Medvjedi podigli ljestvicu: U Ledenu stigao branič s osmogodišnjim NHL iskustvom

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAMO dan nakon što se Medveščaku pridružio NHL-ovac Andrew Murray, u redove zagrebačkog kluba stigao je još jedan NHL-ovac - branič Kurtis Foster...

Tijekom profesionalne karijere Foster je odigrao 408 utakmica, uključujući doigravanje, u NHL-u, a proteklu sezonu je odradio s Philadelphia Flyersima. 'Medvjedima' se na probni period pridružio i mladi reprezentativac Marko Šakić.

''Kurtis je igrač od kojeg puno toga očekujemo. Kvalitetan je branič koji dobro obavlja i ofenzivne zadaće i koji bi nam trebao pomoći u situacijama s igračem više obzirom na svoj snažan udarac. Igrač je s NHL iskustvom i vjerujemo da će postati naš top branič. U NHL-u je proveo posljednjih osam sezona, a 2009./2010. je ostvario 42 boda zbog čega je bio jedan od NHL TOP 20 braniča", izjavio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox i dodao: "Nakon što sredimo detalje oko KHL ugovora i organiziramo njegov dolazak, Kurtis će se momčadi pridružiti našoj momčadi već 6. kolovoza u Mariboru".

Foster je rođen 1981. u Carpu (Ontario, Kanada). Visok je 196 centimetara. 2000. godine bio je izabran na NHL draftu kao 40. izbor od strane Calgary Flamesa, a debi kao profesionalni igrač ostvario je sljedeće sezone u dresu AHL kluba Chicago Wolvesa. S Wolvesima je ostao naredne dvije sezone, ali je u tom razdoblju skupio i pet utakmica u NHL-u igrajući za Atlanta Thrasherse.

Potom je Wolvese zamijenio s drugim AHL klubom, Cincinnati Mighty Ducksima, a sljedeće sezone igrao je s Houston Aerosima. Ubrzo je zaigrao za Minnesotu i zabio svoja prva dva gola u NHL-u. Igrao je još za Tampa Bay Lightning, Edmonton Oilerse, a 2011./2012. za tri NHL kluba - Anaheim Duckse, New Jersey Devilse te ponovo za Minnesotu, a prošle sezone, kada je u NHL-u bio lockout, okušao se na europskom ledu kod finske Tappare (SM-liiga).

Odigrao je 13 utakmica, a nakon završetka lockouta vratio se u Sjevernu Ameriku i u NHL potpisavši ugovor s Philadelphia Flyersima. Za Flyerse je odigrao 23 susreta i upisao pet bodova.

Tijekom profesionalne karijere Foster je dosad odigrao 408 utakmica, uključujući doigravanje, u NHL-u (162 boda), 328 susreta, uključujući doigravanje, u AHL-u (165 bodova) te 13 u SM-liigi (6 bodova).

19-godišnji napadač Marko Šakić, inače hrvatski reprezentativac je na probnom roku te će se, kako su izvijestili iz Medveščaka, tijekom priprema svojom igrom i zalaganjem pokušati nametnuti glavnom treneru Marku Frenchu. Šakić je protekle tri sezone hokejsko znanje brusio u Klagenfurtu igrajući za KAC-ovu U20 momčad (59 utakmica, uključujući doigravanje, 17 golova, 37 asista).

Pročitajte više