Nijemci su to... Elf u produžecima zasluženo srušio hrabri, ali potrošeni Vahin Alžir

Foto: EPA

NJEMAČKA - ALŽIR 2:1, nakon produžetaka osmine finala SP u Porto Alegreu. U četvrfinalu 4. srpnja na Maracani, Nijemce čekaju Francuzi.



Samoubilački previsoku njemačku obranu preskakala je svaka lopta

Halilhodžić je od početka hrabro krenuo po gol jedinim načinom kojim je mogao - napadanjem njemačke zadnje linije preskakanjem sredine terena drugim loptama, koje su bile još veći problem za samoubilački previsoko postavljenu obranu Lowove momčadi, gdje su se sporošću, nesigurnošću i pogrešnim procjenama isticali centralni braniči Mertesacker i Boateng, a Njemačkoj ni u obrani ni u napadu nije pomagalo što su joj bokove glumili također središnji obrambeni igrači Mustafi i Howedes.

Njemci sa četiri šuplja braniča i jednim, ali najboljim - Neuerom!

Brzi napadač Islam Slimani kroz sredinu prije svih, te Feghouli s desne ili Dinamov Soudani s lijeve strane, zabijali su se iza leđa njemačkim tornjevima koji su stalno kasnili ili začuđeno i ukipljeno stajali na 30 metara od vrata, dok su im alžirski brzanci sprintali prema golu koji su Nijemci zaboravljali čuvati.

Ali, Elf je zato imao petog i jedinog vrhunskog braniča - golmana Neuera, koji je pet puta hrabrim istrčavanjima daleko od svojih vrata i pravovremenim uklizavanjima ili izbijanjima lopte nogom i glavom, spašavao svoj i njemački gol u situacijama kada su mu u susret sami hitali Slimani ili Feghouli.

Alžir je zaslužio pohvale, ali i porciju

Ne treba ipak previše glorificirati Alžir, koliko god bio hrabar, jer konačni rezultat itekako laska Halilhodžićevoj momčadi. Njemačka, bez obzira na neuvjerljivost, prema golu večeras fenomenalnog Raisa M'Bolhija opalila je čak 28 puta (rekord prvenstva i nasuprot alžirskih deset udaraca), dok je u okvir vrata išlo 14 šuteva (Alžir četiri). Posjed lopte (67:33 posto u korist Njemačke) također pokazuje kako je ovo bila utakmica koja je trebala završiti s par golova razlike za Nijemce.

Na ovim prostorima iznimno cijenjenom treneru drugi put u četiri utakmice SP-a poraz se dogodio na isti način; kao i protiv Belgije, furiozno brzim napadom krenuo je na sve, ali u zadnjoj trećini susreta momčad mu je ostala bez daha i ičega. Wilmotsova momčad to je iskoristila u zadnjih pola sata, kao i Lowova.

Vaha opet ostao bez zraka: Kao i protiv Belgije, napao svim silama i onda ostao bez pobjede i daha. Igrači mu nisu mogli stajati, zašto nije mijenjao?

Također, Vahi se može postaviti pitanje što je čekao sa zamjenama od 78. do 98. minute? Jer upravo je tada bilo vrijeme najveće njemačke dominacije, dizanja tempa, prilika i prvog gola, dok je barem nekoliko alžirskih nogometaša jedva stajalo na nogama. Bougherru i Djaboua će uvesti kada je već bilo prekasno.

Još ranije, od 70. minute, pa do gola koji je Schurrle konačno postigao u drugoj minuti prvog produžetka, pred alžirskim vratima izredalo se pet velikih prilika, koje su završavale u rukama ili na prstima golmana sofijskog CSKA.

Alžirski presing i sprinterska brzina iz prvog poluvremena zaprepastli Nijemce i očarali svijet

Ali, krenimo od početka, točnije prvog poluvremena, tijekom kojeg je cijeli svijet slavio alžirskog izbornika i njegove jurišnike, koji se požrtvovno i sinkronizirano brane i napadaju, dok su Njemačku na životu održavali tek Kroos i Schweinsteiger. Muller je prvi kontakt s loptom imao u 23. minuti, Gotzea nije bilo nigdje, kao ni Ozila, koji je igrao na razini proljetnih predstava u Arsenalu.

