Nakon derbija na Maksimiru privedeno na desetke navijača, ozlijeđenog zaštitara iznijeli s tribine

Foto: Hina
Video: Dario Dalmacija/Index

DOLAZAK oko tri tisuće navijača iz Rijeke u Zagreb na prvu utakmicu finala Hrvatskoga kupa ipak nije prošao bez incidenata. Tijekom i nakon utakmice Dinama i Rijeke privedeno je više desetaka navijača, a ozlijeđen je i jedan redar kojeg su kolege iznijele sa stadiona u nesvjesti nakon što je stradao u gužvi na istočnoj tribini.

Dvije trećine od oko 30-ak navijača koji su dovedeni u policiju bili su pripadnici riječke Armade, a njih desetak Bad Blue Boysi.

Policija nije precizirala zbog kojih su razloga navijači dovedeni u policiju, rekavši da su razlozi različiti, ali da je većina vezana uz Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Gostujući navijači su palili i trgali sjedalice, a domaćima je policija zamjerila transparent s prekriženom glavom Zdravka Mamića. Najbizarnije je bilo postupanje policije prema navijačima koji nisu sjedili na svojim mjestima.

Policija koristila i suzavac?

Našoj redakciji javili su se svjedoci događaja nakon utakmice koji tvrde kako je policija upotrijebila i suzavac prema jednoj skupini navijača. Ta informacija još nije službeno potvrđena.

Drugi navijač tvrdi kako su privođene i osobe koje nisu stajale na mjestu koje im je napisano na ulaznici, a više od sat vremena nakon utakmice nije im bio dopušten izlazak sa tribine. Radi se o navijačima Dinama na istočnoj tribini oko kojih su redari i policija napravili obruč iz kojega nisu mogli pobjeći. Stisnili su nakon posljednjeg sučevog zvižduka i zadržani su svi koji su bili na tom dijelu tribine, a provjerom ulaznica odvođeni su oni koji nisu bili na svom mjestu.

Prema izvještaju policije, utakmicu je na stadionu pratilo oko 7000 navijača, dok je prema drugim izvorima brojka bila nešto manja.

Riječki su navijači stigli u velikom broju, nakon okupljanja na Maksimiru u velikoj raspjevanoj povorci stigli su na stadion i napunili Jug. Kekovoj momčadi pripredili su pravu domaćinsku atmosferu i u tom stilu proslavili veliku pobjedu. Boysi su ovaj put bili gosti na vlastitom stadionu, i onako malobrojni na trenutke su uspjeli nadglasati pjesmu "Armade", a svečana loža je ipak drhtala od povika "HNS pederi" i uvreda na račun Mamića.

Uz Mamića i njegovu svitu utakmicu su gledali i predsjednik HNS-a Davor Šuker te izbornik Niko Kovač i njegov pomoćnik i brat Robert, također.

Na terenu je bilo malo pravih uzbuđenja, a Rijeka slavila s 0:1 uz čak dva isključenja. Strijelac jedinoga gola u prvom susretu bio je Ivan Tomečak koji je mrežu bivšeg kluba pogodio u 40. minuti.

Uzvratna utakmica igrat će se u utorak, 13. svibnja, na riječkoj Kantridi.

Pročitajte više