Najbolji vratar Eura zna sve o hrvatskim pucačima

Foto: Guliver Image/Getty Images

OD 21 sat u danskom Herningu Hrvatska protiv domaćina Europskog prvenstva traži plasman u finale. Jedan od najvećih aduta Danaca u ovom susretu je sjajni vratar Niklas Landin, a uoči dosad najvažnijeg ogleda na Euru otkrio je kako se priprema za protivnike.

"Na dan utakmice dobijem disk s podacima o trenutnom protivniku, a također imamo sustav koji mi omogućuje da izdvojim pojedine igrača i potom analiziram kako svaki od njih puca", otkrio je danski reprezentativni vratar svoj uobičajeni način pripreme.

"Potom se nađem s trenerom vratara Claesom Hellgrenom i Jannickom Greenom, koji su napravili jednaku analizu za mene te usporedimo naša zapažanja o protivniku, u kojima se uglavnom u većem dijelu slažemo, ali uvijek ima i ponešto što zahtijeva dodatnu diskusiju."

"Ponekad možda znam nešto više o pojedinom igraču, ukoliko ga poznam iz Bundeslige pa sve uzimamo u obzir", nastavlja Landin, otkrivajući i najvažniji učinak ove pripreme: "To je mentalni proces koji me smiruje jer znam da sam se pripremio za protivnika. Također, to je nešto što treba imati na umu i kad je najveći pritisak pa se treba dovoljno puta ponoviti."

Osim individualne, Landin sudjeluje i u momčadskoj pripremi, ali tu i nije toliko koncentriran: "Prisustvujem taktičkim sastancima momčadi, ali ne znam ništa od našim napadima, to me ne zanima."

Najbolji danski vratar ujedno je i vratar s najviše obrana na ovom natjecanju, njih 57, a s učinkom od 39 posto obranjenih udaraca drugi je u tom segmentu iza Norvežanina Dahla, koji je odradio samo tri susreta. Landin se istaknuo i kod obrana sedmeraca, skinuo je osam od 19 pokušaja protivnika sa sedam metara.

Pročitajte više