufinalnoj utakmici 1. HMNL između Alumnusa i Vrgorca GTP, večeras je na rasporedu uzvratni ogled koji će se odigrati u Zagrebu u 20.00 sati u dvorani Martinovka.

> I "hrvatski velikani" pozivaju u Martinovku: Alumnus sanja preokret za finale

Utakmicu možete pratiti putem live streaminga na Indexu od 20 sati!

Prijenos realizira Meteora produkcija u suradnji s Alumnusom, a generalni pokrovitelj je Imperito.

Podsjetimo, u prvoj su utakmici Vrgorčani ubilježili pobjedu tako što su prvo pet sekundi prije kraja drugog produžetka izjednačili rezultat. Potom je susret ušao u lutriju šesteraca, a tamo su igrači Vrgorca bili uspješniji i došli do prve pobjede. Finalist će postati onaj klub koji dođe do dvije pobjede, a u redovima Alumnusa su zato spremni ''poginuti' na parketu u drugoj utakmici s ciljem da izjednače rezultat. Jedan od starosjedioca u klubu je Ivan Bašić, a on s velikim nestrpljenjem očekuje početak utakmice.

Ogroman interes

"Istina da nas je Vrgorac dobio tri puta u ovoj sezoni, ali je svaki put bilo gusto, jedan razlike i sada na penale. Naravno da sam sada čvrsto uvjeren u našu pobjedu, jer onaj dan kada ne budem vjerovao da mogu pobijediti protivnika, ma tko on bio, ostavit ću se natjecateljskog sporta. Zato sutra očekujem da odigramo pravu i pametnu utakmicu, te da nošeni svojim navijačima izborimo treću utakmicu. Vjerujem da će Martinovka biti popunjena do posljednjeg mjesta. Cijeli tjedan prijatelji kluba zovu i raspituju se za karte. Uostalom, publika nas nije nikada razočarala, tako da s te strane nema straha", započeo je Ivan Bašić, igrač Alumnusa.


Trener Vrgorca Mirko Vrcan i više je nego zadovoljan nakon prve utakmice. Zaista se dogodilo pravo ''čudo'' i sreća je maksimalno pomazila Vrgorčane. Ipak, ono što iz prve utakmice raduje Zagrepčane je činjenica da su se veći dio susreta dobro držali i bili ravnopravan takmac Alumnus izgubio dobivenu utakmicu

"Prva utakmica protiv Vrgorca bila je fizički iznimno teška. Igrao se presing na obje strane, ali nam je poraz ipak najteže pao zbog same činjenice da smo sve do pet sekundi prije kraja kontrolirali utakmicu. Na kraju smo izgubili praktički dobivenu utakmicu. Moram priznati da smo dio utakmice bili u podređenom položaju, ali smo se u globalu jako dobro držali, kontrolirali situaciju i stvarali izgledne šanse", rekao je Bašić i dodao:

"Dobro je bilo što na tako teškom gostovanju nismo ''gubili glavu'', davali suparniku lagane šanse iz pogrešnih dodavanja. Nismo ni upadali u ''crne rupe'' po nekoliko minuta, kao na gostovanjima u regularnom dijelu sezone. S druge strane, mislim da smo loše odradili napadački dio, odnosno bili smo dosta suzdržani. Smatram da je to bilo zbog same važnosti utakmice i straha da ne primimo pogodak iz kontre. Nismo imali dovoljno odlučnosti za agresivnijim napadima".


U futsalu domaći parket u velikoj mjeri pomaže klubovima, to je posebno izraženo u 1. HMNL. Alumnus u svojoj Martinovki ima dobru statistiku kada je u pitanju nepobjedivost.

Trener Mićo Martić vjeruje, zajedno s igračima, da će se dokazati protiv Vrgorčana i izboriti treću utakmicu. Bašić je također vječni optimist.

