Nevjerojatne scene: Albanska nacionalistička zastava bespilotnom letjelicom ubačena u teren, igrači se potukli, susret prekinut!

Foto: Hina

U BEOGRADU su u sklopu trećeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine susret započele reprezentacije Srbije i Albanije, ali je on prekinut krajem prvog dijela.

 
Svjedočili smo zaista nevjerojatnim scena užasa koje su mogle završiti i tragično da nije bilo prisebnosti pojedinih srpskih igrača i policije. Nakon što se u 42. minuti iznad stadiona pojavila velika albanska nacionalistička zastava, koja je bila obješena na bespilotnu letjelicu na daljinsko upravljanje, nastao je pravi kaos. Reprezentativac Srbije Mitrović spustio je zastavu, na njega su nasrnuli neki albanski igrači, koji su mu je željeli oteti zastavu i počelo je ludilo. 
 
Najprije je počela tučnjava samih igrača u koju su se uključile i neke službene osobe koje su bile zadužene za sigurnost utakmice. Jedan redar je aktivno sudjelovao u udaranju albanskih igrača, da bi nakon toga, kada su reprezentativci Albanije počeli bježati prema tunelu proradile i tribine.
 
Stolice i raznorazni predmeti zasipali su Albance dok su bježali prema izlazu, a nekoliko srpskih navijača preskočilo je ogradu i nasrnulo je na albanske igrače. Samo brza reakcija policije i srpskog reprezentativca Kolarova, koji je smirivao situaciju, spriječili su tragediju koja se mogla dogoditi.
 
 
 
 
 
Cijeli dan opsadno stanje u Beogradu 
 
Od početka susreta atmosfera je bila izuzetno užarena, kao uostalom i cijeli dan u Beogradu, a dijelovi grada bili su privremeno prije ogleda u blokadi. U gradu i oko stadiona te na samom stadionu angažirano je oko 3,5 tisuće policajaca, što je broj sličan onom kad je u Beogradu gostovala Hrvatska, a prije susreta zabilježene su provokacije Albanaca.
 
Ispred stadiona došla je grupa albanskih navijača sa šalovima Oslobodilačke vojske Kosova. Šalovi su im zaplijenjeni, a stigla je i informacija kako su u zračnoj luci Nikola Tesla nadležni organi zadržali 45 Albanaca, no oni su naknadno ipak pušteni u grad.
 
Albanska provokacija izazvala kaos 
 
S tribina su česta tema navijanja bile uvrede na nacionalnoj osnovi, a što se tiče nogometa, Srbi su bili bolji veći dio poluvremena, imali su prilike preko Tadića i Ivanovića, dok su gosti u zadnjih desetak minuta susreta došli do daha i nametnuli se.
 
I onda je uslijedila 42. minuta, kad je iznad terena uočen helikopter na daljinsko upravljanje, na kojeg je bila obješena zastava koja simbolizira albanski nacionalistički pokret. Dijelom je sačinjena od službene zastave Albanije, a predstavlja izgled i obrise Velike Albanije. Također, na njoj su bili likovi albanskog političara Ismaila Đemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija.
 
 
 
Čim su je domaći navijači primijetili, krenuli s izazivanjem prekida, uletjele su baklje u teren, sudac je privremeno zaustavio igru, a kad je zastava došla na teren, Stefan Mitrović je uzeo i krenuo spuštati helikopter, kad su na njega nasrnuli gostujući reprezentativci.
 
Uslijedio je opći kaos na terenu, prema izvještajima srbijanskih medija bilo je i udaraca šakama, na teren su uletjeli predstavnici s obje klupe, ali i neki navijači s tribina. Sudac Martin Atkinson je zbog svega u 44. minuti prekinuo susret, situacija se primirila i igrači su se povukli u svlačionice.
 
Navijač udario igrača Albanije
 
Nogometaši Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a policija je ušla na južnu tribinu i razdvojila dvije skupine navijača, javlja Tanjug.
 
Jedan od navijača koji je uletio na atletsku stazu udario je albanskog igrača kada je napuštao teren.
Među navijačima koji su uletjeli na teren bio je i Ivan Bogdanov, poznat kao začetnik nereda iz 2010. u Italiji.
 
 
Srbi čekali nastavak na terenu, Albanci se nisu pojavili
 
Nakon otprilike pola sata došla je informacija da će se susret nastaviti, ispražnjena je južna tribina stadiona, uskoro su reprezentativci Srbije izašli na teren i čekali nastavak, no Albanci se nisu pojavljivali. Navodno su tražili da se isprazne sve tribine kako bi nastavili susret, to je bio njihov uvjet da igraju dalje.
 
Na južnoj tribini stadiona intervenirala je policija, a došlo je do sukoba policije i navijača.
 
"Sve mi ovo liči na nameštaljku"
 
„Sve mi ovo liči na neku nameštaljku. Utakmica je trebalo da se nastavi, jer je incident prošao“, rekao je za Al Jazeeru novinar Vremena i Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Slobodan Georgijev.
 
Podsjeća kako su se „još gori problemi“ događali prije nekoliko dana na utakmici u Bukureštu, kad su igrali Rumunjska i Mađarska.
 
„Tad je bio totalni haos, kao da je bio rat. Niko ne voli kad mu se uzme zastava, ali utakmicu nisu trebali da prekinu“, smatra Georgijev.
 
Vrijeđanje premijera Vučića
 
Tijekom susreta bilo je i izvikavanja parola protiv srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, a neki su izgovoreni vrlo blizu mikrofona i kamere.
 
 
Nekih pola sata potom stigla je konačna odluka da susret danas neće biti nastavljen, igrači su se povukli u svlačionicu, a gledatelji su krenuli napuštati tribine. 
 
Uhićen brat albanskog premijera, odluka o registraciji susreta stiže naknadno 
 
Ubrzo potom stigla je informacija kako je u VIP loži uhićen Orfi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, pod osnovanom sumnjom da je organizirao i rukovodio incidentom sa zastavom Velike Albanije poslije kojeg je došlo do prekida susreta.
 
Također, nakon susreta je održana press konferencija delegata UEFA-e, na kojoj je objavljeno kako će on podnijeti izvješće, a odluka o ovom susretu će biti donesena naknadno.
 

Pročitajte više