Našem Hajduku mandat na četiri godine, Splićanima anketa o upravljanju i vlasništvu

Foto: Hina

NAKON cjelodnevne, na trenutke vrlo žučne rasprave, Gradsko vijeće Splita prihvatilo je pet zaključaka kojim udruga Naš Hajduk dobija novi mandat od četiri godine, izbor za novi sastav Nadzornog odbora, dok se iduće godine očekuje konačan nacrt modela upravljanja klubom s Poljuda, a o čemu će nešto moći reći i Splićani u anketi koja će se provesti umjesto referenduma. Danas je bilo planirano da se glasa o ugovoru kojim bi se udruzi dala koncesija na 25 godina, no od toga se odustalo zbog pravnih nedorečenosti. Gradonačelnik Ivo Baldasar uspio je do konca sjednice primiriti strasti pa su zaključci doneseni konsenzusom.

Očekivala se i rezolucija protiv HNS-a, no Baldasar je i tu primirio loptu te pozvao na dijalog i sastanak zajedno s predstavnicima navijača, gradskih i županijskih vlasti. I to je donijeto u formi zaključka koji je također jednoglasno prihvaćen.

Jutro inače nije dobro započelo jer je vodstvo Našeg Hajduka iz medija doznalo da je Baldasar jučer donio odluku kako ipak neće staviti na sjednicu Gradskog vijeća prijedlog o koncesiji na 25 godina za Hajduk. Baldasar je nakon sastanka s gradskim vijećnicima shvatio da neće imati dovoljno ruku da regularno sruši prijedlog navijačke udruge, koja klub s Poljuda želi zadržati dalje od politike pa je odustao od te točke u potpunosti, opravdavši se situacijom nakon neodigranog derbija i dvojbama oko zakonitosti cijelog posla.

Jučer je u Banovini na vrlo neuobičajenom sastanku uoči sjednice Gradskog vijeća uvjeravao vijećnike da je koncesija na 25 godina nezakonita. Čini se da HDZ nije uvjerio, a bez njih nema većinu u vijeću. Problem mu je napravio i Kerum koji je odlučio potpuno ignorirati sjednicu o Hajduku, navodno, zbog igrokaza SDP-a i HDZ-a, dok na vijećnike Marijane Puljak, dosljednu oporbu, Baldasar uopće nije ni računao.

Veliko uzbuđenje

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković najavio je tematsku raspravu o stanju u Hajduku. Ne i koncesiji. U vijećnici su predsjednik Hajduka Marin Brbić, predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak sa zamjenikom Nikolom Koceićem Bilanom, predsjednik Skupštine odvjetnik Vinko Radovani te Josip Tadinac i Bojan Islamović iz Našeg Hajduka.

"Svi smo uzbuđeni radi Hajduka, molio bih da pripazimo na komunikaciju, situacija je ionako dovoljno elektrizirana. Prije godinu dana dogovorili smo da Naš Hajduk ima dvije godine, pa ćemo sjesti, vidjeti što dalje. Sada trebamo vidjeti gdje se nalazimo. Događanja utječu na sjednicu. Prvi dio moramo govoriti o neodigravanju utakmice i zauzeti stav, a onda razgovarati o situaciji i prijedlogu Našeg Hajduka", otvorio je sjednicu Baldasar.

Predsjednik Brbić izložio je aktivnosti u proteklih godinu, dvije i financijskoj situaciji.
 

"Za sezonu 2014/2015 imali smo plan za plasman u Europu, finale kupa, play off europske lige. Po prvi put ove godine imamo Hajduk 2. Igrači vrijede 23 milijuna eura po Transfermarktu, ipak Hajduk nešto vrijedi. 52 igrača u prvim ligama Europe igra. Kontinuiran plasman u europska natjecanja je cilj, kao i vlastita omladinska škola. U doba velike ekonomske krize napravili smo dosta s marketingom. 74 sponzora. Pojačani su ugovori s Radio Dalmacijom i Slobodnom Dalmacijom. Oko 500 klupskih artikala imamo u prodaji. Odjel za članstvo bilježi 11.100 članova, broj raste iz dana u dan. 6.320 preplata za tekuću sezonu. Naprid Bili tvrtka kćer koju smo otvorili prošle godine, radi u našem fan shopu na stadionu. Tvrtka se bavi i veleprodajom, ostvarila ugovore sa kupcima diljem Hrvatske. Uveden ticketing sustav, izmijenjen travnjak, održani koncerti, web shop...", uvodno je izložio Brbić.

