Može li Hrvatska preko moćne Grčke i oslabljene Slovenije do prvog mjesta?

Foto: AFP

DANAS završavamo pregled skupina Eurobasketa pregledom zagrebačke skupine C, u kojoj će tri momčadi imati dobre izglede za vrh. EP počinje sutra prvim utakmicama u 15:00 u Francuskoj, Latviji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Grčka

Grci dolaze na ovo prvenstvo s jednim od najjačih sastava u posljednjih nekoliko godina. Naravno, najveća razlika u odnosu na SP u Španjolskoj je igranje dvojica Spanoulis i Koufos, MVP-a Eurolige od prije dvije godine i solidnog NBA centra čija će se kvaliteta još više iskazati kada će igrati pod košem protiv slabijih igrača nego kakve susreće u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Ne nedostaje im ni atleticizma, to sasvim solidno pokriva "The Greek freak", Giannis Antetokounmpo, igrač Bucksa koji je toliko atletski nadmoćan da lagano bez vođenja u dva koraka dolazi do koša s trice. Daleko od toga da je Giannis samo atleta, odlično se razvija svake godine i pokazuje sve bolji napadački repertoar. Malo još stvari "štekaju" sa šutom, ali čak i u tom segmentu igre napreduje.

Također, velika stvar može biti izostanak Bourussisa za kojeg se pojavila glasina kako bi zbog ozljede mogao propustiti prve dvije utakmice. Ako bi bilo tako, naša centarska linija bi imala puno manje problema jer Bourussis je sjajan europski centar mekane ruke već dugi niz godina, a to je dokazao svojim igrama u Olympiacosu, Armaniju i Real Madridu.

Grčku smatramo kao jedinu reprezentaciju u ovoj skupini koja će se boriti s Hrvatskom za prvo mjesto. Na papiru su možda i jači, ali to ne mora ništa značiti.

Hrvatska

O Hrvatskoj ćete moći čitati detaljnije sutra prije utakmice protiv Slovenije, za sada se samo kratko osvrnimo na neke činjenice. Najkvalitetnija momčad u zadnjih nekoliko godina, najbolji mogući hrvatski trener kao izbornik u ovom trenutku, domaći teren, dva NBA igrača, (dva buduća) najbolji centar Eurolige su sve preduvjeti da ova Hrvatska učini dobar rezultat na Eurobasketu.

Ipak, dobri rezultati u skupini neće značiti ništa, ako ih se ne potvrdi dobrim utakmicama u Francuskoj, jer tamo će se dobivati i gubiti medalje. A Hrvatska na jednu čeka već dobrih 20 godina. Sutra opširnije...

Slovenija

Kada bi sa reprezentaciju Slovenije zaigrali Beno Udrih, Saša Vujačić i Goran Dragić, Slovenci bi s takvim sastavom realno mogli konkurirati za medalju. Nažalost po njih, prva dvojica odavno nisu u igri za reprezentaciju, a na ovom prvenstvu neće biti alfa i omege slovenske košarke posljednjih godina Gorana Dragića. Stariji Dragić je dokazao zadnje dvije godine da ekipa Slovenije ide toliko daleko koliko ih on odvede, a na ovom prvenstvu će morati bez njegove čvrste obrane i sposobnosti u napadu da brzim korakom i promjenama probije svaku liniju obrane.

Tako je glavna zvijezda ove reprezentacije mlađi Dragićev brat Zoran koji nema NBA kvalitetu kao Goran, ali je jako dobar igrač za europske prilike i može biti vrlo neugodan ako ga krene. Nadalje nema braće Murić, Uroša Slokara koji se ozljedio na pripremama tako da će dvojac koji će najviše morati pomagati mlađem Dragiću biti Jaka Blažić i Alen Omić. 

Imat će sigurno veliku podršku navijača u Areni, neki kažu da će ih u utakmici protiv Hrvatske biti više nego hrvatskih navijača jer Slovenci jako vole košarku i njihovu reprezentaciju.

A što se tiče starijeg Dragića, kada potpišete ugovor s klubom potencijalno vrijedan preko 90 milijuna dolara biste li vi riskirali ozljedu na Eurobasketu? U svakom slučaju njegov izostanak je samo dobitak za Hrvatsku reprezentaciju. Za Sloveniju smatramo da nema kvalitetu da se potuče za prvo mjesto, ali uz vatrenu podršku s tribina, nikad se ne zna.

