Medvjedi dočekuju Baris: Može li Medveščak poraziti ofenzivnog diva?

Foto: Screenshot; Youtube

MEDVEŠČAK večeras traži nove bodove u KHL-u, a protivnik je Baris iz Astane. Utakmica je na rasporedu u 17.30 sati.

Sedam bodova iz zadnje četiri utakmice govore kako je "medvjedima" napokon krenulo. Trener French činio se zadovoljan nakon pobjede njegove momčadi nad Jugrom, koja je došla kao rezultat brojnih šansi stvorenih sjajnom igrom na obje strane leda te odličnim specijalnim momčadima, piše KHL.hr.

Obrana se polako, ali sigurno zatvara, a energija u KHL svlačionici Medveščaka nikada nije bila na višoj razini. Ryan Vesce i Brian Willsie već dugo "klikaju" na ledu, a sada se čini kako im se pridružio i Charles Linglet. Mark French mora biti oduševljen i povratkom Jonathana Cheechooa u golgetersku formu. Usprkos činjenici kako ovi "medvjedi" najbolje igraju protiv najvećih, sve ovo možda neće biti dovoljno da zaustavi ovogodišnjeg diva iz Astane, koji melje sve pred sobom.

Njihovi rezultati jasno pokazuju kako je momčad Arija-Pekke Selina u odličnoj formi. Trenutno predvode Istočnu konferenciju s čak 21 bodom iz samo 8 utakmica. Baris je izgubio samo jednu utakmicu, a ostale dobio u regularnom vremenu. Dodatno impresivno izgledaju 44 pogotka koliko je momčad iz Astane zabila u dosadašnjem dijelu natjecanja. Brojka je to koja dijeli prvo mjesto u ligi u toj statističkoj kategoriji.


Većina tih golova postignuta je od jedne, lako zapaljive, linije. Sastavljena od bivših NHL-ovaca Nigela Dawesa, Brandona Bochenskog i Dustina Boyda vjerojatno najbolja linija lige zabila je dosad 16 pogodaka i postigla ukupno 32 boda, što je stvarno impresivna brojka. No, u momčadi koja zabija toliko i ostali igrači imaju šansu postizati bodove. Tako Talgat Žajlauov predvodi čitav KHL u asistencijama i svoju momčad po broju bodova (13), a branič Mike Lundin pak ligu prema +/- rejtingu (+11) i sve braniče u postignutim bodovima.

Ključ Barisove dominacije – zabit ćemo više nego što primimo. Ali i obrana je daleko od loše, primivši samo 21 pogodak, dovoljno za 11. mjesto u ligi prema tom podatku. Kada pak gledamo igru s igračem više, onda možemo vidjeti kako Medveščak ima jedan od boljih powerplayeva lige (22%), ali i on blijedi u usporedbi s kazahstanskim koji je na nevjerojatnih 38.2%. Barys predvodi ligu u učinkovitosti iskorištavanja igrača više.

Domaćin će imati veliku prednost u drugom vidu specijalnih momčadi. Baris ima drugi najgori penalty kill lige (73% uspješnosti) dok se Medveščak drži na 84%, dovoljno za gornji dom prema toj statističkoj kategoriji.

Izmjena šansi s ekipom iz Astane bila bi velika pogreška koju su dosad napravile brojne momčadi Kontinentalne lige. "Medvjedi" Marka Frencha moraju strpljivo čekati svoje šanse i pokazivati mnogo discipline u igri. Ono što je još važnije je da moraju paziti na detalje, kontrolu razmaka u obrani i ubacivati pak u trećinu kada je to god moguće. Kao protiv CSKA, ključ ofenzivne igre biti će tzv. "chip and chase" i dobivanje bitki za pak u ofenzivnoj zoni, što predstavlja mnogo bolji recept za uspjeh nego igrati tempo koji će diktirati momčad iz Astane.

 

Pročitajte više