Niko Kovač: Ovo je bio najteži period mog života! Uspjeli smo, ali ne smijemo sada gurati probleme pod tepih

Foto: Getty images / Guliver image 

NIKO KOVAČ četvrti je hrvatski izbornik koji reprezentaciju vodi na Mundijal. Pridružio se Ćiri Blaževiću, kojem nikada neće zaboraviti što ga nije poveo na SP u Francusku, Mirku Joziću, te Cici Kranjčaru, čiju je momčad u Njemačkoj vodi kao kapetan. Znalo se da ga mjesto izbornika čeka, ali Igor Štimac požurio je stvar i tandem Kovač dobio je šansu u vrlo nezahvalnom trenutku. Uspjeli su, Roberta i Niku Maksimir je sinoć dočekao i ispratio ovacijama. No, pravi posao tek ih čeka. Zato vrijedi istaknuti da je izbornik ove večeri ostao čvrsto na zemlji i poručio: "Zbog ovog uspjeha ne smijemo pod tapet gurnuti sve probleme hrvatskog nogometa".

"Nisam ni sanjao da će moja vizija zaživjeti već nakon dvije utakmice. Ovo je bio jedan moderan nogomet. Vidjelo se ono što će nas krasiti, posjed, okomita lopta koja probija sve linije", uz širok osmijeh rekao je izbornik nakon susreta.

Nema mladih ni starih, samo loših i dobrih

Bilo je tu puno zadovoljstva, ali i ponešto ironije.

"Ja sam mlad i neiskusan, možda je ovo slučajnost"

"Znate, ja sam uvijek sam govorio da nema mladih i starih, već samo dobrih i loših, Imam ideju, imam i igrače za to. Neke smo stvari već pokazali i u mladoj reprezentaciji. Bilo je teško ovih deset dana, ali na kraju sam presretan"

Ne samo da nije zaboravio, već je zahvalu Igoru Štimcu poslao odmah na početku razgovora.

"Velika hvala bivšem izborniku koji je ovu momčad doveo do drugog mjesta. Iskreno mu hvala. Hvala i vama koji ste nas pratili, hvala navijačima. Lijepo je vidjeti ovu sliku. Dečki su s terena prebacili impuls na tribine. Borbenost, strast, zalaganje... To moraju biti sastojci svake momčadi"

Štimac je rekao da Hrvatska može biti i svjetski prvak ako ode u Brazil.

"Ja nisam Igor, ja sam Niko i idem postepeno. Ja činim jedan, a ne dva koraka. Čeka nas puno posla, ja obećavam da će svi biti spremni. Nadam se da će nam Bog dati zdravlja"

 

Vratili smo se na trenutak na atmosferu uoči utakmice. Kovač je priznao da je pritisak bio strahovit.

"Gdje je klik? Igrao sam ovakve utakmice. Znamo kakav je to pritisak. Možemo govoriti, da su to profesionalci, da su igrali puno susreta, no kad dođe utakmica nestane samopouzdanja, neovisno o svemu. Rekli smo: `ajmo napasti protivnika visoko i uspjeli smo u tome. Mogli smo postići još puno golova"

Što je izborniku prošlo kroz glavu kada je Mario Mandžukić dobio crveni karton? 

"Nećete vjerovati, ali uoči dvoboja sam pričao sa Srebrićem i pitao me imam li plan B. Rekao sam mu da ga nemam, ali da ću ukoliko se dogodi što neplanirano znati kako reagirati".

"Nisam ni doživio taj crveni karton, tek sam na tv-u vidio da je zaslužen. Svašta mi je prošlo kroz glavu. Vidio sam žar u očima mojih igrača, toliko sam im vjerovao, jednostavno sam zbao da idemo do kraja. Svaka čast svim mojim dečkima. Mandži je jako žao, ali takav je sport. Nadam se da kazna neće biti velika. Bilo bi dobro da svi veliki igrači mogu na SP-u nastupiti od prve utakmice. Ipak je na kraju Mandžo sretan, pa idemo na SP"

Kovač će večeras proslaviti s igračima, ali u glavi već slaže plan za pripreme. 

"Naravno da možemo bolje. Imamo dovoljno vremena da sve posložimo na miru i dovedemo do savršenstva. Moj život nije jednostavan, uvijek sam nosio neki križ. Znao sam da će ovih mjesec dana biti najteži period mog života. Ali nije mi žao, kada se ovako slatko završilo", dodao je pa naglasio: 

"Kada sam napuštao reprezentaciju rekao sam da se naš nogomet mora promijeniti, ali ne samo A reprezentacija, već rad od najmlađih kategorija. Treba napraviti pravu analizu, a ne sada nakon uspjeha staviti sve na stranu i zaboraviti probleme. Vjerujem da smo ovom pobjedom vratili vjeru u hrvatski nogomet"

Kovač smatra da je Hrvatska dohvatila SP jer igrači nisu igrali za sebe, već za momčad. 

"Na Islandu sam govorio da nije lako igrati protiv ekipe koja ima igrača manje. Danas se i Island mučio, nisu imali kvalitetu da nas probiju. To je igra s dugim loptama, pa ako uđe - uđe. Bili ste kritični nakon prve utakmice, a sada malo razmislite kako je to kada protivnik ima igrača manje i kada se brani. Sada se vidi moral ove ekipe. Od početka sam govorio da se moramo ujediniti. Bilo smo takvi u prvoj utakmici, ali nismo zabili. Večeras smo bili izvrsni, u obrani i napadu"

"Svi su večeras zaslužili ocjenu pet. Dali su maksimum, i više od toga. Borili su se i prije, ali pojedinačno, i to ne može završiti dobro. Ostajem pri tome, da smo i na Islandu bili dobri. Daj Bože da je ovo samo početak"

Pročitajte više