Dva mjeseca bez gledatelja na Poljudu

Potom su došli financijski rezultati na red. Poslovanje je, kazao je Brbić, dramatično poboljšano.

"Prihod u prvih devet mjeseci 2013. godine bio je 24,7 milijuna, a 31,2 ove godine. 28,4 milijuna bio je budžet. Ostvareni su dobri rezultati, prihod od ulaznica iznosi 2 milijuna kuna više. Ove godine igrali smo tri europske utakmice. Nažalost, u posljednja tri mjeseca prihod neće rasti jer dva mjeseca nismo igrali na Poljudu pred gledateljima. Komercijalni prihodi rastu, za 1,4 milijuna kuna. Operativni gubitak bez prodaje igrača lani je bio 19 milijuna kuna, ove godine 11 milijuna kuna. Dobit prije amortizacije i kamate lani je bila 9,2 milijuna kuna, ove godine 11 milijuna kuna. Ove godine 12 milijuna kuna sponzorstva, 8 milijuna kuna komercijale, operativni prihod sa Naprid bili iznosit će 41 milijun kuna, bez prodaje igrača. Lani smo imali 28 milijuna kuna gubitka, ove godine 17 milijuna kuna", nizao je brojke predsjednik Hajduka.

Pozitivan trend

Potom je dao širu sliku. Hajduk je 2010. godine bez prodaje igrača zabilježio gubitak od 51 milijuna kuna.

"Te godine Hajduk je igrao Europsku ligu i imao prihod 37 milijuna kuna. Godinu poslije, kada je došla Barcelona, gubitak od 72,5 milijuna kuna. Polovinom 2012. godine smo došli, na kraju je bilo 46 milijuna kuna gubitka. 2013. godine 28 milijuna kuna, a ove oko 17 milijuna kuna. Ako se ovaj trend nastavi, Hajduk će sa svojim operativnim prihodima pokrivati troškove poslovanja, pod uvjetom da se riješimo zaostalih obveza. U tom slučaju, novac od prodaje igrača ne bi bio potreban za funkcioniranje kluba", pojasnio je Brbić.

Hajduk ima obveze u visini od nešto preko 60 milijuna kuna. Od srpnja 2012. godine podmireno je gotovo isto toliko nasljeđenih obveza. Zagreb u osam godina potpomogao je Dinamo s gotovo 250 milijuna kuna, a Hajduku Grad Split ništa. Dugopolje, recimo, daje dva milijuna kuna godišnje za svoj klub, a Split ni lipe. Zaključeno je 100 sudskih sporova.

"Tko sad može reći da je ovo poslovanje loše. Želimo reprogram kredita na duže razdoblje i preispita kamatna stopa. 15 posto, a Grad plaća znatno manju. Tražimo da Grad sufinancira održavanje stadiona i pokušaju pomoći omladinskoj školi", kazao je Brbić.

Puljak: Gradonačelnik pokazuje karakteristike izmjenične struje

Baldasarova suzdržanost oko Našeg Hajduka pokazala se opravdanom. Naime, i HDZ i Marijana Puljak podržali su udrugu, što znači, da Baldasar definitivno nema većinu da ruši prijedlog koji nije stavljen na glasanje, i to upravo iz tog razloga. 

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić zamjerio je Brbiću što nije prikazao plaće u financijskom izvještaju.

"Ako se štedi, štedi se na svim razinama. Od direktora do čistačice. Kriza je, očekivanja trebaju biti realna. Plaćaju se visoki penali zbog baklji. Glavna zamjerka je što nema projekcije za budućnost, a Hajduku nedostaju i sportski rezultati. Trebalo bi ugraditi dodatne mahnizme kontrole", kazao je Škorić te predložio uvjetno sklapanje ugovora o koncesiji.

Marijana Puljak oplela je po Baldasaru.

"Ponovno neodgovorno ponašanje uoči sjednice. Ideja Našeg Hajduka je prihvatljiva jer radi se o demokratskom izboru za članove Nadzornog odbora, članovi su dosad pokazali zrelost. Stvari su evidentno krenule na bolje. Situacija nije idealna, ali modelu treba dati šansu. Treba pronaći pravni okvir, a ne pet sati prije sjednice vikati da nije u redu. Model bi ponudili na javnu raspravu, a tek ga onda iznijeli na sjednicu Gradskog vijeća i zatražili potporu vijećnika. Gradonačelnik je pokazao da ima karakteristike izmjenične struje, jedan dan misli jedno, drugi dan drugo, evo izgleda i da se jutros opet predomislio", kazala je Puljak.

