Njemačka obrana donijela polufinale: Hummels zabio, a Neuer skinuo dvije velike prilike!

Foto: Getty Images / Gulliver Image

FRANCUSKA - NJEMAČKA 0:1 u četvrtfinalu SP na Maracani. Njemačka je izborila polufinale četvrti put zaredom, što nije uspjelo nikome do sada. U Belo Horizonteu 8. srpnja igrat će protiv Brazila.

Razočaranje, posebno ako je usporedimo s atrakcijama osmine finala, punima furioznog tempa, atraktivnih golova i velikih preokreta, bila je utakmica kojoj smo tepali kao "europskom klasiku".

Ono što su Njemačka i pogotovo Francuska pokazale u prvom četvrtfinalu bilo je upravo ono što vidimo u utakmicama kada veliko natjecanje uđe u fazu gdje je ulog još veći, a svaka greška preskupa, pa su obje momčadi tako i igrale.

Francuzi su nerazumljivo loše i beskrvno, bez vidljive želje i brzine, odigrali drugo poluvrijeme utakmice koju su gubili i koja je trebala biti jedna od najvećih u njihovim karijerama i nisu ni zaslužili ništa više osim poraza.

Pogba, za kojeg Juventus traži 80 milijuna eura, prodao je tek jedan lažnjak i dijagonalu, dok je u ostatku utakmice bio očajan, od Matuidija smo vidjeli samo jedan prodor, a momčad koja obranu temelji na Sakhu, nije ni dostojna polufinala SP-a.

Benzema si je stvorio jednu priliku, ali to je sve što je na ovoj utakmici napravio. Daleko je on od svjetske klase, jer napadače koji baš nikako ne sudjeluju u obrani i ničim ne pomažu suigračima, moderni nogomet ne trpi.

Kada su samo na pet minuta, oko 60. minute Francuzi podigli tempo, Nijemci, načeti predugim putovanjima, produžecima u osmini finala i gripom, izgubili su dominaciju, ali Francuzi jednostavno nisu grizli kao što se očekuje u utakmici ovakve težine i protiv ovako velikog rivala.

Deschmaps je 17 minuta prije kraja preuzeo rizik - napadač Remy ušao je umjesto veznjaka Cabayea, pa su Tricolori igrali 4-2-4, s Pogbom i Matuidijem kao jedinim veznjacima. Griezmann i Valbuena zalijepili su se za Benzemu u špici i vršili pritisak na njemačku zadnju liniju, koja je opet stajala previsoko.

Ali, bilo je kasno, jer Schurrleovim ulaskom, opet je Njemačka bila opasnija, a tvorac pobjede protiv Alžira, propustio je u 82. minuti zabiti za 2:0, kada je sam s desetak metara pucao u Llorisa.

U trećoj minuti sudačke nadoknae velika prilika za Francusku i još jedna velika Neuerova obrana: Benzema se probio s lijeve strane nakon duplog pasa s Giroudom i s desetak metara iskosa snažno ljevicom pucao pod prečku, ali Neuer sjajno brani.

Prva je bila u 34. minuti: Griezmann se probio na desnoj strani, ubacio u sredinu kaznenog prostora, gdje Valbuena prima loptu i pucao u donji desni kut, ali Neuer sjajno brani ljevicom, a njegovi braniči ispred Benzeme izbacuju loptu u korner.

I to je bilo sve od Francuza, čiji izbornik je pogriješio s taktikom 4-3-3 i lošim glumljenjem Halilhodžićevih pokušaja probijanja njemačke visoko postavljene obrane brzim proigravanjima prema Benzemi.

Nisu ni Nijemci pokazali puno više, ali i s klupe i na terenu jesu upravo onoliko koliko je bilo potrebno da podignu niske kriterije postavljene igrom protiv Alžira:  Klose je bio u prvoj momčadi, Mertesacker, očajano spor i loše postavljen protiv Alžira ispao je, a Low je prestao glumiti Guardiolu i vratio Lahma na desni bek

Naravno, što je najvažnije, zabili su jedini gol na utakmici. U 13. minuti Kroos je ubacio iz slobodnjaka s lijeve strane, a Hummels, koji je Alžir propustio zbog gripe, skočio je preko Varanea i glavom zakucao od prečke u gol. Branič Borussije opet je za gol nadskočio braniča Reala, jer u prvom meču skupine zabio je preko Pepea.

Desetak minuta kasnije Njemačka je oštećena za nedosuđeni penal; Debuchy je s lijeve strane u kaznenom prostoru bio sporiji od Klosea, koji je s loptom krenuo prema golu, a suparnika je prvo povukao za dres, a onda lijevom rukom naslanja na njega. Klose pada, ali argentinski sudac Nestor Pitana ne sudi jedanaesterac.

U opće ne sivilo, nego crnilo utakmice, uklopili su se i suci, još jednom velikom greškom na štetu Njemačke, ali bez posljedica: U 49. minuti Valbuena je iz slobodnjaka ubacio pred gol, njemačka obrana na vrijeme i sinkronizirano izašla, a Sakho ostao sam, "kilometrima" u ofsajdu. Suci to nisu vidjeli i puštaju ga da puca, ali to sam pred Neuerom radi loše i lopta se jedva dokotrljala do golmana.

Nakon vodstva Njemačke u prvom poluvremenu nadali smo se boljem nogometu u nastavku, ali Francuzi za to nisu bili hrabri i sposobni, a Nijemcima to nije trebalo.




  

Pročitajte više