Nova slika El Clasica: Barcelona preuzela potrošački tron

Foto: Index montaža

LJETNI prijelazni rok ušao je u fazu kad većina klubova iz europskog vrha kompletira svoje redove uoči početka priprema s punim sastavima, a nešto manje od mjesec dana prije no što će u pogon možemo pretpostaviti kako će u novoj sezoni izgledati okršaji Barcelone i Real Madrida. Točnije, tko će u njima sudjelovati, sudeći po posljednjim poslovima ovih klubova.

Real odgovorio na sve poteze Barcelone
 
Jedni i drugi su bili aktivni na tržištu, na dovođenje megazvijezde u Barcelonu, u vidu Luisa Suareza, Madriđani su odgovorilo dovođenjem najveće mlade zvijezde današnjice, Kolumbijca Jamesa Rodrigueza. Također, Barcelonino jačanje veze angažmanom Ivana Rakitića našlo je odgovor u transferu Tonija Kroosa na Santiago Bernabeu.
 
> Iniesta: Suarez, Rakitić i Mathieu garancija su za novu i moćnu Barcelonu
 
I dok Španjolska grca u dugovima, dok se za državnu blagajnu polako hvata paučina, a EU silnim kreditima spašava španjolsku ekonomiju, za Barcelonu i Real očito krize nema.
 
Za Real recesije nema i šoping ide dalje
 
Jer kako drugačije objasniti izjavu predsjednika kraljevskog kluba Florentina Pereza, da nakon što u samo par dana ''iskeširali'' 110 milijuna eura za Tonija Kroosa i Jamesa Rodrigueza, nastavljaju sa šopingom. Prema riječima Pereza, Real će sve do posljednjeg dana prijelaznog roka, dakle sve do 1. rujna, biti itekako aktivan na tržištu.
 
 ''Sve do posljednjeg dana možete nešto napraviti, bilo kupiti, bilo prodati. Svi se mi želimo osnažiti i popraviti. To je sve što mogu reći'', rekao  je Perez.
 
Navodno već gotova stvar koja se samo još ima finalizirati je transfer senzacionalnog kostarikanskog vratara Keylora Navasa. Prema pisanju španjolskih medija, prelazak iz Levantea je već gotova stvar, međutim službene potvrde i dalje nema. 
 
Odgovor je to na potez Katalonaca, koji su potpuno promijenili vratarski dvojac, za po 12 milijuna eura došli su iskusni Claudio Bravo i mladi i silno talentirani Marc-Andre ter Stegen. 
 
Katalonci potrošili više od Madriđana
 
Zanimljivo, Katalonci su nerijetko proteklih sezona slali "otrovne strelice" prema Bernabeuu na račun potrošnje Kraljeva, no onda se dogodio astronomski transfer Neymara, kao nekakva simbolična potvrda da je jedna domaća generacija Blaugrane na zalasku, a očitu nedovoljnu kvalitetu ove nove, ili nepovjerenje u istu, pokušat će se nadoknaditi strategijom najvećih rivala. Kupovinom zvijezda.
 
U ovom prijelaznom roku Barcelona je zasad potrošila 143 milijuna eura, nešto više od Realovih 120 milijuna pa argument manje potrošnje u raspravi s Madriđanima pada u vodu. Istina, Katalonci su i više zaradili zasad, utržili su skoro 80 milijuna eura, za razliku od tridesetak Realovih. No, moguće je da Di Maria i/ili Khedira svojim transferima donesu nove, sigurno ne zanemarive prihode.
 
Perez nastavio s tradicijom dovođenja zvijezda
 
Perez je, pak, dovođenjem Jamesa Rodrigueza ispunio svoju kvotu jedne velike zvijezde u rubrici "došli" u ljetnom prijelaznom roku, mada je mnogo onih koji smatraju da bi na mjestu mladog Kolumbijca bio njegov stariji sunarodnjak Falcao, da nije teško ozlijeđen u siječnju, zbog čega je malo pao u drugi plan.
 
Većinu navedenih prinova očekuju pozicije u startnoj postavi, barem ovako izdaleka gledano. Nisu dovedeni da bi sjedili na klupi, no isto tako je teško očekivati da će baš svi biti puni pogoci, koliko god smisleni ovi potezi na papiru bili. 
Nova sredina nosi nove izazove za igrače
 
Ancelotti i Luis Enrique imat će brige na kakvima će im drugi treneri pozavidjeti, što se tiče biranja koga od silno kvalitetnih članova svlačionice poslati na teren, međutim, isto tako je istina da neka od pojačanja se tek moraju naviknuti na surovost najvećih mogućih očekivanja u svijetu nogometa.
 
Kao što će to biti novost Bravu i Ter Stegenu, Mathieu i Rakitiću u Barceloni, isto očekuje Navasa, ali i Rodrigueza u Realu, koji je ipak stepenica iznad Monaca. Kroos i Suarez su ionako već proteklih sezona naviknuti na okruženje borbi za sam vrh, a riječ i o igračima koji su dokazani na razini većoj i dužoj od jednog dobrog turnira.
 
Ovdje stoga donosimo kako bi mogle izgledati početne postave u prvom El Clasicu sezone, koji je na rasporedu 25. ili 26. listopada u devetom kolu Primere. Okosnice iz prošle sezone su tu, a milijunska vrijednost na travnjaku sad je još veća.
 
LJETO U MADRIDU I BARCELONI 
 
BARCELONA 
 
Dolasci 
 
Luis Suarez (Liverpool) - 81 milijun eura
Jeremy Mathieu (Valencia) - 20 milijuna eura
Ivan Rakitić (Sevilla) - 18 milijuna eura
Marc-Andre ter Stegen (Borussia M.) - 12 milijuna eura
Claudio Bravo (Real Sociedad) - 12 milijuna eura
 
Ukupno: 143 milijuna eura
 
Odlasci 
 
Alexis Sanchez (Arsenal) - 37,8 milijuna eura
Cesc Fabregas (Chelsea) - 33 milijuna eura
Bojan Krkić (Stoke City) - 5 milijuna eura
Cristian Tello (Porto) - 2 milijuna eura (posudba)
Jonathan dos Santos (Villarreal) - 2 milijuna eura
Victor Valdes (?)
Jose Maunel Pinto (?)
Carles Puyol (igračka mirovina)
 
Ukupno: 79,8 milijuna eura 
 
REAL MADRID 
 
Dolasci 
 
James Rodriguez (Monaco) - 80 milijuna eura
Toni Kroos (Bayern München) - 30 milijuna eura
Keylor Navas (Levante) - 10 milijuna eura
 
Ukupno: 120 milijuna eura
 
Odlasci 
 
Alvaro Morata (Juventus) - 20 milijuna eura
Nuri Sahin (Borussia D.) - 7 milijuna eura
Casemiro (Porto) - 1,5 milijuna eura (posudba)
 
Ukupno: 28,5 milijuna eura 
 
 

Pročitajte više