Nijemci bi smijenili Šukera: "Više se ne radi o traču, već o službenim istražnim dokumentima"

Foto: Index, Getty Images/Guliver Image

DAVOR ŠUKER preživljava najteže udarce otkako je preuzeo Hrvatski nogometni savez. Nakon otkrića njemačkih medija kako se Šukerovo ime povezuje sa braćom Šapina i mogućom upletenosti u namještanje utakmica, iz Europe stiže snažan pritisak na UEFA-u kako bi smijenila Šukera.

> UEFA: Šuker nije pod istragom, ali spremni smo na korake ako se dokaže suprotno

> Nijemci se pitaju: Kako Uefin dužnosnik može biti Šuker, obožavatelj nacističkog vazala Pavelića?

> Šuker: Kroz sport sam nažalost upoznao Šapinu, ali nikada nisam namještao utakmice

Uz čelnika HNS-a vezuje sada već nekoliko afera, ali tvrdnje o njegovoj umiješanosti u kladioničarski skandal potresao je njegovu poziciju jače nego svastika na Poljudu.

Njemačka pravnica i suradnica Transparency Internationala Sylvia Schenk, specijalizirana je za područje korupcije u nogometu, a za Deutche Welle je komentirala slučaj Šuker.



"Šuker mora stupiti u kontakt s istražiteljima u Bochumu kako bi im se prenijele eventualno dodatne informacije. Ako se nakon toga slučaj ne razjasni, gospodin Šuker ne bi smio biti član Izvršnog odbora UEFA-e, niti bi smio ostati na čelu Hrvatskog nogometnog saveza. Ako se želi boriti protiv manipulacija u nogometu, onda se jasno mora demonstrirati nulta stopa tolerancije prema tim pojavama. Ako u slučaju Šukera postoje bilo kakve sumnje, onda on nije prava osoba za vodeću funkciju u sportu", poručila je Schenk za DW.

Podsjetila je da se radi o vrlo jasnim činjenicama u istražnim spisima, te da se "ne radi o traču, već o stvarima koje se nalaze u službenim istražnim dokumentima".

"Ukoliko se ispostavi da Šuker nije na vrijeme te informacije javio nadležnim organima UEFA-e, što je bila njegova obveza, po mom mišljenju ostavka će biti neizbježna... Šuker bi trebao zamrznuti svoje funkcije", dodala je Schenk.

Pročitajte više