"Vi onda ne vidite ništa sumnjivo, nedorečeno i nezakonito", pitao je Baldasar Puljak.

"Vidimo. Nemojmo potpisati, ali zaključimo da prihvaćamo model", predložila je Puljak. Baldasar je zamolio da ga ne vrijeđa.

"To vam je kompliment. Samo da vam frekvenca ne bude previsoka", javio se Tonči Blažević iz HSLS-a. I on je iznio par primjedbi na stavke ugovora, kao i Puljak. Blaževiću se 25 godina koncesije čini predugo.

"Ženi sam se obećao dok me ne zatuče, a bratu za kredit, ali 25 godina je predugo zaista", ocijenio je Blažević.

Grubišić Gire napao Brbića: Vi koštate Hajduk 4 i pol milijuna kuna

Vijećnik Ivica Grubišić Gire ražalostio se kada je jutros vidio policiju pred Banovinom. Optužio je Brbića da diže tenzije, a nije u situaciji da se tako ponaša prema gradskim vijećnicima. Smatra da se utakmica s Dinamom morala igrati. Nije da se Grad uvlači u obračun sa HNS-om.

"Koliku štetu radi dio navijača radi kojih se plaćaju kazne i trpi šteta, jer se igra bez navijača? Ni riječi, a to ruši ugled Hajduka i Splita, i to spriječava ulazak pravih i ozbiljnih investitora. Je li vama normalno ne plaćati režije? Svaki put ista priča. Neka se politika makne, a onda se dolazi po novac. Imate 60 tisuća kuna bruto plaće i 20 tisuća kuna troškova. Vi koštate Hajduk četiri i pol milijuna kuna za četiri godine. Dođite na sjednicu kada će se usvajati proračun pa ćete vidjeti za što sve nema novaca. Dug komunalne naknade pet milijuna kuna, kamate još dva i po. Vraćeno je tek tri milijuna kuna od kredita, a trebalo je 15. Vama je normalno da Gradu budete dužni i prozivate ga. Nemojte se vi bojati za Hajduka. Nitko neće dozvoliti da propadne, ali vi morate biti svjesni u kojem vremenu živimo i vi trebate dati doprinos. Tko će se obračunati s huliganima", bio je oštar Gire.

Referendum za Našeg Hajduka

Vijećnicima je sporno nekoliko točaka ugovora Našeg Hajduka, kao recimo suglasnost udruge oko dokapitalizacije ili redovni godišnji izvještaj Gradskom vijeću. Tomislav Alujević Grgas založio se za referendum, a istog je mišljenja i Igor Boraska, koji zagovara nastavak preoblikovanja i ulazak svježeg kapitala, što bi, drži on, ostavilo politiku po strani. Boraski je reprogram kredita također prihvatljiv, kao i priznavanje ulaganja u stadion.

Roda: Kerum se ponaša kao čovjek koji je napravio dijete, a ne plaća alimentaciju

Damir Ćosić Roda napao je Keruma i njegove.

"Žalosno je ovo. Podsjećam Keruma da je za njegovog mandata osnovan Naš Hajduk i da je njegov HGS u koaliciji sa SDP-om u Gradu, a HDZ-om u Županiji. To je dvostruka igra. Umjesto da bude odgovoran koalicijski partner, ponaša se kao čovjek koji je napravio dijete, a ne želi plaćati alimentaciju", ocijenio je Roda. Smatra da bi odluku o koncesiji trebalo odgoditi. Ako bude konsenzus, i on će biti za Našeg Hajduka.

Podrug napao Brbića, Naš Hajduk i Nadzorni odbor  

Nakon kraćeg ekspozea kako mu se prijeti jer ima drugačije mišljenje, HČSP-ovac Luka Podrug, zakleti Dinamovac, napao je i predsjednika Brbića i Naš Hajduk i predsjednicu Nadzornog odbora Branku Ramljak. Prvo je opleo po udruzi.