Razvikane i preskupe zvijezde (u početnom njemačkom sastavu nastupilo je čak sedam igrača Bayerna) nisu se vidjele od alžirskih "no nameova" Lacene, Mostefe, Hallichea i Belkalema, koji su besprijekornom igrom u obrani i žestokim presingom dalje po terenu, uzimali loptu Nijemcima, kojima je Lahm bio potrošen u vezi, a Mertesacker libero na centru. Njemačka je katastrofalno reagirala, bolje reći nije odgovarala uopće, na brzi prijenos lopte Halilhodžićeve momčadi; Alžir je od svog gola do ruba protivničkog 16-erca stizao za par sekundi.

Već pred kraj provg poluvremena prestao je uragan

Ipak, očito je bilo da Alžir ne može u takvom paklenom ritmu igrati ne cijelu utakmicu, nego ni prvo poluvrijeme, što se brzo pokazalo, u posljednjih pet minuta tog dijela susreta. Njemačka je preuzela kontrolu nad igrom, konačno se othrvala alžirskom presingu i uspijevala čuvati loptu i tada bilježimo dvije velike prilike za njih i prve dvije velike obrane M'Bolhija: Kroos je opalio s 25 metara u donji desni kut, ali alžirski golman vadi loptu, ali samo je odbija do natrčalog Gotzea, koji također silovito puca sa sedam metara iskosa s lijeve strane, ali alžirski vratar sjajno odbija i ovaj šut.

Početak nastavka donosi izmjenu kod Nijemaca - brzi Schurrle umjesto Gotzea. Iako se činilo da su okretnost i eskplozivnost toj momčadi prije svega potrebni u zadnjem redu, Schurrle odmah počinje raditi ono zbog čega je uveden - nered u alžirskoj obrani.

Schurrle unio živost, M'Bolhi spašavao sve što je mogao

U 54. minuti velika prilika za Njemačku i veličanstvena obrana M'Bolhija: Kroos krasno proigrava Mullera u kaznenom prostoru, a ovaj vraća natrčalom Lahmu. Bek koji je prekomandiran u veznjaka odlično puca s 20 metara, ali M'Bolhi leti pod prečku i vadi loptu iz desnih rašlji.

Zatim Low radi drugu ključnu zamjenu - Khedira ulazi umjesto ozlijeđenog Mustafija, koji je loše glumio desnog beka. Na tu poziciju vraća se Lahm, a Khedira zauzima mjesto u sredini.

Od tada terenom vlada Njemačka: Muller dva puta, Schurrle, Schweini... ne uspijevaju zabiti iz velikih prilika, ali moramo reći kako iz tog vremena datiraju i dva od spomenutih Neuerovih spašavanja dalekim izlijetanjima s gola. Regularni dio završio je bez golova. "Najboljih 0:0 u dugo vremena", napisali smo tada.

"Najboljih 0:0" i pad Alžira na kraju

Konačno u drugoj minutu produžetka, alžirski bek Mandi gubi loptu, Muller je uzima i šalje na prvu vratnicu, gdje Schurrle prilično sretno zabija, ali za zasluženo vodstvo Njemačke.

Pred kraj prvog produžetka, Alžiru je priliku za izjednačenje omogućio Khedira, čiji očajni pokušaj ispucavanja nakon kornera dolazi do Mostefe, koji s vrha peterca puca pored gola. Ali, to je bilo sve od Alžira, jer počasni gol zabili su sudačkoj nadoknadi drugog produžetka. Pet minuta prije toga igralo se samo na njihovoj polovici, a Ozil je odlučujući pogodak za 2:0 postigao nakon što su se on i Schurrle sami poigravali pred suparničkim golom.

 

Pročitajte više