Nezaboravan put do Rija: O Nijemcima će pričati generacije, Messi ih jedini može zaustaviti

Foto: Getty Images/Guliver Image, Montaža/Index

U 21 sat počinje posljednja bitka za svjetsko zlato. U Rio de Janeiru u finalu SP-a igraju Njemačka i Argentina, dvije momčadi koje su do kraja stigle na potpuno različite načine, ali s istom željom i snovima.

Ono što je napravila Njemačka, nije napravio nitko u povijesti svjetskih prvenstava. Osmi put su u finalu, jedina su momčad koja je četiri puta zaredom igrala polufinale, a da ne nabrajamo dalje...

> Klose i Nijemci napravili što nitko nikada nije

> Nitko kao "Elf": Demoliranjem Brazila postavili nove rekorde

Njemačka je najefikasnija ekipa Svjetskog prvenstva. Zabili su 17 golova, najviše od svih ekipa na SP-u i primili samo četiri. Jednom su zabili iz penala, 14 puta iz igre, a 3 puta iz prekida. Vodeći su i u kategoriji najbolji dodavači, sa ukupno 3421 dodavanja, više nego bilo tko drugi, a uspješnih je 82 posto što ih svrstava u vrh s Italijom.

Miro Klose najbolji je strijelac u povijesti mundijala nakon što je 16. golom skinuo Ronalda. Ipak, Loewov "Elf" uzdaje se u drugog aduta, najboljeg njemačkog igrača na posljednja dva SP-a Thomasa Müllera. Sa pet golova nedostaje mu jedan da ponovo uzme Zlatnu kopačku, a Lionel Messi mu može pokvariti planove samo ako zabije dva. Zanimljivo je da je Njemačku u kvalifikacijama za SP predvodio Mesut Özil sa osam golova, igrač koji na SP-u koš nije zabljesnuo u punom sjaju.
 

Argentinci su u šest utakmica na SP-u zabili tek 8 golova, od čega je jedan bio autogol (BiH), sedam iz igre i jedan iz prekida. Argentina je uputila 95 udaraca na gol, od čega 61 precizna i dva točno u okvir gola. Iako su napadali više od Nijemaca zabili su gotovo upola manje. Njemačka je skupila 88 udaraca na gol, 64 precizna i niti jedna stativa.

Messi je najbolji strijelac sa četiri gola, no Higuain i Di Maria uskakali su kada je trebalo, kao protiv Švicarske i Belgije. Prema FIFA-i, Javier Mascherano igrač je s najviše preciznih dodavanja na SP-u, 478 uspješnih ili 86,6 posto. Argentici u momčadi imaju sjajne igrače, ubojite napadače najvećih europskih klubova (Aguero, Lavezzi, Higuain), no ipak su toliko ovisni o Messiju da su neizbježne usporedbe s Maradoninom Argentinom. Messi je imao priliku postati najveći, ali nakon što je predvodio svoju zemlju u kvalifikacijama sa 10 golova, na SP-u čak ni da osvoji zlato, nije pokazao da zaslužuje status najvećeg Argentinca ikada. Ili nas još stigne razuvjeriti... > Messi vs Maradona

SP u Brazilu NJEMAČKA ARGENTINA
Utakmica
6 6
Pobjeda
5 6
Remi 1 0
Poraz
0 0
Golovi 17:4 8:3
Utakmica bez primljenog gola 3 4
Utakmica bez postignutog gola 1 2
Najveća pobjeda 7:1 protiv Brazila 3:2 protiv Nigerije
Pretrčani kilometri po utakmici
 116  113,9


No, to je statistika. Puno više od toga su priče koje su ispričale ove dvije reprezentacije na putu do finala.

Njemačka, u kojoj se niti jedan pojedinac ne izdiže iznad ostatka ekipe, na putu do SP-a pregazila je Švedsku Zlatana Ibrahimovića u dvije nevjerojatne utakmice (4:4, 5:3), a u Brazilu zaredala Cristiana Ronalda i njegov Portugal (4:0), Benzemine "Tricolore" (1:0) i utopila Brazil bez Neymara sa 7:1. Vahid Halilhodžić imao je rješenje, izvukao je nulu, ali njegovi igrači nisu izdržali u produžecima.

Argentina je prošla puno zahtjevnije južnoameričke kvalifikacije sa samo dva poraza i 9 pobjeda, koliko i Njemačka, ali u šest utakmica više. Impresivne su bile pobjede nad Čileom 4:1, Urugvajem 3:0 i Paragvajem u gostima 5:2. Porazili su ih Urugvajci 3:2 i Venecuela s 1:0.

U Brazilu su otvorili neuvjerljivom partijom s Bosnom i Hercegovinom i uz pomoć sudaca i "Zmajeva" stigli do pobjede 2:1. Namučili su ih Iran i Švicarska, koju je Di Maria slomio tek u produžetku, a preznojili su se s Belgijom protiv koje je gol Higuaina bio dovoljan. U polufinalu opjevani Sergio Romero obranio je dva penala i izbacio Nizozemsku.

Put do finala na SP-u u Brazilu

 

Kvalifikacije za SP Utakmica Pobjeda Remi Poraz Golovi
Njemačka 10
9
1
0
36:10
Argentina 16
9
5
2
35:15

Put Njemačke kroz kvalifikacije

Njemačka - Farski otoci 3:0
Austria - Njemačka 1:2
Irska - Njemačka 1:6
Njemačka - Švedska 4:4
Kazahstan - Njemačka 0:3
Njemačka - Kazahstan 4:1
Njemačka - Austrija 3:0
Farski otoci - Njemačka 0:3
Njemačka - Irska 3:0
Švedska - Njemačka 3:5
 
Put Argentine kroz kvalifikacije
 
Argentina - Čile 4:1
Venecuela - Argentina 1:0
Argentina - Bolivia 1:1
Kolumbija - Argentina 1:2
Argentina - Ekvador 4:0
Argentina - Paragvaj 3:1
Peru - Argentina 1:1
Argentina - Urugvaj 3:0
Čile - Argentina 1:2
Argentina - Venecuela 3:0
Bolivija - Argentina 1:1
Argentina - Kolumbija 0:0
Ekvador - Argentina 1:1
Paragvaj - Argentina 2:5
Argentina - Peru 3:1
Urugvaj - Argentina 3:2

 

Pročitajte više