"Ja sam za to da svatko radi svoj posao. Naš Hajduk je organiziran za izbore za Nadzorni odbor. Gdje je predsjednik udruge Žan Ojdanić? Je li ga tko vidio? Prijedlog je nezakonit, ali ga vi niste mogli ni predložiti, nego predsjednik Brbić. Otkud vaš legitimitet? Ova karikatura od prijedloga služi kao provokacija da je mi odbijemo, da bi neuspio projekt imao izgovor. Ovdje nema ni drugih vlasnika, njih nitko ništa ne pita. Više odlučuje Naš Hajduk nego svi drugi skupa. Nemojte zamišljati da imate božansku ulogu, vi ste odradili svoje kod biranja Nadzornog odbora, Hajduk mora ići dalje u dokapitalizaciju. Imam neodoljiv dojam da je skandal neki dan izazvan kao pritisak na nas. Udruga stalno govori o čistom računu, a nama koji to tražimo, uzvraćat ćete etiketima", zaključio je Podrug.

Onda se prebacio na Brbića.

"Gradonačelnik traži ostavku, a predsjednik Uprave kaže, niste me ni izabrali. Priznajete li vi odluke Gradskog vijeća? Tražit ću da vaša plaća bude plaća splitskog kirurga, hoćete li to prihvatiti? Bi li dali ostavku predsjedniče, ako Jako Andabak sa pet posto zatraži ostavku, a nećete kada to zatraži gradonačelnik sa 50 posto. Za zaštitu svojih privilegija spremni ste zaratiti sa svima", skresao je Podrug Brbiću. 

I onda na Ramljak i Nadzorni odbor. Sjetio se i Luketina i Paladina kojih više nema zbog kaznenih postupaka. Nije ih imenovao, ali evidentno je mislio na njih.

"Koliko je sjednica Nadzornog odbora bilo, ne telefonskih, nego održanih uživo. Bivši predsjednik i zamjenik imaju status mirovanja, dva ugledna gospodina. Ne može se kodeks odnositi na Kerumovo vrijeme, a sada ne. Da li Nadzorni odbor radi svoju funkciju ili vodi klub sa udrugom? Nadzorni odbor glumi medijske zvijezde, zavađate nas sa ostakom Hrvatske. Molit ću izvješća o svim troškovima i putovanjima, tko sjedi u loži, ima nekih kumova koji izazivaju nerede i dobiju par stranica u novinama", kazao je Podrug. Neprihvatljivo mu je da bez Našeg Hajduka nema dokapitalizacije i mijenjanja statuta.

Vijećnik Jakov Prkić zapamtio je da je Podrug od Ramljak tražio izvješće o putovanjima, pa se sjetio pitati Podruga kako je išao na Olimpijske igre u Londonu, a smatra da je red da se kaže i vlastita plaća, ako se već nekoga proziva za njegovu. Podrug je u tom trenutku bio van vijećnice, u kojoj se iza 11 sati pojavio i don Ivan Grubišić. Oko podne su se izredali svi vijećnici sa svojim opservacijama pa je Baldasar predložio pauzu od 45 minuta.

Navijači neka nadoknade štetu

Nakon stanke, Brbić je odgovarao na pitanja oko plaće i ostalog. Baldasar je pozvao na dijalog. Brbić ne zna zašto je netko shvatio da on napada vijećnike, nije mu ni palo na pamet. I normalno da misli da se režije moraju platiti.

Na Gradskom vijeću potegnuto je i pitanje naknade za štetu koju čine navijači. Baldasar misli da bi to bilo u redu. Da se spriječi daljnje urušavanje ugleda i Grada i Torcide. Gradonačelnik je predložio da se dug Hajduka za režije od milijun eura prebije dokapitalizacijom, odnosno, pretvaranjem duga u vlasnički udjel.

Branka Ramljak najavila je da će na idućoj sjednici NO-a biti na dnevnom redu i plaća direktora Brbića. Podsjetila je da je Hajduk ranije imao još dva člana Uprave koji su imali po 20 tisuća kuna plaće.

"Naš predsjednik ne uzima dnevnice na nijednom putovanju, a nema tjedna da nije u Zagrebu. Nikakve bonuse nije preuzeo. Naš je zaključak bio da ne idemo na prijedlog smanjenja plaće jer i mandat završava za koji mjesec. Na idućim izborima vodit će se računa i o tome", kazala je Ramljak.

Članovi Nadzornog odbora ne primaju naknadu, podsjetila je. Nitko od članova nije uzeo ni kune za troškove i putovanja.

