Mininogomet za sve: U rujnu prvo prvenstvo sporta koji će osvojiti rekreativce

ZNATE li što je mininogomet? Rekreativna igra koju je 16.05 svibnja Europska komisija potvrdila kao sport od ove godine dobiva svoje prvo prvenstvo Hrvatske. Igra se isključivo na umjetnoj travi, s pet igrača u polju plus golmanom, loptom veličine pet.

Hrvatski mininogomet raste oko skupine entuzijasta okupljene oko Bruna Alpeze, predsjednika Hrvatskog mininogometnog saveza, i Darija Šimića, ambasadora ovog sporta u Hrvatskoj.

"Pozvani su svi od 16 do 45 godina"

"Ovo je sport za mase, koji se u svojim raznim oblicima igra u Hrvatskoj još od kraja Drugog Svjetskog rata, a sve ozbiljniju notu konstantno dobiva od 2004., kada sam organizirao prvo prvenstvo Zagreba. Mininogomet okuplja sve rekreativce između 16 i 45 godina, a u EMF-u, Europskoj mininogometnoj federaciji okuplja trenutno 21 zemlju, koje daju 700 tisuća igrača. Ovo je sport za rekreativce, a cijeli projekt dosad je iznesen na našim leđima, bez ijednog sponzora", ponosno je na današnjoj press konferenciji za novinare u History Clubu istaknuo Bruno Alpeza, koji na upit o budućnosti ovog sporta odgovara:

"Sport je amaterski i uvijek će takav ostati"

"Kao glavni tajnik EMF-a mogu vam kazati da je u planu i osnivanje mininogometne Lige prvaka, a mi ćemo pokušati dobiti domaćinstvo miniEura 2014. Ove godine se u rujnu igra u Moldaviji, a mislimo kako je rok od dvije godine dovoljan da motiviramo igrače, medije, gospodarstvenike i u krajnju ruku državu, da nam pomogne kako bismo napravili jednu lijepu promociju Hrvatske. Što se tiče daljnje budućnosti, cilj je da u svaki malo veći grad dovedemo mininogomet, te onda krenemo u manjim mjestima. Planiramo otvoriti i škole mininogometa, ali o svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. Također, bitno je naglasiti da će mininogomet uvijek ostati amaterski", kazao je Alpeza.


Dario Šimić tvrdi da niti trenutka nije dvojio nakon što su ga zamolili da promovira mininogomet u Hrvatskoj: "Kad su mi prezentirali projekt, sa zadovoljstvom sam prihvatio. Treba obratiti pažnju na rekreativni sport u Hrvatskoj, jer brojke su poražavajuće. Otprilike 20 posto ljudi se rekreativno bavi sportom, a mi ćemo i ovim putem pomoći da se približimo prosjeku skandinavskih zemalja, u kojima se postotak rekreativaca između 60 i 70. U tom smislu pozdravljam i najave sadašnje vlasti koja je obećala više brinuti o rekreativnom sportu. Velika je ovo stvar za sve rekreativce u Hrvatskoj, imat će svi jednaku priliku da zaigraju za hrvatsku reprezentaciju, da slušaju svoju himnu na velikim prvenstvima. Bitno je i to da mininogomet podrazumijeva masovnost, što je izvrsna stvar za turističku zemlju kakva je Hrvatska", rekao je Šimić.

Hrvatska u rujnu na Euru: "Neka ovo bude početak jedne lijepe priče"

Njegov mlađi brat Josip skupa s Antonijom Franjom vodit će reprezentaciju: "Dobili smo tu čast, imamo zadatak da od četvorice golmana i 26 igrača izaberemo njih 12, od čega vratara, koji će nas predstavljati na Europskom prvenstvu. Bit ćemo pošteni u odabiru igrača, obećavamo", rekao je Šimić nešto što ne vrijedi za neke druge izbornike, puno globalnijih sportova.

Antonio Franja i kao igrač velikog nogometa bio je poznat kao pravi španer, a sada će, skupa sa Šimićem, podučavati tajnama mininogometa reprezentativce: "Mali nogomet igram cijeli život, drago mi je da sam izabran za izbornika. Unijet ću cijelog sebe u ovo. Nadam se pravom rezultatu na Euru, siguran sam da će naši igrači dati sve od sebe", nadovezao se Franja.

Glavni tajnik HMS-a je Alan Pajnić, koji je ponudio nekoliko servisnih informacija: "Nadam se da je ovo početak jedne jako lijepe priče. Ove godine počinje prvo prvenstvo Hrvatske, a koga god smo kontaktirali svi su se s oduševljenjem odazvali. Mininogomet u Hrvatskoj trenutno okuplja 130 klubova s 1500 aktivnih igrača, raspodijeljenih u šest regija. Na završni turnir će prvak svake regije, a domaćinstvo ćemo dodijeliti nekom iz konkurencije Lepoglave, Siska i Đakova. Riječ je o gradovima koji nisu toliko eksponirani u sportu, a Zagreb smo namjerno izostavili. Prvo pravo mininogometno prvenstvo Hrvatske počinje krajem rujna", zaključio je Pajnić.

Pročitajte više