Nova sezona HNL-a počinje 11. srpnja, Sesvete bez kazne

Foto: NK Sesvete

KOMISIJA za natjecanje HNS-a na sjednici održanoj u utorak verificirala je i proglasila završne tablice Prve i Druge HNL za natjecateljsku godinu 2014./2015. te je na osnovu dobivenih licenci poznat sastav liga u slijedećem prvenstvu.

U 1. HNL će uz devet prvoplasiranih klubova (Dinamo, Rijeka, Hajduk, Lokomotiva, Zagreb, Slaven Belupo, Split, Osijek i Istra 1961) nastupati Inter Zaprešić koji je osvojio prvo mjesto u Drugoj HNL.

Od doigravanja za ulazak u 1. HNL u posljednji tren odustale su Sesvete, pa je Istra 1961 zadržala prvoligaški status. Zadar se vratio u drugoligaško društvo, kao i svježe promovirani trećeligaši Šibenik i Dinamo II, rezervna momčad hrvatskog prvaka. Zanimljivo je da ćemo, nakon Dinama i Lokomotive u prvoj, i u drugoj ligi imati sudar dvaju klubova koje kadar temelje na igračima Dinama.

Zdravko Mamić prije nekoliko godina je sjedio u skupštini Radnika Sesvete (ime je promijenjeno 2013. godine), kao i Ćiro Blažević, a podršku klubu daju i HNS-ovi dužnosnici Zorislav Srebrić i Romeo Jozak. Osam igrača se na početku sezone vratilo u Dinamo, a u Sesvete su s Maksimira stigla petorica. Sezonu ranije iz Dinama je u predgrađe otišlo 12 igrača.

U Drugoj HNL nastupat će 12 klubova: Zadar, Sesvete, Gorica, Rudeš, Imotski, Cibalia, Dugopolje, Segesta, Lučko, Hrvatski dragovoljac, Dinamo II i Šibenik.

Svi ovi klubovi moraju povjerenicima za natjecanje dostaviti službene prijave za natjecanje: rok za prijavu za Prvu ligu je 10. lipnja, a za Drugu HNL 20. lipnja.


Prema kalendaru natjecanja, nova sezona Prve lige počet će 11. srpnja dok je početak natjecanja Druge HNL predviđen za 15. kolovoza.

Ždrijeb natjecateljskih brojeva klubova Prve lige, na osnovu kojih će se odrediti raspored odigravanja utakmica, bit će u ponedjeljak 15. lipnja.

Sesvete bez kazne  

Disciplinski pravilnik propisuje da će se svaka momčad koja neopravdano odustane od natjecanja biti kažnjena oduzimanjem šest bodova u prvom slijedećem prvenstvenom natjecanju. No, natjecateljska komisija zaključila je da Sesvete nisu neopravdano nastupile. 

Sukladno Pravilniku o nogometnim natjecanjima, članak 61, klub ima praavo odustati od korištenja prava igranja u višem stupnju natjecanja ukoliko im je odbijena licenca ili ako od tog prava odustanu.

"Sevete nisu iskoristile svoje pravo nastupanja u play offu. O tome se raspravljalo, ali nema razloga da budu kažnjeni", potvrdili su nam u HNS-u. 

Sesvete su odustale jer nemaju pravo nastupanja na svom stadionu u play offu koji se, nakon njihove odluke, neće niti odigrati. Prilikom prijavljivanja za licencu za Prvu HNL kao domaći teren upisali su Maksimir, ali danas tu opciju ne žele, niti financijski mogu koristiti. Natjecateljska komisija u tome ne vidi neopravdan razlog odustajanja od natjecanja. 

Štimac kažnjen zbog kritiziranja sudaca


Disciplinski sudac 1. HNL donio je i vjerojatno posljednje kazne upravo završene sezone. 

Alves De Oliveira Josiel, igrač Istre koji je isključen na utakmici 36. kola, kažnjen je s tri utakmice zabrane igranja i novčanom kaznom u iznosu od 8.000 kuna.

Branko Vrgoč (Split) kažnjen je s jednom utakmicom zabrane igranja i 4.000 kuna zbog isključenja (prekršaj u izglednoj prilici za pogodak) na utakmici Split-Hajduk, dok je Špiro Peričić (Slaven Belupo) kažnjen s jednom utakmicom zabrane igranja i 3.000 kuna (isključenje zbog dva žuta na utakmici Osijek-Slaven Belupo).

Zbog paljenja pirotehničkih naprava na tribini i ubacivanja u teren za igru na utakmici Osijek-Slaven Belupo, NK Osijek kažnjen je s 10.000 kuna.

Trener Zadra Igor Štimac po prijavi suca Pejina zbog neprimjerenog komentiranja suđenja utakmice Zadar-Rijeka kažnjen je s 2.000 kuna.

 

Pročitajte više