Medveščak porazom u novu borbu s gigantima: Pogledajte kako su pali u festivalu kaznenih udaraca

Foto: Krume Ivanovski / KHL.hr

>>> Izvještaje i analize iz KHL lige Index donosi u suranji s portalom KHL.hr. 

HOKEJAŠI Medveščaka otvorili su novu sezonu u KHL ligi porazom u Bratislavi od Slovana 2-5 (0-2, 1-1, 1-2). Golove za slovački sastav zabili su Ladislav Nagy (6:30, 10:58, 57:51), Michal Sersen (28:11) i Libor Hudacek (46:42), dok su strijelci za Medveščak bili Matt Anderson (26:24) i Martin St.Pierre (40:30).

U borbu s najmanjim budžetom 

Medveščak je u sezonu ušao s novim trenerom Chuckom Weberom, novim kapetanom Andrewom Murrayjom, te ponovo najmanjim proračunom u ligi. I ove godine budžet 'medvjeda' je oko 10 milijuna eura, a ostalih od 15 do 50 milijuna eura. U svlačionici je ukupno 15 novih lica, no ambicije su i dalje iste - plasman u doigravanje. Nakon ogleda u Bratislavi, Medveščaku slijede još tri gostovanja - 6. rujna kod Avtomobilista, dva dana kasnije kod Ak Barsa, te 10. rujna kod Metalurga. Premijeru pred domaćom publikom Medveščak će imati 14. rujna protiv Sjeverstala.

Okupljeni krajem sedmog mjeseca, prošlih mjesec dana zagrebački Medvjedi proveli su prepremajući se za drugu sezonu u KHL-u. Nakon sedam pripremnih utakmica, od kojih su pobijedili samo dvije, Medvjedi su se uputili u Bratislavu da otvore svoju drugu sezonu u ruskom KHL-u.

Početnica je izgledala snažno, Medvjedi su bili brzi u ofenzivnoj zoni, brzo se kretali s pakom, no dodavanja su bila pomalo neprecizna, a do udarca prema golu nisu došli. Domaćinima iz Bratislave nije dugo trebalo da preuzmu kontrolu nad utakmicom. Jason Krog se našao na klupi za kažnjene, a do gola Ladislava Nagyja s igračem više je došlo kada je Dekanich napustio gol, bio srušen a gol je bio prazan.

Slovan je nastavio tempo, no na sredini trećini se Sigalet uputio prema klupi za kažnjene. Medveščakova igra s igračem više nije bila na razini, a nakon što je u potpunosti izigrao Carlea, Ladislav Nagy je pored pogotka s igračem više upisao pogodak s igračem manje za 2:0 Slovana. Do kraja trećine Medveščak nije uspio podići razinu igre, već je samo nagomilavao kaznene minute. Golova do isteka 20. minute nije bilo, no tome je kumovala sreća. Trećina je završila s osam udaraca u okvir gola Medveščaka, od kojih Dekanich dva nije obranio, dok ni jedan od šest udaraca upućenih na gol Bratislave nije zatresao mrežu.

Drugu trećinu su Medvjedi započeli s igračem više, te im je to dalo vjetar u leđa. Tempo obje momčadi se znatno ubrzao. Matt Anderson je u prvoj polovici druge trećine iskoristio veliku pogrešku vratara Johana Backlunda da minimizira vodstvo Slovaka, no Slovanu je samo dvije minute kasnije bila potrebna situacija s igračem više za 3:1 domaćina. Medveščak se kroz drugu trećinu probudio i pronašao formu u kojoj je sposoban parirati, a i ugrožavati Slovan, no mreže se više nisu tresle. Na kraju druge trećine su Morrisonn i Stewart oboje zaradili po dvije minute kazne zbog udarca palicom na istom igraču Slovana, no zagrebački oklopnici su savršeno odigrali dvije minute s dva igrača manje. Nakon 40 minuta je rezultat bio 3:1, a Medvjedi su 14 puta potegnuli prema Backlundu, a Slovan 19 puta prema Dekanichu.

Nakon snažnog početka zadnje trećine, Martin St. Pierre je u prvoj minuti trećine iskoristio situaciju s igračem više za svoj prvi KHL gol u dresu Medveščaka za 3:2. Kvaliteta igre Medveščaka i Slovana je u zadnjoj trećini bila poprilično podjednaka, no zasluge više idu navalama u situacijama s igračima više i igračima manje jer su kaznene minute obilježile utakmicu, no nisu utjecale na rezultat.

Medvjedi bolji tek u osvojenim bulijima 

Pri kraju zadnje trećine se Jason Krog ponovo uputio ka klupi za kažnjene, a Slovaci su golom Bartovica ponovo povisili vodstvo na dva gola. Nedugo kasnije, strateg Medvjeda, Chuck Webber je izvukao Dekanicha s gola unatoč situacije s igračem manje, no Ladislav Nagy dolazi do hat tricka time da je zabio svoj drugi gol s igračem manje te gol u praznu mrežu za konačnih 5:2 Slovana. Od 60 ukupnih minuta, 35:59 minuta utakmice momčadi nisu igrale punom snagom. Dekanich se nije previše dokazao time da je od 32 udaraca propustio četiri njih (pet, ako računate prazan gol), dok je Backlund na drugom kraju leda bio sigurniji s 21 obranom.

Slovan je s igračem više zabio tri gola, a s igračem manje dva, dok su Medvjedi postigli jedan gol na powerplayju. U statistici su Medvjedi jedino bili bolji u osvojenim bulijima, gdje su sa 33 osvojena bulija osvojili četiri više od Slovana.

Ovo nije bio početak o kojemu su zagrebački Medvjedi sanjali, poraz od 5:2 u prvoj utakmici, no sezona je duga. Izgovor da su bitni igrači ozlijeđeni više se ne uvažava jer je stručni stožer Medvjeda kroz prošlu sezonu morao naučiti da u KHL-u nema vremena za čekanje da se netko oporavi. U svakom slučaju, ponavljam, vremena još ima, a lov na prve bodove ove sezone u KHL-u Medvjedi nastavljaju u subotu u Jekaterinenburgu, u 13:00 po našem vremenu.

Pročitajte više