Makedonija

Prošli su dani iz 2011. kada su Makedonci senzacionalno u Litvi predvođeni Vladom Ilievskim i Borčetom Makedonskim (Bo McCalebb)  stigli do polufinala Eurobasketa u Litvi, kada su na kraju ipak osvojili četvrto mjesto. Bo McCalebb, najbolji igrač te momčadi više nije ovdje, Ilievski je, ali tko je gledao Cibonu prošle godine zna da to nije Ilievski iz najboljih dana. Brzina je pala, šut je nekonstantan, ali to se dogodi svakom igraču s godinama.

Nema ni Pere Antića, krilnog centra koji se poslije odlične NBA epizode vratio u Europu te će igrati za Fenerbahce od ove sezone. On je 2011. davao toliko potreban "spacing" za McCalebba koji je uništavao protivničke obrane svojim prodorima, a Pero bi samo mirno čekao na trici i pogađao šuteve ako bi se obrana skupila oko omalenog Amerikanca - Makedonca u reketu. 

Novi naturalizirani Makedonac na ovom natjecanju će biti Richard Hendrix, bivši centar Maccabija iz Tel Aviva i on bi svojim prisustvom u reketu mogao dati šansu u utakmicama protiv Nizozemske i Gruzije. Tu su naravno i njihovi vjerni navijači koji ih prate u stopu na svako veliko natjecanje na kojem Makedonija sudjeluje. Ipak, ne dajemo im previše prilika za iznenađenje u utakmici protiv Slovenije, a pogotovo ne u utakmciama protiv Hrvatske i Grčke.

Nizozemska

Ovo je Nizozemcima prvi Eurobasket u zadnjih 25 godina. Senzacionalno su izbacili Crnogorce u kvalifikacijama koji su doduše igrali bez NBA centarskog dvojica, Pekovića i Vučevića.

Svejedno, veliki uspjeh za relativno košarkaški nerazvijenu državu u kojoj trener radi kao volonter, a savez ima jako malo novaca. Norel Henk je najbolji igrač ove momčadi, 2.12 visoki centar koji igra za Zaragozu u Španjolskoj Endesa ligi.

Dajemo im šanse u utakmici protiv Makedonije, ali osim toga, ne vidimo kako Nizozemci mogu izvući pobjedu u nekoj drugoj utakmici.

Gruzija

"Nema lagano, nema lagano!" "Legendarne" su riječi najboljeg igrača Gruzije već dugi niz godina Zaze Pachulije poslije jedne pobjede Atlante Hawksa u doigravanju kada je još igrao za njih. Lagano protiv Gruzije neće biti nijednoj reprezentaciji u ovoj grupi te iako im nitko ne predaje posebno pažnje prije natjecanja činjenica je da Gruzija dolazi na prvenstvo u svom najjačem mogućem sastavu.

Tu je već spomenuti Pachulia koji može dominirati u reketu protiv euroligaških centara, a podršku mu čine Markoishvili, Shengelia, Shermadini i Sanikidze, sve vrlo dobri europski igrači. Razigravača će igrati novi član Cedevite Amerikanac Jacob Pullen, kojeg su Gruzijci naturalizirali.

Sve u svemu, vrlo čvrsta i stasom snažna reprezentacija koja iz sjene može pomrsiti račune nekim reprezentacijama u ovoj skupini. Uostalom, Hrvatska ih je prije dvije godine na Eurobasketu u slabijem sastavu jedva pobijedila košem Tomića nekoliko sekundi prije kraja. Vrlo je važno da se uđe u utakmicu protiv njih bez imalo podcijenjivanja.

Prognoza:

Hrvatsku ipak stavljamo na prvo mjesto skupine. Odlučivat će utakmica protiv Grčke, ali smatramo kako će domaći teren u toj utakmici biti prevaga. Grčka je samim time na drugom mjestu, Sloveniji predviđamo treće jer jednostavno imaju previše izostanaka za veći plasman.

Gruziju stavljamo na četvrto mjesto, ali moguće je da se bore sa Slovenijom za treće mjesto, ovisno na koji način uđu u turnir. Makedoniji dajemo peto mjesto unatoč fanatičnoj podršci koju će sigurno imati s tribina, a autsajdera i najslabiju reprezentaciju ove skupine Nizozemsku smještamo na posljednje šesto mjesto.

Pročitajte više