Nakon 48 godina Cityju se smiješi naslov: Unitedovi snovi o 20. tituli uništeni na Etihadu!

VELIKI derbi engleske lige pripao je Manchester Cityju. Građani su na svom Etihadu slavili 1:0 protiv svog najljućeg protivnika Manchester Uniteda, te su tako zahvaljujući boljoj gol razlici preuzeli vrh Premiershipa.

>Mancini i dalje po svom: Ovo je velika pobjeda za nas, ali United je glavni favorit za osvajanje

Veliki derbi koji je opravdao očekivanja

Susret koji se pompozno najavljivao kao povijesni opravdao je svoja očekivanja. Unatoč malom broju postignutih golova, igrači Cityja i United pokazali su borbenost i lepršavost na terenu. Međutim, zahvaljujući beskrvnosti Uniteda u prvom poluvremenu City je došao do velika tri boda. Rekli bismo, do tri boda koja prvenstvo znače.

Iako je do kraja prvenstva ostalo još dva kola, momčad Roberta Mancinija vjerojatno nakon ove pobjede neće napraviti pogrešku koja bi omogućila "vragovima" da preuzmu ponovno vrh. Iako, već u sljedećem kolu igraju protiv neugodnog Newcastlea u gostima. Svrake se grčevito bore za četvrto mjesto koje im osigurava kvalifikacije za Ligu prvaka.

Manchester United 45 minuta nije prešao centar

Kako su ga engleski mediji najavljivali, povijesni derbi između Cityja i Uniteda započeo je vatreno. Odmah u prvoj akciji Rooney i Scholes su napravili dar - mar pred vratima Cityja, međutim nakon te prilike momčad Alexa Fergusona je stala.

U 15. minuti Nasri je probio desni bok Uniteda, fino ubacio za Teveza, ali Jones se u padu snašao i odbio je loptu van terena. City se nakon te prilike oslobodio, pa su Nani, Aguero i Tevez redovito promašivali u šesnaestercu gostiju.

Kompany - kad napadači zakažu

Drugo poluvrijeme bolje je otvorio United. Rooney i Nani imali su nekoliko prigoda, a posebno pamtimo onu iz 48. minute kada je Joe Hart, vratar Cityja, skinuo s Rooneyjeve glave loptu nakon ubačaja iz kornera. Da se Hart nije protegnuo Rooney bi sigurno zabio gol budući da je bio sam na drugoj vratnici. Nakon tog pokušaja United se ponovno, kao i u prvom dijelu, povukao u svoj prostor, a Nasri i Yaya Toure radili su velike probleme posljednjoj liniji "vragova".

Mancini glumio Mourinha i sukobio se s Fergusonom



Ferguson je pokušao razbuditi svoju momčad zamijenivši nevidljivog Ji Sung Parka s Dannyjem Welbeckom, međutim ni Welbeck se nije previše iskazao na terenu. Kako je utakmica išla prema svom kraju tenzije su rasle, a atmosfera na Etihadu proključala je u 80. minuti kada su se sukobili Roberto Mancini i Alex Ferguson. Naime, Talijan je bio iziritiran konstantnim padanjem igrača Uniteda, pa je odlučio prigovoriti Fergusonu. Naravno, Škot mu nije ostao dužan već ga je odgurnuo, a do veći sukob spriječili su na vrijeme zaštitari.


U posljednjih deset minuta utakmice vidjeli smo apsolutnu nemoć Uniteda i veliku nepreciznost Cityja. Igrala se 89. minuta kada je Nani mogao zabiti i posljednji čavao u lijes Uniteda, međutim Francuz je potezom previše upropastio situaciju.

Lijepo im je Ferguson govorio "prvenstvo nije gotovo"

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, a City je pokazao kako se vraća iz "mrtvih". Momčad koja je šest kola prije kraja prvenstva bila na - 8 iskoristila je svoju priliku, i sada im se smiješi prvi naslov prvaka nakon 48 godina. City i United su sada izjednačeni na ljestvici. Obje momčadi imaju 83 boda, ali City je u prednosti zbog bolje gol razlike. Građani, naime, imaju + 61, dok United ima + 54 gol razliku. I za sam kraj, moramo spomenuti jedan poražavajući podatak za United. Fergusonovi igrači nisu uputili niti jedan udarac u okvir vrata - prvi put nakon tri godine.

Manchester City - Manchester United 1:0 (Kompany 45+1)

Sastavi:

Manchester City: Hart - Zabaleta, Kompany, Lescott, Clichy - Barry, Yaya, Silva - Nasri, Tevez, Aguero

Manchester United: De Gea - Smalling, Jones, Ferdinand, Evra - Nani, Scholes, Carrick, Giggs, Park - Rooney

Pročitajte više