Najnoviji debakl "Atomskog Dinama": Mamićev klub ovog ljeta izgubio sve utakmice koje je morao dobiti!

Foto: Nenad Dugi / Cropix

PRVU utakmicu skupine Europa Lige, Dinamo je izgubio 1:2 od ukrajinskog Čornomoreca na Maksimiru pred oko pet tisuća gledatelja. Mamićev klub u milijunskom gradu ni za otvaranje sezone u novom europskom natjecanju nije uspio namaknuti barem dvoznamenkasti broj tisuća na tribinama, iako su u pomoć pozvali Štrumfove i Drapera & co.

Didi i Štrumfeta uzalud animirali navijače, nakon ovakve Dinamove igre nitko se neće vratiti na Maksimir

Kako bi amortizirali bijeg gledatelja na prijenos košarke, ali i privukli na stadion "obitelji s djecom", u Dinamu su prije utakmice ispred stadiona organizirali gledanje prijenosa četvrtfinala Eurobasketa, a klince su namamili malim plavim bićima.

Veliki plavi dečki na terenu, sudeći po prikazanoj mizeriji od igre, želje, htijenja, fizičke spremnosti igrača, te sposobnosti trenera, natjecanje u skupini Europa Lige završili su već u prvom kolu. Tako nešto nije pretjerano napisati nakon samo jedne utakmice, tko zna kojeg Dinamovog jeftinog domaćeg poraza u euro-kupovima. Ovaj put od Čornomoreca, koji je kao i toliki prije njega, u Zagreb došao po bod, a odnosi tri. Dinamu slijedi gostovanje kod Ludogoreca.

Proljeće u Europi? Mizerija protiv Čornomoreca na otvaranju i odlazak osokoljenom i osvete željnom Ludogorecu, nisu baš neko jamstvo

Bugari ne samo da su željni osvete za bolno ispadanje iz LP prošlog ljeta (Vidin gol u 98. minuti uzvrata 2. pretkola na Maksimiru), nego će Dinamo dočekati u euforiji zbog senzacionalne pobjede u Eindhovenu, gdje su večeras pobijedili (2:0) PSV, prvog favorita skupine.

Dinamu nakon tog vrućeg gostovanja, slijede dvije utakmice protiv puno kvalitetnijeg PSV-a. Kada znamo sve ovo, ali najprije svjesni Dinamovih katastrofalnih recentnih predstava protiv Hajduka i Čornomoreca, u utakmicama kada je bilo najpotrebnije pokazati pustu kvalitetu i širinu momčadi, čini se da klub iz Maksimira očekuje, kako izlizana frazetina kaže, "vruća jesen".

Jer Hajduk i Rijeka nisu se u HNL-u predali sredinom kolovoza, kao što bi bio red, a nakon ispadanja iz već ukalkulirane Lige prvaka, čini se kako će Mamić u Europa Ligi uštedjeti "premiju za povraćanje":  milijun eura, koje je obećao igračima ako preko utješnog natjecanja dohvate "veljaču u Europi".

Atomski Dinamo nema ni atoma snage, želje i volje

Cijelo ljeto slušali smo i čitali kako se stvara "Atomski Dinamo", "Dinamo za novu eru", a kao i protiv Austrije na Maksimiru i Hajduka na Poljudu, večeras smo također dobili samo još jednu bljutavu, negledljivu, pretpotopnu i usporenu inkarnaciju Jurčićevog i Ivankovićevog "kontroliranog rizika", domaći poraz u EL od kluba koji je došao po bod, ali kada je vidio s kim ima posla, objeručke je uzeo dva. Kada je Dinamo krajem prvog dijela poveo Fernandesovim golom, napisali smo da je ukrajinsku momčad stigla zaslužena kazna, jer se predstavila kao šampion neambicioznosti. Ali, malo su stisnuli gas i lakoćom preokrenuli. Za tri minute.

Čini vam se da ste ovaj tekst već dosta puta čitali? Potpuno ste u pravu, kao što ste večerašnju utakmicu, sve i da niste bili na Maksimiru, već desetine puta s njega i na njemu gledali: Turobni ugođaj na pustom stadionu, prohladna večer u kojoj zajedno s kišicom krenu padati i golovi u mrežu zbunjenog i na crti zakopanog golmana Dinama (Sandomierski i Zelenika pokazali su iste mane protiv Hajduka i Čornomoreca), dok igrači u polju nonšalantno puštaju suparnike. Doista, kako je moguće da profesionalna momčad u roku od tri minute primi dva gola na potpuno istu foru?

Golmani ukopani na crti, braniči sigurna oklada protivniku kod svakog centaršuta, veznjaci bez veze i napadači bez prilike

U 62. minuti Riera gađa glavu Antonova, koji potpuno sam pred Zelenikom poravnava za goste,  a samo tri minute kasnije, Dinamo opet prima gol iz skoka i opet nakon ubačaja s lijeve strane! Kutas je nabacio, a Dja Djedje nadskočio domaće braniče i zabio.

Ovaj Dinamo, ne Jurčićev, Ivankovićev, ili nekog drugog pijuna, nego Mamićev, to jest od Mamića, jer oni su ga pogrešno selekcionirali i posložili, nema puno toga, ne samo ideje i volje. Obrana je panična, šuplja i probijena nakon prvog kornera ili prekida, u sredini nitko osim Sammira ne zna prenijeti loptu ili stvoriti višak, ali Filho nema pluća za cijelu utakmicu, lako ga se lako udvaja, kao što se njegova uvijek ista dribling finta lako čita. Napadači, (ovaj put, pohvalno je, čak dvojica) su ovakvim ishodom potpuno odsječeni, pa se moraju vraćati u borbi za loptu ili prostor. Pisali smo o neumjerenom slavljenju Soudanija i Fernandesa, koji jesu dobri igrači za hrvatske prilike, ali niti su tamo donijeli pobjede protiv Hajduka i Rijeke, kao što, usprkos golovima, nisu uspjeli sami Dinamo dovesti do Lige prvaka ili boda u Europa Ligi. Poruka Mamićima je jasna; momčad se ne gradi od krila.

Jurčić i Ivanković: Od šesterostrukih povratnika, više su u 73 bečke minute pokazali Mamić srednji i Krznar

Što se tiče trenerskog rukopisa, kako u taktičkom, tako i u kondicijskom smislu, Dinamo pored ozbiljnog i posloženog (Čornomorec) ili fanatično borbenog protivnika (Hajduk), djeluje kao ekipa s termina za mali nogomet. Očito je da igrači imaju snage za nešto manje od sat vremena profesionalnog nogometa i to protiv suparnika koji nisu Barcelona ili Real, nego "samo" normalne momčadi, u kojima ima reda i(li) želje. 

Profesor. To je nadimak, ali i titula Dinamovog trenera. Kako je moguće da jedan profesor svojim igračima dopusti potpunu taktičku anarhiju? Nadalje, Ivanković je imao i 15 minuta odmora da im to napomene, ali je svejedno igračima dopustio da nakon vodstva, umjesto da umrtve utakmicu, protivniku daruju preokret i pobjedu tako da se potpuno povuku. Nitko od Ivankovića nakon desetak treninga s momčadi ne očekuje čuda. Upravo suprotno, spustili smo kriterije predobro znajući što nas čeka, ali opet, malo što zna neugodno iznenaditi kao Dinamo.

Pročitajte više