Mourinhovih 21: "Teško mi je živjeti bez trofeja"

Foto: Index; Getty Images/Guliver Image

JOSE MOURINHO osvojio je svoj prvi trofej nakon 2012. godine i španjolskog Superkupa s Real Madridom i prvi u povratničkom angažmanu na klupi Chelseaja. Njegova momčad jučer je s 2:0 svladala Tottenham u finalu Liga kupa i peti put u povijesti podigla taj trofej.

Mourinho je s Chelseajem osvojio Liga kup 2005. i 2007. godine, a s najdražim klubom dvaput je podizao trofej Premiershipa, jednom FA kupa i engleskog Superkupa - ukupno sedam trofeja.

Svoje oduševljenje ovim najnovijim nije skrivao. Slavljenički je stisnuo šake i podigao ih u zrak, a onda se bacio pod noge svojih igrača za povijesnu fotografiju i, nada se, početak nove ere na Stamford Bridgeu.

Vlasnik Chelseaja Roman Abramovič dobro zna zašto je vratio Mourinha na klupu svoje igračke sedam godina nakon što su se rastali usred rezultatske krize. Nakon sezone i pol donio je Chelseaju prvi trofej nakon Europa lige 2013. godine, a nakon jučerašnjeg poraza Manchester Cityja kod Liverpoola, Mourinhove trupe s pet bodova prednosti jure i prema naslovu prvaka u Premiershipu, a sa PSG-om bore se za četvrtfinale Lige prvaka u kojoj može postati prvi trener koji je taj naslov osvojio sa tri različita kluba (Porto, Inter).

U karijeri je ukupno osvojio 21 trofej.

Mourinho: Teško mi je živjeti bez trofeja

"Teško mi je živjeti bez trofeja", rekao je "Posebni" nakon podizanja Kupa: "Moram se hraniti titulama. Ovo je važno za mene i za igrače".


U jučerašnjem finalu protiv Tottenhama Mourinhova momčad je oduševila organiziranom i efikasnom igrom, "otočki" mediji pišu kako je taktički nadmudrio Pochettina i još jednom se pokazao kao sjajan strateg, iako su oba pogotka pala krivnjom Tottenhamovih braniča.

"Za klub, ovo je samo još jedan kup, ali prvi za jednu novu momčad", rekao je Mourinho.

Uz njega su ponovo slavili "veterani" Terry, Čech i još jedan povratnik Didier Drogba. "Svi ostali pripadaju novoj generaciji. Za momčad je zato ovo vrlo vrlo važno", kaže Mou.

"Dvije godine bez trofeja činile su mi se kao 20 godina"

BBC analizira kako je Mourinho, kada je prvi put udružio snage s Abramovičem, osvajanje Liga kupa postavio kao prvi cilj, ne samo kako bi odmah kupio naklonost svojih novih poslodavaca već i da bi stvorio pobjednički mentalitet kod svojih igrača. Istu filozofiju ima i ovaj put, a na valu ovog uspjeha mogao bi za tri mjeseca slaviti i trostruku krunu.

"Počeo sam 2000., osvojio Kup UEFA-e 2003. i Ligu prvaka 2004. godine. Nisam imao vremena da to procesuiram . Krenuo sam u drugom smjeru, dvije godine bez trofeja činile su mi se kao 20 godina. Dobar je to osjećaj, kada dvije godine traju dugo. Važan mi osjećati se kao dijete, osjećati takvu radost zbog pobjede", priča danas Mourinho.

Mourinhova genijalnost vidljiva je i u goloj statistici koju je ostvario na najvišoj razini svjetskog nogometa, otkako je preuzeo Porto. S Real Madridom imao je 71,9% pobjeda, u Portu 71,7%, a u prvoj avanturi s Chelseajem 67%. Trenutno je na 64,3% pobjeda otkako se vratio u London.

 

Pročitajte više