Najkontroverznija naslovnica dobila ispravak: The Sun objavio "Pravu istinu" o Hillsboroughu

96 NAVIJAČA Liverpoola ugušeno je i doslovno zgnječeno u jednoj od najvećih nogometnih tragedija. Teorije urote su moguće, pišu engleski kroničari nakon što je istina o Hillsboroughu izašla na vidjelo. Nakon 23 godine obitelji žrtva uspjele su dobiti na uvid dokumente o događajima na stadionu tijekom utakmice Liverpoola i Nottingham Forresta. Radi se o presedanu, jer vladini dokumenti prema zakonu u objavu mogu tek nakon 30 godina od događaja.

(Pre)moć medija

Borba za istinu bila je jača i od jučer su na stupu srama policija South Yorkshirea, neki kraljičini vitezovi poput Irvina Patnicka, ali i mediji. Posebno je velika bila njihova uloga u zataškavanju istine s Hillsborougha. Policija je vlastitu odgovornost i sigurnosne propuste na stadionu zamaskirala slikama huligana, koji "pišaju po hrabrim policajcima i pijani pljačkaju mrtve ljude". Te su informacije policajci pustili relevantnoj novinskoj agenciji na temelju koje je nastala jedna od najkontroverznijih naslovnica britanskog tiska. Nije se britanski premijer u svom govoru nakon objave dokumenata neovisne stručne studije o urušavanju tribine Hillsborougha i smrtonosnom stampedu bez razloga prisjetio naslovnice The Suna i prozvao tadašnjeg urednika Kelvina MacKenziea. Mediji su pokazali svoju razornu moć, a The Sun je prekasno shvatio da je progutao mamac.

Ispričali su se još 2004. godine, pa u BBC-jevom dokumentarcu priznali da je to njihov najveći propust. No, ovih dana svi su ponovo čekali što će reći uredništvo The Suna. Glavni urednik Dominic Mohan, u predgovoru izdanja pod današnjom naslovnicom "The Real Truth", duboko se ispričao obiteljima žrtava i svim građanima Liverpoola, koji su zbog nakon kobnog događaja i agresivne objave bojkotirali The Sun. I drugi mediji izvještavali su o katastrofi i nudili lažne policijske tragove, ali nitko tako upečatljivo kao The Sun. 

"Izvještavanje The Suna o tragediji na Hillsboroughu je bez dvojbe najcrniji dan u povijesti naše novine. Nečuven je potez policije South Yorkshirea, koja je vlastitu krivnju željela sakriti u dimnoj zavjesi kaži. Optužili su navijače Liverpoola i plasirali informacije u novine. No, vječno će ostati naša sramota što smo te neistine objavili. Danas se ponizno ispričavamo žrtvama Hillsborougha, njihovim obiteljima.

Uloga novina je da otkrivaju pravdu, da forenzički ispitaju tvrdnje onih koji su u poziciji moći. Kada je riječ o tragediji na Hillsboroughu, mi smo pali na dužnosti i time priuštili dodatnu bol obiteljima poginulih. Ništa ne može opravdati našu naslovnicu na dan tragedije na kojoj je pisalo The Truth. To je bilo netočno, krajnje neobazrivo i uvredljivo. Danas znamo pravu istinu. Većina današnjih zaposlenika The Suna u vrijeme tragedije nije bila dio redakcije. Neki nisu niti rođeni. Ipak, znamo da smo izigrali povjerenje unatoč velikom trudu svih ovih godina. Znamo i da nam stanovnici Liverpoola nikada neće oprostiti i ovim putem još im se jednom iskreno i duboko ispričavamo", napisao je Mohan, glavni urednik.

Javnost u Velikoj Britaniji, međutim, htjela je čuti glas urednika The Suna iz 1989. godine.


Kelvin MacKenzie odgovoran je za tvrdnje s naslovnice da su navijači Liverpoola urinirali po policiji i pljačkali leševe.

Na odgovornost ga je pozvao i britanski premijer.

"Nakon što je objavljeno izvješće, pomislio sam da bi onoj naslovnici bolje pristajao napis "The Lies"."

"Objavio sam tu naslovnicu u dobroj namjeri, žao mi je što sam pogriješio. Prije 23 godine u ruci sam držao objavu uvažene novinske agencije iz Sheffielda u kojoj visoki policijski dužnosnik ozbiljno optužuje navijače Liverpoola. Nisam imao razloga vjerovati da lažu.

Nekadašnji konzervativac, Sir Irvine Patnick, u ono vrijeme zastupnik Sheffield Halama u parlamentu, proslijedio je lažne informacije Whites Press Agency, a na toj je osnovi nastala naslovnica The Suna. Sve je to pokazala studija stručnjaka na temelju dokumenata vlade čija je objava potresla zemlju.

10-godišnji nećak Stevena Gerrarda najmlađa žrtva

"Vrijeme je da preuzmu odgovornost, nije vrijeme za opravdanja, već za iskrene isprike", rekao je Cameron i potvrdio da Vrhovni sud razmišlja o određenim akcijama. Policija South Yorkshirea razmatra i pozivanju neovisne žalbene komisije da ispita optužbe o zataškavanju.


Prozvan je i londonski gradonačelnik Boris Johnson koji je nedavno boravio u Hrvatskoj. On je bio urednik Spectatora koji je 2004. godine za nerede okrivio pijane navijače iz posljednjih redova stajaće tribine koji su se pokušavali spustiti na teren.

Jon-Paul Gilhooley, 10-godišnji nećak kapetana Liverpoola Stevena Gerrarda bio je najmlađi među poginulima kobnog 15. travnja '89.

"On je moja najveća inspiracija tijekom cijele karijere. Hrabrost koju su pokazale obitelji Hillsborougha moraju nam svima biti primjer. Oni pate već više od 20 godina zbog ljudi koji su besramno iskoristili svoju moć. Ja sam jedan od onih koji osjećaju tu bol i to se ne može promijeniti. No, vjerujem da će nam istina donijeti barem malo ugodniji položaj"

Ovdje pročitajte cijeli izvještaj o tragediji na Hillsboroughu.

Pročitajte više