Nizozemska slavi Van Gaala i rezervnog vratara! Van Persie i društvo u polufinalu tek nakon penala

Potez koji je Nizozemskoj donio polufinale: Van Gaal uvodi Krula za jedanaesterce.
Foto: Guliver Image/Getty Images, Hina

NIZOZEMSKA je nakon jedanaesteraca pobijedila Kostariku i izborila polufinale Svjetskog prvenstva protiv Argentine.

U jednoj od najlošijih utakmica Svjetskog prvenstva Nizozemska u 120 minuta nije uspjela pronaći recept za bunker Kostarike i čudesnog vratara Navasa. Zaustavio je Navas čak sedam udaraca nizozemskih nogometaša, a posebno je "uništio" Van Persieja kojem je obranio tri velike prilike. 

 

Kostariku spašavali Navas i okvir gola

Navas je ipak u tri situacije bio nemoćan, ali je Kostariku tada spasio okvir gola. Najprije je Sneijder iz slobodnjaka pogodio vratnicu, zatim je Van Persie u sudačkoj nadoknadi regularnog dijela utakmice pogodio gredu nakon što je loptu odbio Tejeda, da bi u 119. minuti ponovno Sneijderov fantastičan udarac zaustavila greda.

Veliki potez velikog trenera

Minutu kasnije veliki potez je povukao nizozemski izbornik Van Gaal. Umjesto vratara Cillesena uveo je Krula samo kako bi branio jedanaesterce. I iskusni stručnjak je pogodio - Krul je isprepadao Kostarikance i obranio udarce s bijele točke Ruiza i Umane. Svi Nizozemci su pogodili i drugo Svjetsko prvenstvo zaredom izborili plasman među četiri najbolje reprezentacije.

Kostarika izbacila Grčku i postala Grčka

Kostarika je u Salvadoru razočarala. Momčad koja je u grupnoj fazi iza sebe ostavila bivše svjetske prvake Urugvajce, Talijane i Engleze branila se s deset nogometaša svih 120 minuta bez ikakve želje da postigne pobjednički pogodak. Nakon što je u osmini finala izbacila Grčku, Kostarika je u četvrtfinalu odigrala defenzivno baš poput Grčke.

Da su u produžecima bili malo hrabriji i kontranapade trčali s više nogometaša mogli su kazniti ofenzivnu igru Nizozemske. No, odlučili su se braniti, odugovlačiti i čekati jedanaesterce zahvaljujući kojima su i izborili četvrtfinale.


Dominacija Nizozemske

Na kraju su Nizozemci zasluženo slavili i nastavili sanjati o prvom naslovu svjetskog prvaka. Do ispunjenja sna Van Persieja i društvo dijele još samo dvije utakmice. Prva 9. srpnja protiv Messijeve Argentine oslabljene neigranjem Di Marije... 

 

Pročitajte više