O Luketinu i Paladinu

Luka Podrug šokirao se podacima o sjednicama. "Pa jeste vi normalni?! Od 64 sjednice samo su dvije održane bez telefona. Vi sjednicama nazivate i kada se vi sa Pavasovićem čujete preko mobitela", nasrnuo je Podrug na Ramljak. 

Sada je spomenuo Luketina i Paladina. Ramljak mu je objasnila da su im statusi u NO-u u mirovanju zbog kaznenog postupka, odnosno, istrage jer na to imaju pravo.

Jesu članovi, formalno, ali ne sudjeluju u radu Nadzornog odbora, pojasnio je odvjetnik Radovani. Za elektronsku sjednicu moraju biti suglasni svi članovi Odbora, svih devet, a za kvorum je potrebno petoro, obrazložio je Radovani. 

"Gdje je sada kodeks? Zašto se nije smijenilo Luketina i Paladina? Stvarno nas dobro vučete za nos, i njih zovete na sjednice", obrušio se Podrug na Naš Hajduk.

Baldasar kaže da je referendum nemoguće sprovesti, ali da mogu napraviti anketu. Nije Našem Hajduku ranije odgovorio jer nije prikupio sva relevantna pravna mišljenja.

"Ipak se radi o Hajduku", konstatirao je Baldasar.

Nakon duže pauze donijeto je pet zaključaka, i to jednoglasno. 

Gradsko vijeće podržava udrugu Naš Hajduk, daje im se novi mandat na četiri godine za izbor Nadzornog odbora, formirat će se zajedničko povjerenstvo za prijedlog udruge o koncesiji te će se u prvoj polovici 2015. godine predložiti novi model. Provest će se i anketa među Splićanima o obliku vlasništva i upravljanja Hajdukom. Dugom za komunalnu naknadu dokapitalizirat će se klub u 2015. godini, a izvršit će se i reprogram obaveza.  

Događanja uoči sjednice

Od devet sati splitski gradski vijećnici na sjednici raspravljaju o stanju u Hajduku. Očekuje se da će prijedlog udruge Naš Hajduk, koja traži 25-godišnju koncesiju na upravljačka prava za udio u klubu kojim raspolaže Grad Split - biti povučen, a gradonačelnik Ivo Baldasar trebao bi detaljnije objasniti zašto prijedlog udruge smatra pravno neutemeljenim te tko su pravnici koji su mu ponudili takvo pravno mišljenje. 

Naš Hajduk smatra, a to tvrdi i u jutrošnjem priopćenju, da je politici mrsko izgubiti vlast u Hajduku. 

U ime Hajduka na sjednici nazoče predsjednik Marin Brbić, predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak, dopredsjednik Nadzornog odbora Nikola Koceić Bilan, Milan Prgomet, direktor financija, predsjednik Skupštine Vinko Radovani, a iz udruge Naš Hajduk Josip Tadinac i Bojan Islamović. Prisutno je 26 od 35 vijećnika.

Gradonačelnik Ivo Baldasar: Svi smo uzbuđeni radi Hajduka, stoga molim vijećnike da pripazimo na način komuniciranja kako se javnost ne bi uznemiravala više nego treba. Hajduk je uvijek vruća tema. Prije godinu dana dogovorili smo  da s ovim modelom idemo naredne dvije godine. Model ide dalje. Današnju sjednica treba podijeliti na dio o stanju u Hajduku i prijedlogu udruge Naš Hajduk. Treba zauzeti stav po pitanju neodigrane utakmice. Što god rekli o tom pitanju, držimo se sporta"

08:00 Od ranog jutra prostor oko Banovine osiguravaju jake policijske snage prema vlastitoj sigurnosnoj procjeni. Nitko ih nije zvao, potvrdila nam je glasnogovornica Pu splitsko - dalmatinske Antonela Lolić. Riječ je o mjeri predostrožnosti zbog mogućeg dolaska navijača. Novinarima je uoči sjednice priopćenje podijelila Zajednica ekipnih športova grada Splita koja je stala uz Hajduk. "Svi smo mi Hajduk - Dosta nam je politike 'Il' se kloni il' se pokloni", naslov je priopćenja. 

Sinoć je u Splitu održana i zanimljiva javna rasprava o stanju u Hajduku i prijedlogu Udruge Naš Hajduk. Pročitajte što su članovi i navijači Hajduka poručili političarima.

Pročitajte više