Messi se s dva gola izjednačio s Raulom na Barcinoj premijeri ubojitog trozupca u Ligi prvaka!

Foto: Guliver Image/Getty Images

LOV na PSG i prvo mjesto skupine, Barcelona je nastavlila kod Ajaxa, kojeg je pobijedila (2:0) i u Amsterdamu, nakon što je prije dva tjedna slavila 3:1 na Nou Campu.

Oba gola postigao je Lionel Messi, koji se tako izjednačio s Raulom na tablici najboljih strijelaca LP. Njih dvojica zabili su po 71 gol. Ronaldo je na drugom mjestu sa 70 golova. Messi je postigao dva gola, ali je i natjerao protivničkog braniča Veltmana na prekršaj za drugi žuti, odnosno crveni karton, pa je Barcelona od 71. minute imala igrača više.

Raul je dostignut: Messi s Ronaldom nastavlja mrtvu trku za najboljeg strijelca Lige prvaka

Messi je protiv Ajaxa igrao 90. utakmicu u LP i prosjek mu je 0.79 golova po utakmici, osjetno više nego Ronaldu (0.66) ili Raulu (0.50). Argentinac je u skupinama natjecanja zabio 41 gol, a klub protiv kojeg je postigao najviše zgoditaka je Milan, kojem je poentirao osam puta. Ljevicom je zabio 58, desnicom 9, a 4 gola glavom.

Sljedeći golgeterski rekord kojeg Messi može izjednačiti ili srušiti već za vikend, onaj je najboljeg strijelca Primere, kojeg drži Telmo Zarra s 252 gola, jednim više od Messija.

Osim po Messijevom izjednačenju Raulovog golgeterskog rekroda, ova utakmica ostaje zabilježena i po tome što je prva utakmica euro-kupa na kojoj su zajedno igrala trojica Barcinih napadačkih zvijezda: Messi, Suarez i Neymar.

Suareza se i dalje čeka, za sada pada pod teretom velikog pritiska

Ova utakmica trebala je biti posebna je za Suareza, jer bivši kapetan Ajaxa vratio se na stadion kluba u kojem je proveo četiri godine, zabio brojne golove i osvojio sve nizozemske trofeje. Ali i nakon Amsterdama i dalje čeka prvi gol za Barcu.

Na Suarezu, možda najgorem igraču Barce na ovom gostovanju, vidio se višetruki pritisak: Cijene koja je za njega plaćena, prvog gola za Barcelonu koji se od njega očekuje i što to mora napraviti protiv kluba u kojem se proslavio i kojeg je vodio kao kapetan. Messi ga je u 60. minuti proigrao, izašao je sam pred Cillessena, ali nizozemski vratar obranio. Pet minuta poslije morao je sam završiti akciju, ali je nepotrebno tražio Messija i Barca je ostala bez povećanja vodstva.

Rakitić nije briljirao, kao ni Barca općenito

Gostima je situacija u obrani bila puno manje glamurozna, jer Mathieu je ozlijeđen, Piquea je zbog loše forme Luis Enrique poslao na klupu, pa su Bartra i Mascherano kao središnji braniči bili ispred Ter Stegena, koji nije imao posla. Ipak, u 68. minuti Ajax je imao jedinu veliku priliku na utakmici, kada je Sererov ubačaj Milik na drugoj vratnici potpuno sam uhvatio glavom, ali lopta završava na vratnici.

Ivan Rakitić igrao je u početnom sastavu Barcelone do 80. minute, kada ga je zamijenio Rafinha. Nije se istaknuo po ničemu posebnom. Općenito, ovo (izuzimajući Messijevo postignuće) nije bila Barcina predstava za pamćenje, jer Ajax je posebno u prvom dijelu odlično parirao uglednom gostu od kojeg je ukrao loptu i duže je imao u posjedu, tukući Barcelonu njenim oružjem. De Boerova momčad ispravno je detektirala Alvesa kao slabu točku, pa je osim brzim prijenosom lopte kroz sredinu, forsirala igru preko desnog boka gostiju.

Ajax je Barcu tukao njenim oružjem - posjedom lopte, ali Messi se ukazao u pravim trenucima

Naravno, Ajax, kao i ostale svjetske momčadi osim Barcelone, nema Messija, koji je zabijao kada je bilo najpotrebnije, a u istim trenucima pomogao je portugalski sudac Pedro Proenca, koji je oštetio Ajax u 58. minuti: Jordi Alba je srušio Ghazija u prodoru i morao dobiti drugi žuti karton, ali nije. Alba je bio najbolji igrač gostiju, pa bi njegovim izlaskom posebno patila igra Barcelone, ali Proenca nije bio jednako pravedan kao 13 minuta kasnije, kada je isključio Veltmana.

Pobjedama na današnjim utakmicama PSG (protiv APOEL-a 1:0) i Barcelona dva kola prije kraja natjecanja po skupinama izborili su prolazak u nokaut-fazu LP, ali ostaje im borba za prvo mjesto, dok će nizozemski i ciparski predstavnik pokušat izboriti treće mjesto i nastavak natjecanja u Europi kroz Europa Ligu.

 

Widget powered by WhatstheScore.com

Pročitajte više