Mateša kod ministra moli za plaće, a onda u Sportsku televiziju ulupa 610 tisuća kuna

Foto: Hina

HRVATSKI olimpijski odbor mjesecima već ne prima novac od države zbog indicija da su se sredstva do sada trošila na netransparentan način. Uostalom, upravo zato Porezna inspekcija vrši nadzor tog tijela, dok u međuvremenu Zlatko Mateša pokušava na sve načine vratiti novac za plaće koji HOO-u pripada po zakonu, ali istodobno prima anonimna pisma u kojima ga se upozorava na suludo trošenje u HOO-u na stvari koje nemaju veze sa sportom. Upravo je zato nevjerojatna odluka da se iz tankog proračuna HOO-a, koji ne može pokriti niti pripreme nekim sportašima, izdvoji 610 tisuća kuna i da se taj novac prebaci na račun posrnule Sportske televizije.

Na pitanje što je važnije, platiti pripreme hrvatskim sportašima ili osigurati Sportskoj televiziji prijenos konjskih utrka u Švedskoj, čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora vjerojatno bi teško uzdahnuli, poškakljali se po glavi i duboko zamislili. Naime, kako drugačije protumačiti ovu odluku HOO-a koji tvrdoglavo spašava SPTV, na kojoj, među ostalim, svakodnevno možete gledati sažetke utakmica Eurobasketa od prošle godine.

HOO je taj trošak opravdao odlukom koja je donesena na 37. sjednici Skupštine HOO-a kada se krajem prošle godine izglasavao proračun za 2014. Kad smo kod tog famoznog proračuna, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta bilo je protiv jer su Mateša, Čop i ostali skrbnici o hrvatskom sportu htjeli financirati neke projekte koji nisu od vitalne važnosti za sam sport. Poput Sportske televizije, koju je Mateša rukama i nogama branio prošle godine riječima da SPTV mora opstati zbog "promocije sporta".

Napomenimo kako je u ponedjeljak zakazana 38. sjednica Skupštine HOO-a na kojoj će se voditi glavna rasprava oko financijskog izvješća HOO-a za 2013. godinu te planiranog proračuna za 2014. godinu.
 

Pročitajte više