Prednost domaćeg parketa

"Naša je šansa protiv Vrgorčana prvenstveno domaći teren, gdje igramo puno bolje i opuštenije nego na gostovanjima. Ekipa se psihološki oporavila od šoka i puni smo želje da dokažemo da smo na zadnjoj utakmici ipak zaslužili pobjedu. Novi priliku ne želimo propustiti. Najveća prednost Vrgorca u odnosu na našu ekipu je što oni igraju dugi niz godina zajedno i samo nadograđuju ekipu svaku godinu s jednim do dva igrača. Prednost im je i iskustvo koje imaju u doigravanju, a koje nama nedostaje. Ipak, kako je prvenstvo teklo, pokazali smo da smo sve bolji. Postali smo prava ekipa i vjerujem da spomenute prednosti Vrgorčana možemo anulirati pametnom igrom u obrani, ali posebno u napadu. Nadam se da smo naučili lekciju iz zadnje domaće utakmice s njima, gdje su nas kod rezultata 2:2 dva puta ''izkontrirali'' u drugom poluvremenu i pobjegli na neuhvatljiv rezultat", smatra Bašić.

Brojni napadači iz lige na spomen imena i prezimena ''Žarko Luketin'' počnu kolutati očima. Naime, vratar Vrgorca prava je noćna mora za napadače i sve njih izluđuje majstorskim reakcijama i obranama.


"Svi znaju da je Luketin jedan od tri najbolja vratara u Hrvatskoj. Kada on ima svoj dan, a skoro ga uvijek ima, jako mu je teško postići pogodak. Velik posao odradi i kao libero, gdje počisti puno lopti koje prođe njihovu zadnju obrambenu liniju. Ipak, bilo bi nepošteno spomenuti samo njega. Tu su još dvije važne karike koje vrijedi posebno istaknuti, a to je njihov razigravač Maid Ramić i pivot Denis Mijatović. Ako njih zaustavimo ili barem usporimo, već smo napravili velik korak prema pobjedi. Luketina ćemo već nekako probiti".

Zagrepčanima će nedostajati prvi topnik Penava

U redovima Alumnusa neće biti Hrvoja Penave koji je dobio crveni karton u prošloj utakmici. Pred sami kraj prvog produžetka je Penava pokušao udarcem škaricama i na kraju je pogodio Alena Lalića nogom u glavu, a sudac mu je pokazao drugi žuti karton.

"Naravno da će Penava nedostajati, ipak je on prvi strijelac kluba i igrač koji utakmicu može odlučiti jednim potezom. Njemu će biti najteže gledati utakmicu s tribine, a mi ćemo se potruditi da ne završi sezonu crvenim kartonom, nego da zaigra opet u Vrgorcu. Upitan je nastup i reprezentativca Kristijana Grbeše koji muku muči sa zglobom, ali nije to ništa što dobra bandaža i Neofen ne mogu riješiti. Svi ostali su zdravi i spremni", rekao je Bašić i osvrnuo se na vlastito zdravstveno stanje:

"Meni je nos pukao prije tri tjedna u Kninu prilikom sudara s njihovim vratarom. Probao sam igrati s maskom, ali je teško najviše zbog smanjenog vidnog polja. Tako da sam odlučio riskirati i igrati bez maske i moliti Boga da ne dođe do novog udarca.


Gledatelje čeka spektakl

Futsal iz dana u dan ima sve više poklonika zbog svoje zanimljivosti i dinamičnosti. Sport je to u kojem je i igra glavom, odnosno dobra taktička uigranost, od presudne važnosti. Alumnus je u ovoj sezoni pokazao sve ove odlike, a to potvrđuje i plasman u polufinale doigravanja.

"Iako sezona nije bila idealna, ipak smo uspjeli ostvariti zacrtane ciljeve koje je red nas postavila Uprava. Mislim da smo digli nivo igre u doigravanju, te da smo to pokazali u ove tri utakmice. Vjerujem da u petak nećemo reći svoje zadnje i da će nas ljudi još gledati ove sezone. Pozvao bih sve čitatelje i navijače da nam se pridruže u dvorani. Uzbuđenja sigurno neće nedostajati", obećao je za kraj Ivan Bašić.

Pročitajte više