Nevjerojatna priča: Protiv Cibone nemoćan, a u NBA finalu maltretira najboljeg košarkaša današnjice

Foto: Guliver Image/Getty Images

"KAKO će San Antonio Spursi pobijediti Miami Heat kada je Danny Green, član početne petorke Spursa, u Clevelandu nosio torbe LeBronu Jamesu kojeg sada treba čuvati", pitanje je koje su mnogi postavljali uoči NBA finala.

Green im je odgovorio, i to kako. U obrani uništava ne samo LeBrona, već i Dwaynea Wadea, a u napadu mu ostaje dovoljno snage da postane najbolji tricaš u povijesti finala s 25 pogođenih trica.

Zanimljiv je Greenov put do vrha. Njegov otac Danny Green Sr. 2006. godine optužen je da je zajedno s još 13 ljudi prodavao drogu. U toj akciji policija je zaplijenila kokaina u vrijednosti 40 milijuna dolara. Green Sr., trener u teretani, izjasnio se da nije kriv, ali je ipak s tužiteljstvom sklopio sporazum i proveo 22 mjeseca u zatvoru. Za to vrijeme njegov sin svaku mu je utakmicu posvećivao u dresu North Caroline.

Greena je kao 46. izbor na draftu odabrao Cleveland. Trebao je pomoći LeBronu Jamesu da osvoji svoj prvi prsten. Međutim, pola godine mu je dodavao ručnike i energetske napitke. Nakon 20 utakmica Cleveland ga je otpustio.

Uskoro su ga uzeli Spursi, ali i otpustili nakon samo dvije utakmice. Green nije gubio nadu, briljirao je u NBA D-Ligi, te je pola godine kasnije ponovno potpisao za Spurse. Uslijedio je lock-out u NBA ligi, a Green je otišao u Sloveniju, u ljubljansku Olimpiju.

"Nisam ništa znao o Sloveniji, koje su njihove prehrambene navike i kako se živi tamo. Jedino mi se svidjelo kad sam čuo da je liga kvalitetna i da je Olimpija klub s tradicijom", rekao je Green po dolasku u Ljubljanu.

U ABA ligi se nije proslavio. U devet utakmica je prosječno ubacivao osam poena po utakmici. Najviše protiv Cedevite (15), a protiv Cibone se za 25 minuta nije niti upisao u strijelce.

Vratio se u NBA, izborio mjesto u početnoj petorci Spursa koje je doveo na jednu pobjedu od titule. U finalu je u pet utakmica Miamiju ubacio 25 trica uz nevjerojatan šut od 65%. Nevjerojatno zvuči da je isti igrač u dresu Olimpije pogodio sedam trica iz 24 pokušaja.

"Ne želim da ovaj san završi. O ovome ćemo razmišljati kada sve bude gotovo. Još imamo puno posla pred sobom. Moramo ovo dovršiti", poručuje senzacionalni Danny.

Ako San Antonio, koji vodi 3-2, postane prvak, velika nepravda bi bila da Green ne ponese titulu MVP-ja finala.

Pročitajte više