Najskuplji maloljetnici u povijesti nogometa: Jedvaj iz prvih deset izgurao "pravog" Ronalda

NEKADA bi vijest da najveći klub na svijetu nudi milijune za 17-godišnjeg nogometaša bila senzacionalna, ali danas to nije slučaj. Tin Jedvaj je transferom iz Dinama u Romu upao na listu deset najskupljih maloljetnih nogometaša u povijesti.

Posljednjih godina mladi nogometaši postali su zlata vrijedni. I dok šeici u Manchester City i PSG dovode najbolje nogometaše svijeta, drugi klubovi su primorani okrenuti se talentiranim (jeftinijim) nogometašima. Međutim, prošlost nas uči da ne uspijevaju svi mladići za koje su iskrcani milijuni.

Pato najskuplji, Southampton na trojici zaradio 39 milijuna eura

U brazilskom Internacionalu nikada lakše nisu zaradili novac kao prilikom transfera Pata. Nakon samo deset utakmica u prvoj momčadi u kojima je postigao šest golova, 17-godišnji Pato je preselio u Milan. Silvio Berlusconi je odriješio kesu i Brazilcima isplatio 22 milijuna eura, najviše u povijesti za nogometaša mlađeg od 18 godina.

Daniel Levy, predsjednik Tottenhama, u London je iz Southamptona odlučio dovesti Garetha Balea. Nakon dužih pregovora u tome je i uspio za malo manje od 15 milijuna eura. Bale je u Tottenhamu odigrao 146 utakmica, postigao 42 gola, a danas ga žele svi klubovi svijeta. Međutim, za njega će morati iskrcati više od 50 milijuna eura.

Arsene Wenger slovi za trenera koji lovi talente, a ne trofeje. Prošlo je više od sedam godina otkako se navijači Arsenala nisu radovali nekom trofeju, a u crvenom dresu su gledali mnoge mlade nogometaše. Iz Southamptona je prošle sezone na Emirates stigao Alex Oxlade-Chamberlain za skoro 14 milijuna eura. Krilni nogometaš još uvijek nije oduševio navijače.

 

Theo Walcott je, pak, idol navijača Arsenala koji su ga čak i pjesmama preklinjali da ostane u njihovom klubu. On je poput Chamberlaina iz Southamptona stigao kod Wengera za 10.2 milijuna eura. Nogometaš koji je karijeru počeo u Newburyju, klubu iz devetog razreda engleskog nogometa, impresionirao je i hrvatske navijače prilikom gostovanja Engleske na Maksimiru. S raspadnutom desnom kopačkom postigao je hat-trick i postao najmlađi nogometaš u povijesti Engleske kojem je to pošlo za rukom.

U Milanu bi trebali otpustiti sve skaute

Fabricio Coloccini jedna je od najvećih grešaka u povijesti Milana. Nakon samo dvije utakmice u dresu Boce doveli su ga za 7.5 milijuna eura, a za pet sezona u crveno-crnom dresu odigrao je samo jednu utakmicu. Milan ga je plaćao, a on je bio na posudbama. Najprije u San Lorenzu, a zatim u Španjolskoj u Alavesu, Atletico Madridu i Villarrealu. Danas je Coloccini 31-godišnjak koji s kapetanskom vrpcom predvodi Newcastle.

Cardiff je u Aaronu Ramseyu vidio nogometaša koji će klub odvesti do Premierlige i ponoviti uspjeh iz 1927. kada je klub iz Walesa osvojio FA Cup kao jedina ne-engleska momčad. Ipak, Ramseya nisu uspjeli zadržati. Wenger ga je "snimio" i doveo za 6.4 milijuna eura. Ramsey se u Arsenalu odlično snašao i danas je vezni red londonskog kluba nezamisliv bez njega. Odličnim igrama za klub s Emiratesa stigao je i do reprezentacije Walesa za koju je odigrao 25 utakmica.

Tomaš Kalas, češki je nogometaš, koji je sa 17 godina potpisao za Chelsea. Roman Abramović je za "novog Johna Terryja" Sigmi iz Olomouca platio 6 milijuna eura. Ipak, Kalas se u Londonu nije uspio izboriti za minutažu, pa ga je trener Roberto di Matteo poslao na posudbu u Vitesse s koje ga je vratio novi trener "Bluesa" Jose Mourinh.

Navijači Intera rado se sjećaju Marca Fossatija. Za njihovu momčad nikad nije zaigrao, ali su zahvaljujući njemu dobro prevarili gradskog rivala. Zanimljiva je Fossatijeva nogometna priča. Karijeru je počeo u Cimianu odakle je otišao u Milan gdje se zadržao pet godina prije nego je odlučio obući dres Intera. U Nerazzurrima je proveo tri sezone, a zatim se ponovno vratio u Milan za 6 milijuna eura. Za Rossonere nije odigrao nijednu utakmicu, a trenutno vrijedi samo 800 tisuća eura.

Bilbao kao putokaz za uspjeh

U Athleticu Bilbau imaju mnogo bolji skauting nego u Milanu. Prije pet godina su šest milijuna eura platili Osasuni za Javija Martineza, a ovog ljeta prodali su ga u Bayern za 40 milijuna. Vrhunski potez kluba iz Baskije! Krug od "deset najskupljih tinejdžera" zatvara upravo Jedvaj sa šest milijuna eura koji je tako iz TOP 10 "izgurao" legendarnog Ronalda.

 

Pravog Ronalda, onog brazilskog su kao 17-godišnjaka otkrili u PSV-u i doveli ga za 5.5 milijuna eura. U nizozemskom klubu imali su odlična iskustva s brazilskim napadačima budući da su već ranije "pogodili" s Romariom. U prvoj sezoni u PSV-u Ronaldo je postigao 30 golova u prvenstvu, a u drugoj dvanaest, ali u samo trinaest utakmica. Karijeru je nastavio u Barceloni za 15 milijuna eura.

Chelsea ima loša iskustva s Balkancima

Među 50 "najmlađih, a najskupljih" našao se još jedan Hrvat. Matej Delač je senzacionalno zamijenio dres Intera iz Zaprešića s onim londonskog Chelseaja. Bluesi su u 17-godišnjaku vidjeli idealnog nasljednika Petra Čecha i doveli su ga 3 milijuna eura. Ugovor s Chelseajem ima do ljeta 2014. godine, a trenutno je na jednogodišnjoj posudbi u Vojvodini.

I Srbija ima svog predstavnika u liku Slobodana Rajkovića koji je iz OFK-a Beograda prije šest godina otišao u Chelsea za malo više od pet milijuna eura. U londonskom klubu nikada nije dobio priliku, a danas igra u Bundesligi za Hamburg.

Uskoro bi na ovu listu mogao upasti i Alen Halilović...

Pročitajte više