Niko Kovač: Ne želim govoriti o Šimuniću, ja ne moram sve komentirati!

Foto: Hina 

NIKO KOVAČ dan nakon plasmana na SP izašao je pred novinare u zagrebačkom Hiltonu. Izbornik je sinoć izgubio glas, noć je bila naporna, ali sretna.

"Uspjeli smo ono što smo svi htjeli. Imamo pola godine da se pripremimo, pa da u Brazilu bude lijepo. Naspavao se nisam, ali slavlje je bilo veliko"

Publika na Maksimiru sinoć je Kovaču dala podršku i prije utakmice. 

"Lijepo je kada ti publika skandira ime. Nisam bio siguran jesu li mene zvali, pitam sam suradnike - jesam li to ja, pa sam se onda i javio navijačima. Moram zahvaliti stožeru, nema dana da nismo bili skupa u ovom periodu. Oni su donijeli veliki dio ovoga i na tome im hvala"

"No, vratimo se na utakmicu. Zaista nisam vjerovao da ćemo u deset dana dečki prenijeti na teren ono što smo im rekli. Nedostajao je taj jedan impuls, i on je došao. Vidjeli ste sinoć da dečki znaju igrati nogomet. i jako mi je drago zbog njih jer su nosili veliki teren na leđima"

Hrvatska po četvrti put ide na SP, Kovaču će ovo biti treći put. Malo je vremena prošlo otkako je na Mundijalu bio kao igrač.

"Jednak je osjećaj ići na SP kao igrač ili kao izbornik. Teže je biti izbornik, jer kao igrač na terenu možeš pomoći. Kad si izbornik možeš im pomoći tijekom poluvremena, drugačije je to" 

"Svi od nas sada žele velike najave, ali  idemo korak po krak. Ova ekipa ima veliki potencijal, to je istina. Imamo tri igrača od 34 godine, svi ostali su mladi. Bitno je da svi budu zdravi. Imamo dovoljno vremena da seciramo protivnike i spremimo naše igrače"

"O prijateljskim utakmicama još nisam razmišljao. Imao termin u trećem mjesecu, ne znam je li Igor Štimac imao kakve planove... Postoje i pravila da ekipe za SP-a ne mogu igrati međusobno, otvaraju nam se nove mogućnosti" 

Nijemci kažu - o novcu se ne priča

Kakav je vaš stav oko jučerašnjeg skandiranja Josipa Šimunića?

"Znao sam da ćete me to pitati, ali neću vam odgovoriti. Ja ne trebam sve komentirati, kao što ni svi drugi ne trebaju sve komentirati"

Nije želio Kovač govoriti niti o novcu koji će HNS dobiti od Fife za plasman na SP.

"Znate kako se u Njemačkoj kaže - o novcu se ne priča. 'Ajmo se i mi toga držati" 

Mandžukić?

"Ne vjerujem da ćemo na SP ići bez Mandžukića. Ne vjerujem da će dobiti kaznu. Mandžukić će biti u sklopu priprema sa svim ostalima. Dečki koju su sada s nama su u fokusu za SP, a svi oni koji nisu bili, nisu ni van fokusa" 

"Izborili smo SP jer smo se držali zajedno. I drago mi je da se to zajedništvo sinoć vidjelo"

Press konferenciji je nazočio i veliki broj stranih te novinara iz regije. Kolege iz BiH čestitali su Kovaču uz upit bi li se volio naći sa Safetom Sušićem u brazilskoj skupini.

"Rekao sam mojim dragim ljudima u BiH, da se možemo sresti i ovdje negdje, za to ne moramo ići u Brazil" 

"U Brazilu očekujem da ćemo se stabilizirati i doći do automatizacije. Bit će tu opet i padova, ali nadam se da ćemo se uvijek penjati prema gore. Ono sinoć bila je igra kojoj težimo, okomit i tehnički kvalitetan nogomet" 

Pročitajte više