"Najslabija Škotska u povijesti: Ako ne izgubi u Zagrebu, treba organizirati ulične fešte po cijeloj zemlji"

Foto: Getty Images / Guliver Image

GORDON STRACHAN, ne samo škotska, nego i britanska nogometna legenda, dobio je najnezahvalniji zadatak.

Škotsku, koja je porazom kod Srbije u ožujku postala prva europska reprezentacija koja je formalno ostala bez šanse da se plasira na SP, mora vratiti u život.

"Matematički, kada je preuzeo reprezentaciju u siječnju, još uvijek su se mogli kvalificurati, ali u stvarnosti, bila je mrtva i pokopana." piše škotski Herald u komentaru o teškom, zapravo bezizlaznom stanju u kojem se njihova reprezentacija nalazi pred gostovanje kod Hrvatske u petak.

"Strachan je 16. samostalni škotski izbornik u povijesti, ali nijedan od njegovih prethodnika nije naslijedio lošiju momčad od ove aktualne."

Ali, škotske kolege ističu kako je predaja i otpisivanje reprezentacije na dvije godine, sve do kvalifikacija za EP 2016, nešto što je potpuno strano škotskom navijačkom i nacionalnom biću, kao i samom Strachanu, koji je veliki i zahtjevni borac.

Međutim, Škotskoj je u prve tri utakmice pod njim izostao "pozivan šok", koji navodno donosi promjena trenera: Samo pobjeda nad Estonijom u prijateljskoj utakmici u Aberdeenu, nakon koje su uslijedili domaći kvalifikacijski poraz od Walesa, u kojem je Škotska bila očajna i spomenuti poraz u Novom Sadu.

"Hrvatsko gostovanje za Škotsku će predstavljati uspjeh ako izgubi malom razlikom, jer na reprezentativno umirovljenje Celticovog ofenzivnog veznjaka Krisa Commonsa, nastavili su se izostanci kapetana Celtica i reprezentacije Scotta Browna, također veznjaka, zatim još jednog iz sredine terena, Darrena Fletchera, kao i njegovog prezimenjaka Stevena, napadača Sunderlanda".

"S obzirom da će oni preostali, koji budu igrali za beznadno osiromašenu Škotsku, to shvatiti kao prisilni rad u vrijeme dok bi trebali biti na odmoru, u zemlji bi se nemoguće izbjegavanje poraza od lidera skupine (koji ima 16, a Škotska 2 boda), trebalo slaviit uličnim feštama." pomorio se Herald s porazom, ali na kraju ipak poručuje igračima i Strachanu:

"Škotska, čak i u porazu, mora početi pokazivati znakove karaktera, vjere i poboljšanja, a igrači kako ih Strachan motivira. U suprotnom, nestrpljenje i frustracije zahtijevat će mnoge odgovore od njega."

Pročitajte više